Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prato (IT): Zile dedicate familiei

În perioada 26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023, în comunitatea română catolică din Prato (IT), au avut loc câteva zile dedicate familiei. Inițiativa s-a făcut la invitația părintelui Gabriel-Ovidiu Bejenaru, parohul comunității românilor catolici din Prato, și l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

Încă de la deschidere, pr. Felician ne-a avizat că vor urma câteva zile intense, ca și cum ne-a prevenit că va trebui să avem răbdare, disponibilitate în a asculta și mai ales curaj în a schimba ceea ce nu funcționează în familiile noastre. Nu întâmplător, prima temă abordată, pornind de la Sfântul Ștefan, a fost "Sfântul Ștefan și martiriul familiei", în care părintele a subliniat că nu există familie frumoasă fără sacrificiu. "Nu așteptați ca binele să vă vină de la celălalt, spunea părintele predicator. Binele trebuie să pornească de la mine. Eu ca soț, eu ca soție, noi ca părinți, noi trebuie să căutăm mai întâi binele celuilalt, chiar dacă asta înseamnă sacrificii și efort". Și ne întreba provocator: "Mai sunt soții de astăzi dispuși să se sacrifice pentru binele lor ca familie?"

A doua temă l-a avut ca model pe apostolul Ioan: "Sfântul Ioan, familia și chemarea la iubire". "Iubirea, spunea pr. Felician, înseamnă a-l face pe celălalt liber, nu a-l împovăra cu gelozia mea, cu posesivitatea mea, cu intenția mea de a-l folosi. Iubirea eliberează, în timp ce surogatul de iubire încarcerează persoana. Sfântul apostol Ioan a iubit pentru că era liber, iar iubirea lui a mers până acolo încât nu a fugit de crucea lui Isus, ci a fost prezent, exact atunci când Isus avea nevoie ca el să-i fie alături".

A treia temă: "Familia, pruncul nevinovat al planetei" a pornit evident de la sărbătoarea pruncilor nevinovați. "Nu vă temeți să mărturisiți iubirea voastră, chiar dacă aceasta înseamnă să trebuiască să fugiți în Egipt, asemenea Sfintei Familii, spunea părintele Felician. Irod ucide și astăzi mulți prunci nevinovați, pe unii înainte să fie concepuți prin uzul anticoncepționalelor, iar pe alții prin avort. Dar îi ucide și atunci când părinții oferă totul copiilor lor, crezând că așa le arată iubirea lor. În realitate, atunci când părinții fac în loc copiilor ceea ce trebuie să facă copiii, de fapt ei își păcălesc proprii copii, considerând că un copil trebuie obișnuit cu provocările vieții și nu păcălit că ele nu există".

În ajunul anului nou, pornind de la textul evanghelic, părintele a vorbit despre ceea ce înseamnă să fim oameni de cuvânt: "V-ați promis fidelitate, atenție reciprocă, respect reciproc. Ce văd copiii la dumneavoastră?"

În sfârșit, în ziua de Anul Nou, subliniind importanța Mariei, ca Mamă a Fiului lui Dumnezeu, am fost invitați să conștientizăm propria vocație. Nu noi am ales să fim ce suntem, ci Dumnezeu ne-a chemat să fim soți, părinți, bunici etc, așa cum el i-a chemat pe unii să fie preoți, pe alții persoane consacrate. La început de an, spunea pr. Felician, să cerem lui Dumnezeu să continue să ne însoțească, chiar dacă o face mereu, să cerem să ne lumineze să ne iubim mai mult, să ne respectăm mai mult, să fim oameni plini de curaj într-o lume în continuă descurajare, să fim un semn al prezenței lui Dumnezeu într-o lume care încearcă să-l ignore.

La finalul tuturor acestor momente înălțătoare, comunitatea românilor catolici din Prato mulțumește părintelui paroh Gabriel-Ovidiu Bejenaru pentru că l-a invitat pe pr. Felician să țină astfel de zile. Mulțumim părintelui Felician pentru efortul făcut de a fi în mijlocul nostru și-i dorim să însoțească pe cât mai multe familii pe drumul de multe ori anevoios, dar atât de frumos al vieții de familie. Un sincer mulțumesc și tuturor participanților la acest zile.

Comunitatea românilor catolici din Prato

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023: Prato (IT): Zile dedicate familiei


 

lecturi: 742.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat