Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Papei Francisc în solemnitatea Maria, Născătoare de Dumnezeu - 1 ianuarie 2023

Sfântă Născătoare de Dumnezeu! Este aclamația bucuroasă a poporului sfânt al lui Dumnezeu, care răsuna pe străzile din Efes în anul 431, când părinții de la Conciliu au proclamat-o pe Maria Născătoare de Dumnezeu. Este vorba de o realitate esențială a credinței, dar mai ales de o veste foarte frumoasă: Dumnezeu are o Mamă, așadar s-a legat pentru totdeauna cu umanitatea noastră, ca un copil cu mama, până acolo încât umanitatea noastră este umanitatea sa. Este un adevăr năvalnic și mângâietor, așa încât ultimul Conciliu, celebrat aici, a afirmat: "Căci, prin întrupare, însuși Fiul lui Dumnezeu s-a unit, într-un fel, cu orice om. A lucrat cu mâini omenești, a gândit cu minte omenească, a voit cu voință omenească, a iubit cu inimă omenească. Născut din Maria Fecioara, s-a făcut cu adevărat unul dintre noi, asemănător nouă întru toate, afară de păcat" (Constituția pastorală Gaudium et spes, 22). Iată ce a făcut Dumnezeu născându-se din Maria: a arătat iubirea sa concretă față de umanitatea noastră, îmbrățișând-o realmente și pe deplin. Fraților, surorilor, Dumnezeu nu ne iubește în cuvinte, ci cu faptele; nu "de sus", de departe, ci "de aproape", chiar dinăuntrul trupului nostru, pentru că în Maria Cuvântul s-a făcut trup, pentru că în pieptul lui Cristos continuă să bată o inimă de carne, care palpită pentru fiecare dintre noi!

Sfântă Născătoare de Dumnezeu! Despre acest titlu au fost scrise atâtea cărți și mari tratate. Dar aceste cuvinte au intrat mai ales în inima sfântului popor al lui Dumnezeu, în rugăciunea cea mai familială, care însoțește ritmul zilelor, momentele mai obositoare și speranțele mai îndrăznețe: Bucură-te Marie. După câteva fraze luate din Cuvântul lui Dumnezeu, partea a doua a rugăciunii se deschide de fapt așa: "Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii". Această invocație a ritmat adesea zilele noastre și a permis lui Dumnezeu să se apropie, prin intermediul Mariei, de viețile noastre și de istoria noastră. Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii: recitată în cele mai diferite limbi, pe bobițele rozariului și în momentele de nevoie, în fața unei imagini sacre sau pe stradă, la această invocație Maica lui Dumnezeu răspunde mereu, ascultă cererile noastre, ne binecuvântează cu Fiul său în brațe, ne aduce duioșia lui Dumnezeu făcut trup. Ne dă, într-un cuvânt, speranță. Și noi, la începutul acestui an, avem nevoie de speranță ca pământul de ploaie. Anul, care se deschide sub semnul Maicii lui Dumnezeu și a noastră, ne spune că Maria este cheia speranței și antifonul speranței este invocația Sfântă Născătoare a lui Dumnezeu. Și astăzi să încredințăm Maicii Preasfinte pe iubitul papă emerit Benedict al XVI-lea, pentru ca să-l însoțească în trecerea sa din această lume la Dumnezeu.

Să o rugăm pe Mama în mod special pentru copiii care suferă și nu mai au forța de a se ruga, pentru atâția frați și surori loviți de război în atâtea părți ale lumii, care trăiesc aceste zile de sărbătoare în întuneric și în frig, în mizerie și în frică, scufundați în violență și în indiferență! Pentru cei care nu au pace să o aclamăm pe Maria, femeia care l-a adus lumii pe Principele păcii (cf. Is 9,5; Gal 4,4). În ea, Regina păcii, se adeverește binecuvântarea pe care am ascultat-o în prima lectură: "Domnul să-și înalțe fața spre tine și să-ți dăruiască pacea!" (Num 6,26). Prin mâinile unei Mame, pacea lui Dumnezeu vrea să intre în casele noastre, în inimile noastre, în lumea noastră. Dar cum putem s-o primim?

Să ne lăsăm sfătuiți de protagoniștii Evangheliei de astăzi, primii care au văzut-o pe Mama cu Pruncul: păstorii din Betleem. Erau persoane sărace și probabil și destul de dure, și în noaptea aceea munceau. Chiar ei, nu înțelepții și nici puternicii, l-au recunoscut cei dintâi pe Dumnezeul apropiat, pe Dumnezeul venit sărac căruia îi place să stea cu săracii. Evanghelia subliniază înainte de toate două gesturi foarte simple ale păstorilor, care, totuși, nu sunt mereu ușoare. Păstorii au mers și au văzut. Două gesturi: a merge și a vedea.

Înainte de toate a merge. Textul spune că păstorii "au plecat în grabă" (Lc 2,16). Nu au rămas pe loc. Era noapte, aveau turmele lor de care să aibă grijă și cu siguranță erau obosiți: ar fi putut să aștepte dimineața, să aștepte răsăritul soarelui pentru a merge să vadă un Prunc culcat într-o iesle. În schimb au mers în grabă, pentru că în fața lucrurilor importante trebuie reacționat prompt, nu trebuie amânat; pentru că "harul Duhului nu comportă încetineli" (Sf. Ambroziu, Comentariu despre sfântul Luca, 2). Și astfel l-au găsit pe Mesia, așteptatul de secole pe care atâția îl căutau.

Fraților, surorilor, pentru a-l primi pe Dumnezeu și pacea sa nu putem sta pe loc, nu putem sta comozi așteptând ca lucrurile să se îmbunătățească. Trebuie să ne ridicăm, să percepem ocaziile de har, să mergem, să riscăm. Trebuie să riscăm. Astăzi, la începutul anului, în loc să stăm să ne gândim și să sperăm ca lucrurile să se schimbe, ne-ar face bine să ne întrebăm: "Eu, anul acesta, unde vreau să merg? Spre cine merg să fac bine?". Atâția, în Biserică și în societate, așteaptă binele pe care tu și numai tu îl poți da, slujirea ta. Și, în fața lenei care anesteziază și a indiferenței care paralizează, în fața riscului de a ne limita să rămânem așezați în fața unui ecran cu mâinile pe o tastatură, păstorii ne provoacă astăzi să mergem, să ne mișcăm pentru ceea ce se întâmplă în lume, să ne murdărim mâinile pentru a face bine, să renunțăm la atâtea obiceiuri și comodități pentru a ne deschide la noutățile lui Dumnezeu, care se află în umilința slujirii, în curajul de a ne îngriji. Fraților și surorilor, să-i imităm pe păstori: să mergem!

Când au ajuns, spune Evanghelia, păstorii "i-au găsit pe Maria, pe Iosif și copilul culcat în iesle" (v. 16). Apoi notează că, numai "după ce l-au văzut" (v. 17), plini de uimire, au început să vorbească despre Isus altora și să-l preamărească și să-l laude pe Dumnezeu pentru tot ceea ce au auzit și au văzut (cf. v. 17-18.20). Cotitura a fost că l-au văzut. Este important a vedea, a îmbrățișa cu privirea, a rămâne, ca păstorii, în fața Pruncului în brațele Mamei. Fără a spune nimic, fără a cere nimic, fără a face nimic. A privi în tăcere, a adora, a primi cu ochii duioșia mângâietoare a lui Dumnezeu făcut om, a Mamei sale și a noastră. La începutul anului, printre multele noutăți care am vrea să le experimentăm și multele lucruri pe care am vrea să le facem, să dedicăm timp pentru a vedea, adică pentru a deschide ochii și a-i ține deschiși în fața a ceea ce contează: a lui Dumnezeu și a celorlalți. Să avem curajul de a simți uimirea întâlnirii, care este stilul lui Dumnezeu, lucru foarte diferit de seducția lumii, care te tranchilizează. Uimirea lui Dumnezeu, întâlnirea, îți dă pace; celălalt doar te anesteziază și îți dă liniște.

De câte ori, cuprinși de grabă, nu avem nici măcar timpul de a rămâne un minut în compania Domnului pentru a asculta Cuvântul său, pentru a ne ruga, pentru a adora, pentru a lăuda... Același lucru se întâmplă în privința celorlalți: cuprinși de grabă sau de protagonism, nu există timp pentru a asculta soția, soțul, pentru a vorbi cu copiii, pentru a-i întreba cum merg înăuntru, nu numai cum merg studiile și sănătatea. Și cât de bine ne face să-i ascultăm pe bătrâni, pe bunicul și pe bunica, pentru a privi profunzimea vieții și a redescoperi rădăcinile. Așadar să ne întrebăm dacă suntem capabili să vedem pe cel care trăiește lângă noi, pe cel care locuiește în blocul nostru, pe cel pe care-l întâlnim în fiecare zi pe străzi. Fraților și surorilor, să-i imităm pe păstori: să învățăm să vedem! Să înțelegem cu inima, văzând. Să învățăm să vedem.

A merge și a vedea. Astăzi Domnul a venit în mijlocul nostru și Sfânta Născătoare de Dumnezeu ni-l pune în fața ochilor. Să redescoperim în elanul de a merge și în uimirea de a vedea secretele pentru a face acest an cu adevărat nou și a învinge oboseala rămânerii sau pacea falsă a seducției.

Și acum, fraților și surorilor, vă invit pe voi toți s-o priviți pe Sfânta Fecioară Maria. S-o aclamăm de trei ori: Sfântă Născătoare de Dumnezeu!, așa cum făcea poporul din Efes. Sfântă Născătoare de Dumnezeu! Sfântă Născătoare de Dumnezeu! Sfântă Născătoare de Dumnezeu!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 165.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat