Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (1 ianuarie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua și an nou fericit!

Începutul unui an nou este încredințat Mariei Preasfinte, pe care astăzi o celebrăm ca Născătoare de Dumnezeu. În aceste ore să invocăm mijlocirea sa îndeosebi pentru papa emerit Benedict al XVI-lea, care ieri dimineață a părăsit această lume. Ne unim toți împreună, cu o singură inimă și un singur suflet, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru darul acestui slujitor fidel al evangheliei și al Bisericii. Am văzut un pic mai înainte la tv, "A sua immagine", toată activitatea și viața papei Benedict.

În timp ce încă o contemplăm pe Maria în peștera unde s-a născut Isus, putem să ne întrebăm: cu ce limbaj ne vorbește Sfânta Fecioară? Cum vorbește Maria? ce putem învăța de la ea pentru acest an care se deschide? Putem spune: "Sfântă Fecioară Marie, învață-ne ce trebuie să facem în acest an".

În realitate, dacă observăm scena pe care ne-o prezintă liturgia de astăzi, notăm că Maria nu vorbește. Ea primește cu uimire misterul pe care-l trăiește, păstrează totul în inima sa și, mai ales, se preocupă de Prunc, care - spune evanghelia - era "culcat în iesle" (Lc 2,16). Acest verb "a culca" înseamnă a depune cu grijă și ne spune limbajul propriu al Mariei este cel al maternității: a se îngriji cu duioșie de Prunc. Aceasta este măreția Mariei: în timp ce îngerii fac sărbătoare, păstorii merg și toți îl laudă pe Dumnezeu cu glas puternic pentru evenimentul care s-a petrecut, Maria nu vorbește, nu-i întreține pe oaspeți explicând ceea ce i s-a întâmplat, nu fură scena - nouă ne place mult să furăm scena! - dimpotrivă, îl pune în centru pe Prunc, îngrijindu-se de el cu iubire. O poetă a scris că Maria "știa să fie și în mod solemn mută, [...] pentru că nu voia să piardă din vedere pe Dumnezeul său" (A. Merini, Corpo d'amore. Un incontro con Ges?, Milano 2001, 114).

Acesta este limbajul tipic al maternității: duioșia îngrijirii. De fapt, după ce au purtat în sân timp de nouă luni darul unei minuni misterioase, mamele continuă să pună în centrul tuturor atențiilor pe copiii lor: îi hrănesc, îi strâng în brațe, îi depun cu dulceață în leagăn. Îngrijirea: acesta este și limbajul Născătoarei de Dumnezeu; un limbaj de mamă: îngrijirea.

Fraților și surorilor, ca toate mamele, Maria poartă în sânul său viața și, astfel, ne vorbește de viitorul nostru. Dar în același timp ne amintește că, dacă vrem cu adevărat ca noul an să fie bun, dacă vrem să reconstruim speranța, trebuie să abandonăm limbajele, gesturile și alegerile inspirate din egoism și să învățăm limbajul iubirii, care este îngrijirea. Îngrijirea este un limbaj nou, care merge împotriva limbajelor egoismului. Aceasta este angajarea: să îngrijim viața noastră - fiecare trebuie să îngrijească propria viață -; îngrijirea timpului nostru, a sufletului nostru; îngrijirea creației și a ambientului în care trăim; și, mai mult, îngrijirea aproapelui nostru, a celor pe care Domnul ni i-a pus alături, precum și a fraților și a surorilor care sunt în nevoie și interpelează atenția noastră și compasiunea noastră. Privind-o pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul, în timp ce se îngrijește de Prunc, noi învățăm să ne îngrijim de ceilalți, precum și de noi înșine, îngrijind sănătatea interioară, viața spirituală, caritatea.

Celebrând astăzi Ziua Mondială a Păcii, să reluăm conștiința responsabilității care ne este încredințată pentru a construi viitorul: în fața crizelor personale și sociale pe care le trăim, în fața tragediei războiului, "suntem chemați să facem față provocărilor din lumea noastră cu responsabilitate și compasiune" (Mesaj pentru a LVI-a Zi Mondială a Păcii, 5). Și putem să facem asta dacă ne îngrijim unii de alții și dacă, toți împreună, ne îngrijim de casa noastră comună.

S-o implorăm pe Maria Preasfântă, Născătoare de Dumnezeu, pentru că în această epocă poluată de neîncredere și de indiferență, să ne facă apți de compasiune și de îngrijire - capabili să avem compasiune și să ne îngrijim -, capabili "să ne înduioșăm și să ne oprim în fața celuilalt, de fiecare dată când este necesar" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 169).

________________

După Angelus

Vouă tuturor prezenți aici și celor care urmăresc prin media adresez cele mai bune urări pentru anul nou. Vie recunoștință exprim președintelui Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, invocând prosperitate pentru poporul italian; cu aceleași urări și pentru președintele guvernului.

În această zi, pe care Sfântul Paul al VI-lea a voit s-o dedice rugăciunii și reflecției pentru pacea în lume, să simțim și mai puternic, intolerabil contrastul războiului, care în Ucraina și în alte regiuni seamănă moarte și distrugere. Totuși să nu pierdem speranța, pentru că avem credință în Dumnezeu, care în Isus Cristos ne-a deschis calea păcii. Experiența pandemiei ne învață că nimeni nu se poate salva singur, dar că împreună putem parcurge cărări de pace și de dezvoltare.

În lumea întreagă, în toate popoarele se înalță strigătul: nu războiului! Nu rearmării! Resursele să meargă la dezvoltare: sănătate, alimentație, educație, muncă. Printre nenumăratele inițiative promovate de comunitățile creștine, amintesc Marșul național desfășurat ieri la Altamura, după cele patru caravane care au dus solidaritate în Ucraina. Salut și mulțumesc numeroșilor prieteni din Comunitatea "Sfântul Egidiu", veniți și în acest an ca să mărturisească angajarea lor pentru "pacea în toate ținuturile", aici și în multe orașe din lume. Mulțumesc, iubiți frați și surori de la "Sfântul Egidiu"!

Salut cele două fanfare muzicale care provin din Virginia și din Alabama, în Statele Unite ale Americii - după aceea vrem să-i auzim! Salut tinerii din mișcarea Regnum Christi - mulțumesc! Se fac auziți! . din diferite țări din America și din Europa; precum și tinerii și familiile din Comunitatea Cenacol, cu o binecuvântare către Maica Elvira și către toate comunitățile.

Urez tuturor duminică frumoasă și an nou fericit. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 411.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat