Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfârșit de an în culorile sinodalității, solidarității și voluntariatului la Iosefinii lui Murialdo

Pentru "Iosefinii lui Murialdo" Roman și centrul local "Cercetașii României - Murialdo into the Wild" Roman, sfârșitul anului 2022 ar putea fi descris ca un tablou viu al implicării, generozității și comuniunii, sub motoul sinodal "Să mergem împreună". Acțiunile de voluntariat (unele devenite deja tradiționale, altele noi și surprinzătoare prin inventivitate) care au antrenat zeci de tineri din Roman și zona Romanului, împletite cu momente de reflecție asupra timpului Adventului și sărbătorii Nașterii Domnului, au făcut ca, dincolo de dimensiunea materială, sute de copii, tineri, voluntari și beneficiari să mențină vie adevărata dimensiune spirituală a sărbătorilor de iarnă.

O primă inițiativă, care a avut ca motor principal generozitatea, s-a desfășurat pe tot parcursul lunii decembrie. "Iosefinii lui Murialdo" și "Murialdo into the Wild" s-au alăturat campaniei desfășurate de compania Lidl în colaborare cu Banca Locală pentru Alimente, astfel că în fiecare seară timp de trei ore, câte doi cercetași au colectat donațiile făcute de cumpărătorii generoși la magazinul Lidl de pe strada Sucedava din Roman. În urma acestei acțiuni, peste 60 de familii nevoiașe din Roman și zona Romanului au avut o masă mai bogată de sărbători.

Pe 5 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, Iosefinii lui Murialdo au organizat un moment de comuniune sub forma unei mese rotunde despre voluntariat, la care au participat aproximativ 100 de tineri, voluntari sau interesați de oportunitățile de voluntariat.

Tot pe parcursul lunii decembrie, animați de același moto - "Să mergem împreună" -, iosefinii și tinerii romașcani au însoțit ca voluntari Centrul Misionar Diecezan la târgurile și acțiunile caritabile organizate în Dieceza de Iași.

O altă inițiativă deosebită a fost "Ordinul Cadoului Fermecat", desfășurată în parteneriat cu centrul comercial Roman Value Center. În perioada 19-23 decembrie, între orele 16 și 20, o echipă de cercetași a fost prezentă în centrul comercial și a oferit ajutor celor care au avut de împachetat cadouri pentru cei dragi, iar sumele strânse în acest mod au fost donate familiilor nevoiașe.

Și copiii de la centrul afterschool din cadrul Fundației "Leonard Murialdo" au avut parte de surprize. Pe 9 decembrie, ei au organizat o frumoasă serbare de Crăciun, urmată de un moment de comuniune și sărbătoare cu familiile lor, iar pe 20 decembrie, cei peste 60 de copii care beneficiază de serviciile centrului de zi au fost vizitați de Moș Crăciun care a împărțit, cu generozitate, cadouri.

Nu au lipsit nici manifestările devenite deja tradiționale. Inspirați de citatul "Semănăm generozitate în speranța că va rodi recunoștința", ramura exploratorilor Cercetașilor "Murialdo into The Wild" Roman a organizat Târgul de Crăciun - din dorința de a duce spiritul sărbătorilor de iarnă către toată lumea și de a arăta că acestea ar trebui să reprezinte ceva important în viața oricărei persoane. În perioada 16-18 decembrie, între orele 17 și 22, zeci de vizitatori, în ciuda vremii neprietenoase, au trecut pragul târgului - care a avut ca element central Ieslea Nașterii Domnului - pentru a gusta aroma sărbătorilor de iarnă.

Pe 28 decembrie, în Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman, Iosefinii lui Murialdo au organizat tradiționala Tombolă a Copiilor. Evenimentul, desfășurat între orele 13 și 16, s-a bucurat de participarea a peste o sută de copii din clasele 0-VIII, invitat surpriză la această manifestare fiind magicianul Augustin Mihăilă.

Tot în spiritul acțiunilor tradiționale, în seara de 29 decembrie, la sediul Fundației Iosefinii lui Murialdo, a fost organizată Tombola Tinerilor, eveniment la care au participat peste 100 de liceeni, studenți, voluntari și tineri din Roman și zona Romanului.

"Pe lângă aceste manifestări caracterizate de culorile comuniunii, solidarității și sinodalității, în toată această perioadă nu au lipsit momentele de cateheză, rugăciune și reflecție, ca pregătire spirituală pentru Nașterea Domnului. Comuniunea a continuat și de Anul Nou, trecerea dintre ani fiind sărbătorită împreună cu tinerii la sediul fundației noastre. Sfârșitul anului a adus o zi de relaxare la Iași pentru seniorii cercetași implicați în activitățile organizate de fundație. Pentru luna ianuarie - luna păcii, fundația noastră, prin segmentele sale educative și sociale, va însoți al șaptelea transport de ajutoare în Ucraina, cu destinația Cernăuți", a spus părintele Fabio Volani, din cadrul Fundației "Leonard Murialdo".

Emilian Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 decembrie 2022: Roman: Sfârșit de an în culorile sinodalității, solidarității și voluntariatului la Iosefinii lui Murialdo


 

lecturi: 557.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat