Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea, testamentul spiritual

A fost publicat documentul redactat de Joseph Ratzinger la 29 august 2006

Dacă la această oră târzie din viața mea privesc înapoi la deceniile pe care le-am parcurs, ca prim lucru văd câte motive am pentru a mulțumi. Mulțumesc mai înainte de orice altceva lui Dumnezeu însuși, împărțitorul oricărui dar bun, care mi-a dăruit viața și m-a condus prin diferite momente de dezorientare; ridicându-mă mereu de fiecare dată când începeam să alunec și dăruindu-mi mereu din nou lumina feței sale. Retrospectiv văd și înțeleg că și bucățile întunecate și obositoare din acest drum au fost pentru mântuirea mea și că tocmai în ele el m-a condus bine.

Le mulțumesc părinților mei, care mi-au dăruit viața într-un timp dificil și care, cu prețul unor mari jertfe, cu iubirea lor mi-au pregătit o locuință minunată care, ca lumină clară, luminează toate zilele mele până astăzi. Credința lucidă a tatălui meu ne-a învățat pe noi, copiii, să credem, și ca indicator a fost mereu trainică în mijlocul tuturor rezultatelor mele științifice; evlavia profundă și bunătatea mare a mamei mele reprezintă o moștenire pentru care nu voi putea mulțumi niciodată îndeajuns. Sora mea m-a asistat timp de decenii în mod dezinteresat și cu grijă afectuoasă; fratele meu, cu luciditatea judecăților sale, cu determinarea sa viguroasă și seninătatea inimii, mi-au netezit mereu drumul; fără această precedare și însoțire continuă a sa n-aș fi putut găsi calea corectă.

Din inimă îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru prietenii mulți, bărbați și femei, pe care el i-a pus alături de mine; pentru colaboratorii din toate etapele drumului meu; pentru maeștri și studenții pe care el mi i-a dat. Pe toți îi încredințez recunoscător bunătății sale. Și vreau să-i mulțumesc Domnului pentru frumoasa mea patrie în Prealpii bavarezi, în care am văzut mereu cum transpare strălucirea Creatorului însuși. Mulțumesc oamenilor din patria mea pentru că în ei am putut experimenta mereu din nou frumusețea credinței. Mă rog pentru ca țara noastră să rămână o țară de credință și vă rog, dragi compatrioți: nu vă lăsați abătuți de la credință. Și în sfârșit îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot frumosul pe care l-am putut experimenta în toate etapele drumului meu, însă în special la Roma și în Italia care a devenit a doua patrie a mea.

Tuturor celor care le-am greșit în vreun mod le cer iertare. Ceea ce am spus mai înainte compatrioților mei, o spun acum tuturor celor care în Biserică au fost încredințați slujirii mele: rămâneți tari în credință! Nu vă lăsați dezorientați! Adesea pare că știința - științele naturale pe de o parte și cercetarea istorică (îndeosebi exegeza Sfintei Scripturi) pe de altă parte - sunt în măsură să ofere rezultate incontestabile în contrast cu credința catolică. Am trăit transformările științelor naturale încă din timpuri îndepărtate și am putut constata cum, dimpotrivă, au dispărut certitudini aparente împotriva credinței, demonstrându-se că nu sunt știință, ci interpretări filozofice care numai aparent revin științei; așa cum, pe de altă parte, în dialogul cu științele naturale și credința a învățat să înțeleagă mai bine limita însemnătății afirmațiilor sale, așadar specificul său. Sunt de acum șaizeci de ani de când însoțesc drumul Teologiei, îndeosebi al Științelor biblice, și cu succesiunea diferitelor generații am văzut prăbușindu-se teze care păreau de neclintit, demonstrându-se că sunt simple ipoteze: generația liberală (Harnack, Jülicher etc.), generația existențialistă (Bultmann etc.), generația marxistă. Am văzut și văd cum din încâlcitura de ipoteze a reieșit și reiese din nou raționalitatea credinței. Isus Cristos este cu adevărat calea, adevărul și viața - și Biserica este, cu toate insuficiențele sale, cu adevărat trupul său.

În sfârșit, cer cu umilință: rugați-vă pentru mine, așa încât Domnul, în pofida tuturor păcatelor și insuficiențelor mele, să mă primească în locuințele veșnice. Către toți cei care îmi sunt încredințați, zi de zi se îndreaptă din inimă rugăciunea mea.

Benedictus PP XVI

(După Vatican News, 31 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1050.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat