Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ultimele cuvinte ale lui Benedict al XVI-lea: "Doamne, te iubesc!"

de Andrea Tornielli

Ultimele cuvinte ale papei emerit Benedict al XVI-lea au fost culese în inima nopții de un asistent medical. Era circa ora 3.00 dimineața din 31 decembrie, câteva ore înainte de moarte. Ratzinger încă nu intrase în agonie și în acel moment colaboratorii și asistenții săi făcuseră schimbul. Cu el, în acel moment precis, era numai un asistent medical care nu vorbește germana. "Benedict al XVI-lea - relatează emoționat secretarul său, episcopul Georg Gänswein - cu un fir de voce, dar în mod foarte perceptibil, a spus, în italiană: «Doamne, te iubesc!». Eu în acel moment nu eram acolo, dar asistentul medical mi-a povestit puțin după aceea. Au fost ultimele sale cuvinte inteligibile, pentru că după aceea nu a mai fost în stare să se exprime".

"Doamne, te iubesc!", aproape o sinteză a vieții lui Joseph Ratzinger, care de mulți ani se pregătea pentru întâlnirea definitivă, față în față, cu Creatorul. La 28 iunie 2016, la a 65-a aniversare a hirotonirii sacerdotale a predecesorului de acum emerit, Papa Francisc a voit să sublinieze "nota de fond" care a parcurs lunga istorie a preoției lui Ratzinger și a spus: "Într-una dintre multele pagini frumoase pe care dumneavoastră le dedicați preoției subliniați că, în ora chemării definitive a lui Simon, Isus, privindu-l, în fond îl întreabă un singur lucru: «Mă iubești?». Cât de frumos și adevărat este acest lucru! Pentru că sunteți aici, dumneavoastră ne spuneți, în acel «mă iubești?» că este la baza păstoririi, pentru că numai dacă este iubirea față de Domnul, El poate să păstorească prin intermediul nostru: «Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc»".

"Aceasta este nota - a continuat Papa Francisc - care domină o întreagă viață dedicată în slujirea sacerdotală și a teologiei, pe care dumneavoastră nu întâmplător ați definit-o ca "o căutare a celui iubit"; asta e ceea ce dumneavoastră ne-ați mărturisit mereu și mărturisiți și astăzi: că lucrul decisiv în zilele noastre - de soare sau de ploaie -, singurul cu care vine și tot restul, este că Domnul e într-adevăr prezent, că îl dorim, că în interior suntem aproape de el, că îl iubim, că într-adevăr credem profund în el și crezând îl iubim cu adevărat. Această iubire ne umple într-adevăr inima, această credință ne face să mergem siguri și liniștiți pe ape, chiar și în mijlocul furtunii, exact cum i s-a întâmplat lui Petru".

(După Vatican News, 1 ianuarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1731.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat