Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicare: Precizări la moartea Papei Benedict al XVI-lea

În urma trecerii la Tatăl a Papei emerit Benedict al XVI-lea în ziua de sâmbătă, 31 decembrie 2022, și după anunțul funeraliilor pentru ziua de joi, 5 ianuarie 2023, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, a trimis o scrisoare circulară sâmbătă, 31 decembrie 2022, către preoții, călugării și credincioșii din Dieceza de Iași în care precizează câteva aspecte legate de celebrările din Dieceza de Iași în contextul trecerii la cele veșnice a Papei Benedict. O Liturghie cu prohod, prezidată de păstorul Diecezei de Iași pentru Papa Benedict, se va celebra luni, 2 ianuarie, la ora 18.00, în catedrala din Iași.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, fiind cel mai în vârstă pontif din istoria Bisericii, a încetat din viață sâmbătă, 31 decembrie 2022, la ora locală 9.34, în reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. A condus Biserica Catolică între anii 2005 și 2013, prezentându-se drept "un umil lucrător în via Domnului". Ultimele cuvinte rostite de Papa emerit Benedict, înainte de a intra în agonie, cu câteva ore înainte de moartea sa, au fost: "Doamne, te iubesc!". Căutarea lui Isus, "cel iubit", a fost tocmai cheia slujirii preoțești a lui Joseph Ratzinger, după cum amintea Papa Francisc în 2016.

Din dimineața zilei de luni, 2 ianuarie, trupul papei emerit se află în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican pentru un ultim salut al credincioșilor.

Vestea trecerii la cele veșnice a Papei Benedict a împărtășit-o Preasfințitul Iosif Păuleț la finalul Sfintei Liturghii cu "Te Deum-ul" de mulțumire la sfârșit de an, celebrată sâmbătă, 31 decembrie 2022, la ora 11.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, după care a fost intonat un recviem (rugăciune pentru răposați) pentru odihna sufletului Papei Benedict al XVI-lea. Totodată, această veste tristă a fost aflată și de ascultătorii ERCIS FM, radioul Diecezei de Iași, și ai televiziunii Angelus TV, întrucât această celebrare a fost transmisă prin aceste mijloace de comunicare.

Pe 5 ianuarie 2023, la ora 9.30, ora Italiei (10.30 ora României), în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, Papa Francisc va oficia ritul funeraliilor Papei emerit Benedict al XVI-lea, al celui de-al 265-lea papă, fiind pentru prima oară în istoria Bisericii Catolice când un papă prezidează funeraliile predecesorului său.

Preasfințitul Iosif Păuleț, în scrisoarea sa, vorbind despre imaginea Papei Benedict al XVI-lea, a subliniat că acesta "rămâne în memoria tuturor acelora care l-au cunoscut drept un discipol îndrăgostit de Cristos și de cuvântul său, un mare și profund teolog, un păstor delicat care a slujit cu umilință și pasiune Biserica în timpuri dificile. Învățătura și exemplul său au înflăcărat speranța și încrederea în multe inimi".

Pentru a crea cadrul de rugăciune pentru Papa Benedict al XVI-lea în aceste zile, scrisoarea păstorului Diecezei de Iași vine cu câteva precizări:

"În semn de comuniune cu Papa Francisc și cu întreaga Biserică Catolică, dar și ca un act de iubire și prețuire față de cel care a fost urmaș al Sfântului Petru, stabilim următoarele:

- în toate bisericile Diecezei de Iași va fi expus în prezbiteriu, într-un loc potrivit, un tablou cu chipul Papei Benedict al XVI-lea, în fața căruia va fi așezată o candelă aprinsă;

- la toate Sfintele Liturghii celebrate până pe 5 ianuarie 2023, se va formula o intenție la rugăciunea credincioșilor pentru odihna veșnică a răposatului Papă emerit Benedict al XVI-lea;

- în ziua de luni, 2 ianuarie, la sfârșitul Sfintei Liturghii, se va face un Requiem pentru sufletul Papei Benedict al XVI-lea;

- în ziua de 5 ianuarie 2023, ziua înmormântării sale, la ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor din Dieceza de Iași vor răsuna timp de trei minute, timp în care vă îndemn să ne rugăm cu toții în tăcere".

"Îi mulțumim lui Dumnezeu - se spune în finalul scrisorii - pentru că ni l-a dat ca păstor pe Papa Benedict al XVI-lea și îl rugăm să-l facă părtaș de răsplata slujitorului credincios. Suntem siguri că, din ceruri, va continua să mijlocească pentru noi și pentru întreaga Biserică".

* * *

Joseph Ratzinger - Papa Benedict al XVI-lea s-a născut la 16 aprilie 1927, în Germania, fiind primul papă german după secolul al XI-lea (ultimul a fost Leon al IX-lea: 1049-1054), al optulea din aceeași națiune. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1951. A obținut doctoratul în teologie cu o teză despre Sfântul Augustin, iar apoi a urmat o carieră academică la Freising, Bonn, Münster, Tübingen și Regensburg.

În 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München și Freising, dobândind o bogată experiență pastorală, iar pe 27 iunie 1977 a fost creat cardinal de același papă. Teolog participant la Conciliul Vatican II, a avut mai bine de două decenii de activitate în Curia Romană.

Papa Ioan Paul al II-lea, pe 25 noiembrie 1981, l-a numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Biblice și al Comisiei Teologice Internaționale.

După moartea Papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales ca succesor al lui Petru în cea de-a doua zi a conclavului din aprilie 2005, după patru scrutine, și a început oficial pontificatul pe 24 aprilie.

În cei aproape opt ani de pontificat, cunoscător a zece limbi, Benedict al XVI-lea a făcut 24 călătorii apostolice în afara Italiei (21 de țări l-au avut ca oaspete) și 30 de vizite apostolice în Italia.

Tutelarea vieții, apărarea familiei, libertatea educativă sunt teme care - împreună cu pacea, apărarea celor ultimi, libertatea religioasă - străbat predicile, discursurile și documentele sale.

A publicat trei enciclice (Deus caritas est, despre iubirea creștină: 25 decembrie 2005; Spe salvi, despre speranța creștină: 2 noiembrie 2007 și Caritas in veritate: 29 iunie 2009, despre dezvoltarea integrală), precum și texte personale. În 1985 a publicat cartea-interviu Raport asupra credinței și în 1996 Sarea pământului, o altă carte-interviu Lumina lumii (2010) și trilogia despre Isus din Nazaret (2007-2012). Cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, a fost editată cartea La școala adevărului, în care diferiți autori ilustrează diverse aspecte ale personalității și operei sale.

A fost președinte al Comisiei de pregătire a Catehismului Bisericii Catolice care, după șase ani de lucrări (1986-1992), a prezentat Sfântului Părinte noul Catehism.

Benedict al XVI-lea a avut o deschidere specială față de mijloacele de comunicare. A acordat interviuri la diferite posturi de radio, a vorbit în direct la Radio Vatican, a trimis sms-uri tinerilor de la Zilele Mondiale ale Tineretului, a răspuns la întrebări în direct la televiziune. A încurajat mediile catolice, în general, să ducă evanghelia pe Internet. În decembrie 2012, papa a intrat pe Twitter, unde contul său în 9 limbi - de la latină la engleză - a adunat în scurt timp peste 2,5 milioane de persoane.

S-a angajat în munca ecumenică și în dialogul interreligios. A cerut în repetate rânduri liderilor lumii încetarea persecuțiilor anticreștine.

Printre cele peste 200 de canonizări și beatificări aprobate se numără și cea a ep. Constantin-Ignațiu Bogdánffy de la Oradea (30 octombrie 2010). La 1 mai 2011 a prezidat, în Piața "Sfântul Petru", beatificarea predecesorului său, Papa Ioan Paul al II-lea și tot în același an a modificat normele referitoare la conclav, reintroducând cvorumul de 2/3 din voturi pentru alegerea papei. În cele cinci consistorii ținute a creat 85 de cardinali, printre care și PS Lucian Mureșan din România.

Papa a făcut tot ce a putut pentru a pune capăt conflictelor din diferitele zone: prin rugăciune, prin inițiative diplomatice, prin trimiterea de ajutoare materiale, dar și prin apeluri la pace, în special pentru Irak, Siria, Țara Sfântă, Congo, Mali.

Benedict al XVI-lea a intervenit și în apărarea familiei, fondată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, pentru a nu vorbi de intervențiile sale care au pus accentul pe locul central al familiei în viața Bisericii și a societății.

Printre numeroasele doctorate onorifice ("honoris causa") pe care le-a primit în diferite țări, a fost și doctoratul "honoris causa" conferit cardinalului Joseph Ratzinger din partea Universității "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (2005), procedurile fiind demarate înainte de 19 aprilie 2005. A primit episcopii din România în 2010 (8-13 februarie) cu ocazia vizitei "ad Limina Apostolorum".

Pe 11 februarie 2013, în timpul consistoriului pentru cauzele unor fericiți și sfinți, Papa Benedict al XVI-lea a anunțat, într-un mesaj rostit în limba latină, că începând din 28 februarie același an renunță la ministerul petrin. A fost, cu adevărat, un gest unic de smerenie, responsabilitate, curaj și libertate. Pe 28 februarie 2013, a încetat mandatul său, Benedict al XVI-lea devenind papă emerit, iar la Sfântul Scaun a început perioada de Sede Vacante, urmată de convocarea conclavului și alegerea Papei Francisc (pe 13 martie 2013).

Părăsind Vaticanul, după o scurtă ședere la Castel Gandolfo, a revenit pe 2 mai 2013, în Vatican, la noua sa reședință de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde, spunea papa în anunțul său de renunțare la slujirea petrină, "vreau să slujesc din toată inima, printr-o viață dedicată rugăciunii, Sfânta Biserică a lui Dumnezeu".

Până în vara anului 2016, Papa emerit Benedict al XVI-lea a participat la diferite evenimente și celebrări din Vatican, alături de Papa Francisc (consistorii, canonizări etc.), înregistrându-se astfel pentru prima oară în istoria Bisericii prezența la un consistoriu sau la o Sfântă Liturghie a doi papi în viață.

În iunie 2020, a mers în Germania, pentru a-și vizita fratele, aflat pe patul de moarte.

Păstor umil, blând, dar ferm în iubirea față de Biserică, Benedict al XVI-lea a condus cu adevărat barca lui Petru în ape calme, ca și în timp de furtună, spre portul sigur al credinței în Isus Cristos, iar în ultima parte a vieții sale a susținut Biserica prin rugăciunea stăruitoare și totodată ne lasă tuturor un exemplu de credință și îndemnul din testamentul său spiritual: "Rămâneți tari în credință! Nu vă lăsați dezorientați!".

Odihna cea veșnică dă-i-o Papei Benedict, Doamne,
și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească.
Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 1072.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat