Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

30 decembrie 2022

SPECIAL FIDES

MISIONARI UCIȘI ÎN ANUL 2022

"... adevăratul martor este «martirul», cel care își dă viața pentru Cristos, răsplătind dăruirea de sine însuși pe care a făcut-o el"

Papa Francisc, Mesaj pentru Ziua Misionară 2022

*

MISIONARII UCIȘI ÎN ANUL 2022

Dosar îngrijit de Stefano Lodigiani

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – În anul 2022, conform informațiilor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 18 de misionari și misionare: 12 preoți, 1 călugăr, 3 călugărițe, 1 seminarist, 1 laic. Repartiția continentală evidențiază că numărul cel mai ridicat se înregistrează în Africa, unde au fost uciși 9 misionari (7 preoți, 2 călugărițe), urmată de America Latină, cu 8 misionari uciși (4 preoți, 1 călugăr, 1 seminarist, 1 laic), apoi Asia, unde a fost ucis 1 preot. În ultimii ani, Africa și America se alternează pe primul loc în acest clasament tragic: din 2011 până în 2021, timp de 8 ani America și timp de 3 ani Africa (2018, 2019, 2021). Din 2001 până în 2021 totalul misionarilor uciși este de 526.

Lista anuală a Agenției Fides, de mult timp nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze pe toți creștinii angajați în vreun fel în activitatea pastorală, morți în mod violent, nu în mod expres "din ură față de credință". Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei. În același mod folosim termenul "misionar" pentru toți botezații, conștienți că "în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instruire a credinței sale, este un subiect activ de evanghelizare" (EG 120).

Puținele informații despre viața și despre circumstanțele care au provocat moartea violentă a acestor 18 misionari și misionare ne oferă imagini din viața zilnică, deși în contexte deosebit de dificile, marcate de violență, de mizerie, de lipsă de dreptate și de respect față de viața umană. Adesea au împărtășit aceeași soartă a misionarilor și alte persoane care nu erau cu ei. Preoți uciși în timp ce mergeau să celebreze Liturghia cu comunitatea pe care o conduceau, să frângă acea pâine și să consacre acel vin care aveau să fie hrană și viață pentru atâția credincioși. O călugăriță medic ucisă în timp ce era de gardă la centrul sanitare al diecezei, gata să salveze viața altor persoane, și cine știe câte vieți a salvat deja în trecut. O soră ucisă în timpul unui asalt la adresa misiunii: în loc să se gândească să-și salveze propria viață, s-a preocupat să meargă pentru a verifica să fie în siguranță viața tinerelor găzduite în dormitor. De asemenea un laic, lucrător pastoral, ucis în timp ce mergea la biserică, pentru a conduce o liturgie a Cuvântului pentru credincioșii din acea zonă, care nu aveau un preot rezident.

Martori și misionari ai vieții, cu viața lor, care au oferit până la sfârșit, total, gratuit, din recunoștință. așa cum a scris papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Misionară Mondială 2022, "discipolilor li se cere să trăiască viața personală în cheie de misiune: sunt trimiși de Isus în lume nu numai pentru a face misiunea, ci și mai ales pentru a trăi misiunea încredințată lor; nu numai pentru a da mărturie, ci și mai ales pentru a fi martori ai lui Cristos. Esența misiunii este mărturisirea lui Cristos, adică a vieții, pătimirii, morții și învierii din iubire față de Tatăl și față de omenire".

Fără îndoială, "din iubire față de Tatăl și față de omenire" sora Maria de Coppi a petrecut aproape șaizeci de ani din viața sa în Mozambic, iar sora Luisa Dell’Orto douăzeci de ani în Haiti, unde a ajuns după ce a trăit vocația sa în Camerun și Madagascar. Tot așa cei doi iezuiți de optzeci de ani Javier Campos și Joaquín Mora au petrecut întreaga lor viață sacerdotală în Sierra Tarahumara, zona cea mai periculoasă din Mexic datorită violenței legate de traficul de droguri. La aceștia se alătură jertfa misionarilor și misionarelor mai tineri, care au împărtășit același spirit și aceeași angajare de vestire a Evangheliei în gesturile și în acțiunile de fiecare zi. "Misionarii lui Cristos nu sunt trimiși să se comunice pe ei înșiși, să arate calitățile și capacitățile lor convingătoare sau talentele lor manageriale. În schimb au onoarea preaînaltă de a-l oferi pe Cristos, în cuvinte și acțiuni, anunțând tuturor Vestea Bună a mântuirii sale cu bucurie și sinceritate, ca primii apostoli. De aceea, în ultimă analiză, adevăratul martor este «martirul», cel care își dă viața pentru Cristos, restituind darul de Sine însuși pe care l-a oferit El" (ibid.).

Din cei 18 misionari uciși în 2022, majoritatea preoți, numai trei erau născuți în națiuni diferite de cele în care au terminat viața pământească, toți trei apartenenți la institute călugărești misionare. Ceilalți au spălat cu sângele lor același pământ în care s-au născut, au crescut, s-au dăruit total Domnului în consacrare. Dacă odinioară erau considerați în pericol pentru viața misionarilor numai teritoriile așa-numite "de misiune", unde vestirea Împărăției lui Dumnezeu, a dreptății, a adevărului și a demnității fiecărei ființe umane create după imaginea Tatălui expunea la pericole, astăzi în fiecare parte a lumii cel care-l vestește pe Cristos știe ce anume comportă această vestire.

Dar nu este vorba de naivitate, de nesăbuință sau dimpotrivă de exaltare. Misionarii și toți creștinii, mai ales în anumite locuri, atunci când acționează în situații și circumstanțe periculoase, face asta "din iubire față de Tatăl și față de omenire", care depășește orice frică și șovăială. Din Crucea plantată pe Golgota în urmă cu două mii de ani, continuă să izvorască sângele lui Cristos, care și-a dăruit viața pentru noi. Sângele său udă toate continentele, și prin ofranda gratuită a atâtor frați și surori care astfel au făcut să crească întregi comunități, având certitudinea că viața lor nu s-a pierdut, ci a fost dăruită. "Cristos, Cristos înviat, este Cel pe care trebuie să-l mărturisim și a cărui viață trebuie s-o împărtășim" (ibid.).

*

PANORAMA CONTINENTELOR

AFRICA

În Africa au fost uciși 9 misionari: 7 preoți, 2 călugărițe.

Nigeria (4) – preotul Joseph Aketeh Bako, paroh al bisericii "Sfântul Ioan" din Kudenda, în zona guvernului local Kaduna South, statul Kaduna, a fost sechestrat de bărbați înarmați care au asaltat casa parohială; a murit în timp ce era în mâinile răpitorilor săi, între 18 și 20 aprilie 2022. Preotul Vitus Borogo, a fost ucis sâmbătă, 25 iunie 2022, în Prison Farm din Kaduna în timpul unui raid de bărbați înarmați. preotul Christopher Odia Ogedegbe a fost răpit și ucis în timpul ciocnirii armate între poliție și răpitori, duminică, 26 iunie 2022, în timp ce se pregătea să meargă pentru a celebra liturghia la St. Michael Catholic Church Ikabigbo, statul Edo, unde era paroh. Preotul John Mark Cheitnum a fost răpit la 15 iulie 2022 din casa parohială a bisericii "Cristos Rege" din orașul Lere, statul Kaduna, dieceza de Kafanchan, și a fost ucis cu brutalitate în aceeași zi a sechestrării.

R.D. Congo (3) – părintele Richard Masivi Kasereka, călugăr congolez de la "Caracciolini", a fost ucis la 2 februarie 2022 în estul R.D. Congo, de bărbați înarmați, în timp ce se întorcea în propria parohie, după ce a celebrat Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Preotul Godefroid Pembele Mandon a fost ucis cu focuri de armă în noaptea dintre 6 și 7 august 2022, în parohia "Sfântul Iosif Mukasa", la Kikwit, de bandiți înarmați care au asaltat biserica. Sora Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki, din Congregația "Petite Soeurs de la Présentation de Notre Dame au Temple" din Butembo, a fost ucisă împreună cu alte persoane, în timpul unui asalt petrecut în noaptea dintre 19 și 20 octombrie 2022 în salut Maboya, în provincia Nord Kivu.

Tanzania (1) – părintele Michael Mawelera Samson, de la Misionarii din Africa, originar din Malawi, a dispărut la 10 iunie 2022 din centrul de tineret al bisericii din Mbeya, în Tanzania, unde lucra. Trupul său a fost găsit pe malul fluviului Meta, în localitatea Sabasaba, în dimineața de 11 iunie.

Mozambic (1) – sora Maria De Coppi, misionară comboniană italiană, a fost ucisă în asaltul la misiunea din Chipene, în provincia Nampula, dieceza de Nacala, în noaptea dintre 6 și 7 septembrie 2022. Asaltatorii au distrus structurile misiunii, iar sora Maria a fost lovită de un cartuș la cap, murind pe loc.

AMERICA

În America au fost uciși 8 misionari: 4 preoți, 1 călugăr, 1 călugăriță, 1 seminarist, 1 laic.

Mexic (4) – trupul preotului José Guadalupe Rivas, din arhidieceza de Tijuana, a fost găsit la 16 mai 2022, într-un ranch la Tecate, unde obișnuia să petreacă niște timp de odihnă. A fost ucis împreună cu o altă persoană, trupurile lor prezentau urme de violență. Părinții iezuiți Javier Campos și Joaquín Mora au fost uciși de persoane înarmate, în după amiaza de 20 iunie 2022, în biserica "Sfântul Francisc Xaveriu" din Cerocahui, în regiunea Tarajumara din Chihuahua. Seminaristul José Dorian Piña Hernández, din dieceza de Zacatecas, a fost ucis în noaptea de 27 decembrie în timpul unei tentative de furt.

Honduras (2) – Pablo Isabel Hernández, laic, lider al grupului indigen Lenca, în zona occidentală a Hondurasului. Delegat al Cuvântului lui Dumnezeu, lucrător pastoral, a fost ucis duminică, 9 ianuarie 2022, de bărbați necunoscuți care l-au împușcat în spate în timp ce mergea să conducă o celebrare. Preotul Enriquez Vasquez a fost găsit mort la nord de San Pedro Sula în noaptea de miercuri, 2 martie 2022, în mașina sa, într-o zonă periferică din Santa Cruz de Yojoa, unde a mers să-i viziteze pe părinți, însă fără a ajunge la destinație.

Bolivia (1) – Fratele Wilberth Daza Rodas OFM a fost ucis în noaptea dintre Sâmbăta Sfântă, 16 aprilie 2022, și duminica de Paște, 17 aprilie, de tâlhari intrați în biserica "Sfântul Francisc", la Santa Cruz de la Sierra.

Haiti (1) – Sora Luisa Dell’Orto, Mică Soră a Evangheliei de Charles de Foucauld, a fost ucisă la 25 iunie la Port-au-Prince, victimă foarte probabil a unei tentative de răpire. De douăzeci de ani sora Luisa era dedicată mai ales slujirii copiilor străzii.

ASIA

În Asia a fost ucis 1 preot.

Vietnam (1) – Părintele Joseph Tran Ngoc Thanh, preot dominican (OP) vietnamez, a fost ucis înjunghiat în timp ce asculta spovezile în parohia din Dak Mót, dieceza de Kon Tum, de un bărbat instabil mintal.

*

DATE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi la această listă sau la cele din anii precedenți.

Pablo Isabel Hernández, laic, figură autoritară din grupul indigen Lenca, în zona occidentală a Hondurasului. Delegat al Cuvântului lui Dumnezeu, lucrător pastoral recunoscut al Bisericii catolice din Honduras, a fost ucis duminică, 9 ianuarie 2022, de bărbați necunoscuți care l-au împușcat în spate. Omuciderea a avut loc în localitatea San Marcos de Caiquín, departamentul Lempira, în timp ce Pablo mergea spre comunitate pentru a conduce o celebrare a Cuvântului. "Pablo era un om al lui Dumnezeu – amintește comunicatul președinților CELAM și REMAM – care își iubea familia, își iubea oamenii, respecta și făcea să se respecte casa comună". Era director al Radio Tenán, vocea indigenă Lenca, președinte al Rețelei Agroecologilor Biosferei Cacique Lempira, Caiquín, în departamentul Lempira. Și rețeaua "Iglesias y Mineía" a deplâns "cu energie și durere omuciderea apărătorului drepturilor umane și comunicatorului social".

(Agenția Fides 12/01/2022)

Părintele Joseph Tran Ngoc Thanh, preot dominican (OP) vietnamez, 41 de ani, a fost ucis în timp ce asculta spovezile în parohia Dak Mót, dieceza de Kon Tum. Agresiunea a avut loc la 29 ianuarie 2022, puțin înainte de celebrarea liturghiei de sâmbătă seara. Părintele Joseph Tran Ngoc Thanh se afla în confesional când a fost agresat cu un cuțit de un bărbat instabil mintal. Un alt călugăr dominican, venit la fața locului, a fost rănit când a încercat să-l oprească pe agresor. Părintele Tran, rănit, a primit primele îngrijiri dar nu a reușit să-și revină și a murit la 23.30 (ora locală) în aceeași zi. Poliția locală l-a arestat pe agresor, considerat o persoană "cu boală mintală". Părintele Joseph Thanh s-a născut la 10 august 1981 la Saigon și a depus voturile călugărești în Ordinul Fraților Predicatori la 13 august 2010. A fost hirotonit preot la 4 august 2018. De puțin timp luase în primire parohia din Dak Mót.

(Agenția Fides 31/1/2022)

Părintele Richard Masivi Kasereka, 34 de ani, călugăr congolez din Ordinul Clericilor Regulari Minori (numiți "Caracciolini"), a fost ucis la 2 februarie 2022 în estul Republicii Democrate Congo. Preotul, paroh al parohiei "Sfântul Mihail arhanghel" din Kaseghe, a fost ucis de bărbați înarmați în localitatea Vusesa, între Kirumba și Mighobwe, în teritoriul Lubero (Nord-Kivu) în timp ce se întorcea în propria parohie, după ce a celebrat Ziua Mondială a Vieții Consacrate la Kanyaboyonga. Părintele Richard a fost ucis cu trei zile înainte de a împlini 35 de ani. A fost hirotonit preot la 21 februarie 2019 și conducea parohia din Kaseghe de la 31 octombrie 2021, pentru care pregătea un nou plan pastoral, de la care toți așteptau o reînnoire și o relansare. Provinciile din este RDC, îndeosebi Nord Kivu și apropiatul Ituri, trăiesc de multe decenii într-o stare de nesiguranță permanentă datorită prezenței a zeci de grupuri înarmate. La sfârșitul audienței generale din 16 februarie, papa Francisc a amintit moartea părintelui Richard, "victimă a unei violențe nejustificabile și deplorabile", exprimând dorința ca acest eveniment îndoliat "să nu-i descurajeze pe rudele sale, familia sa călugărească și întreaga comunitate creștină din acea națiune de a fi vestitori și martori ai bunătății și ai fraternității, în pofida dificultăților, imitând exemplul lui Isus, Bun Păstor".

(Agenția Fides 5/2/2022; 16/2/2022)

Pr. Enrique Vasquez, 48 de ani, a fost găsit mort la nord de San Pedro Sula, în Honduras. Trupul preotului a fost găsit în noaptea de miercuri, 2 martie 2022, în mașina sa, într-o zonă secundară din Santa Cruz de Yojoa, unde a mers să-i viziteze pe părinți, însă fără a ajunge la destinație. Neavând documente la el, a fost transportat la institutul de medicină legală. Ziua următoare, dieceza de San Pedro Sula a denunțat dispariția sa, fără a ști despre găsirea cadavrului. Episcopul, mons. Ángel Garachana Pérez, a mers pentru a-l identifica și a comunicat că părintele Enrique a fost împușcat în diferite părți ale corpului. Pr. Enrique Vasquez, cunoscut în mod afectuos ca "Quique", s-a născut în 1974. Era originar din Agua Azul, Sierra de Santa Cruz de Yojoa. A fost hirotonit preot în urmă cu 16 ani și actualmente era paroh de San José, în cartierul Medina din San Pedro Sula. A fost amintit de colegii din seminar și de credincioși pentru amabilitatea sa și pentru prietenia sa. În dieceza sa ocupa și funcția de director diecezan al Operelor Misionare Pontificale (OMP).

(Agenția Fides 4/3/2022)

Fratele Wilberth Daza Rodas OFM, din Provincia Misionară "Sfântul Anton" din Bolivia, 42 de ani, a fost ucis în noaptea dintre Sâmbăta Sfântă, 16 aprilie 2022, și duminica Paștelui, 17 aprilie, de tâlhari intrați în biserică după veghea pascală. Nu au ezitat să-l lovească pe fratele Wilberth cu un obiect contondent până când l-au ucis. Trupul său a fost găsit în dimineața de Paște, de un colaborator al parohiei. Fratele Wilberth s-a născut la Machareti, Sucre, la 26 septembrie 1979. A depus primele voturi la 1 februarie 2004, în Ordinul Fraților Minori, și voturile solemne la 14 martie 2009. A desfășurat opera sa misionară la Sucre, Cochabamba, Copacabana – La Paz, Machareti, San Javier și în orașul Santa Cruz de la Sierra, în conventul bisericii "Sfântul Francisc". În momentul morții sale era econom al conventului "Sfântul Francisc", la Santa Cruz de la Sierra. Poliția boliviană l-a identificat pe ucigaș: este vorba de un dependent de droguri care frecventa biserica și cunoștea ambientul.

(Agenția Fides 20/04/2022)

Părintele Joseph Aketeh Bako, 48 de ani, paroh al bisericii "Sfântul Ioan" la Kudenda, în zona guvernului local de Kaduna South, în statul Kaduna, în Nigeria, sechestrat de bărbați înarmați care au asaltat casa parohială în noaptea de 8 martie 2022, a murit în timp ce era în mâinile răpitorilor săi, între 18 și 20 aprilie. Împreună cu el a fost răpit și fratele său, care se afla întâmplător în casa parohială. Fratele a fost ucis după aceea în prezența sa și după asta, condițiile sale (era bolnav de mult timp) s-au înrăutățit până la moarte. Persoanele care au fost răpite împreună cu el l-au văzut murind și au dat mărturie despre tragicul eveniment.

(Agenția Fides 9/03/2022; 12/05/2022)

Preotul José Guadalupe Rivas, 58 de ani, din arhidieceza de Tijuana (Mexic), a fost ucis și trupul a fost găsit într-un ranch la Tecate, unde petrecea câteva zile de odihnă. Era responsabil al Casei Migrantului "Nuestra Señora de Guadalupe", la Tecate, Baja California, precum și consultant al Mișcării de Reînnoire Carismatică Catolică din arhiedieceza de Tijuana. Cunoscut ca părintele "Pepe Lupe", era și paroh al bisericii "Sfântul Iuda Tadeu". Din moment ce părintele Rivas lipsea din comunitatea sa și nu răspundea la telefon, la 16 mai un grup de credincioși a mers în casă, situată în zona rurală, unde obișnuia să meargă pentru a petrece perioade de reflecție și de odihnă, și au descoperit trupul său, împreună cu cel al unei alte persoane neidentificate. Cele două trupuri prezentau urme de violență. Părintele José Guadalupe Rivas s-a născut la 10 decembrie 1964 la Torreón Coahuila, al patrulea din cei zeci copii. A fost hirotonit preot la 29 octombrie 1994. A fost paroh în diferite comunități și a ocupat și alte funcții. Era responsabil al Casei Migrantului de la Tecate din 6 iulie 2021.

(Agenția Fides 19/05/2022)

Părintele Michael Mawelera Samsonb, 62 de ani, de la Misionarii din Africa (numiți "Părinții Albi"), originar din Malawi, a dispărut la 10 iunie 2022 din centrul de tineret al bisericii catolice din Mbeya, în Tanzania, unde lucra. Trupul său a fost găsit pe malul fluviului Meta, în localitatea Sabasaba, în dimineața zilei de 11 iunie. Probabil că a fost lovit la cap, probabil și-a pierdut simțurile, și după aceea asasinul sau asasinii s-au năpustit asupra cadavrului său secționându-l. Conform investigațiilor, misionarul a fost ucis într-un loc diferit de cel în care a fost găsit trupul său, care era învăluit într-un cearșaf pentru a-l putea transporta fără să lase urme de sânge. Părintele Michael s-a născut la Mzimba la 27 septembrie 1959 și a fost hirotonit preot la 1 august 1987 la Lilongwe, în Malawi. A petrecut 35 de ani de viață misionară în Uganda, Filipine, Malawi, Zambia și Tanzania.

(Agenția Fides 15/6/2022)

În după-amiaza zilei de 20 iunie 2022, în biserica "Sfântul Francisc Xaveriu" la Cerocahui, în regiunea Tarahumara din Chihuahua (Mexic), părinții iezuiți Javier Campos SJ (79 de ani) și Joaquín Mora SJ (80 de ani) au fost uciși de persoane înarmate, împreună cu o a treia persoană, ghidul turistic Pedro Palma. Faptul sângeros grav a avut loc în contextul climatului de violență generalizată pe care țara o trăiește. După uciderea în biserică, trupurile celor trei au fost duse chiar de autorii crimei și numai după aceea au fost recuperate. Zona Sierra Tarahumara este considerată una din cele mai periculoase zone din Mexic pentru violența și ciocnirile armate legate de traficul de droguri. La sfârșitul audienței generale de miercuri 22 iunie, papa Francisc a exprimat participarea sa la evenimentele tragice: "Exprim de asemenea durerea și descumpănirea mea pentru uciderea în Mexic, alaltăieri, a doi călugări iezuiți, frați ai mei, și a unui laic. Câte ucideri în Mexic! Sunt aproape cu afectul și rugăciunea de comunitatea catolică lovită de această tragedie. Încă o dată, repet că violența nu rezolvă problemele, ci mărește suferințele inutile".

Părintele Javier Campos Morales SJ s-a născut la 13 februarie la Ciudad de Mexico și a intrat în Societatea lui Isus la 14 august 1959, hirotonit preot la 8 iunie 1972. Anul următor a început misiunea sa ca superior local, vicar pastoral și vicar episcopal în Sierra Tarahumara. A fost paroh, superior al misiunii iezuiților, vicar al pastorației indigene din dieceza de Tarahumara și consultant regional al CEB (Comunități Ecleziale de Bază).

Părintele Joaquín César Mora Salazar SJ s-a născut la 28 august 1941 la Monterrey și a intrat în Societatea lui Isus la 30 iulie 1958. A fost hirotonit preot la 1 mai 1971 în orașul său natal. Din 1976 a fost misionar în Sierra Tarahumara, ocupând funcția de vicar cooperator și vicar parohial în diferite comunități.

(Agenția Fides 22/6/2022; 24/6/2022)

Sora Luisa Dell’Orto, Mică Soră a Evangheliei a lui Charles de Foucauld, a fost ucisă la 25 iunie 2022 la Port-au-Prince, capitala lui Haiti. Misionara italiană a fost victimă foarte probabil a unei tentative de răpire. De douăzeci de ani, sora Luisa era dedicată mai ales slujirii copiilor străzii. Sora Luisa era coloana portantă a Kai Chal, "Casa Carol", care se află într-o suburbie foarte săracă din Port-au-Prince, care este un loc sigur și primitor pentru sute de copii care ar fi avut ca alternativă strada. În dimineața zilei de sâmbătă, 25 iunie, a fost victimă a unei agresiuni armate. Rănită grav, a fost dusă de urgență la spital unde s-a stins puțin după aceea, cu două zile înainte de a împlini 65 de ani. Știrea a produs un impact foarte puternic la Port-au-Prince unde "seur Luisa", cum o numeau, era foarte cunoscută și foarte iubită. După ce a absolvit istoria și filozofia, Luisa a intrat în Congregația Micilor Surori ale Evangheliei din Lyon. În 1987 a plecat în Camerun, unde a trăit la Salapombe, într-o pădure, printre pigmeii Baka, până în 1990. În 1994 a obținut doctoratul în teologie în Elveția. Din 1997 până în 2001 a fost misionară în Madagascar, dedicându-se diferitelor activități pastorale. Din 2002 era misionară în Haiti.

(Agenția Fides 26/6/2022; 25/7/2022)

Părintele Vitus Borogo, 50 de ani, a fost ucis sâmbătă, 25 iunie 2022, în Prison Farm din Kaduna (Nigeria) în timpul unui raid al unor bărbați înarmați. Era capelan al comunității catolice de la Politehnica statală din Kaduna, precum și președinte al Asociației preoților diecezani catolici nigerieni.

(Agenția Fides 27/06/2022; 1/7/2022)

Părintele Christopher Odia Ogedegbe, 41 de ani, a fost răpit și ucis duminică, 26 iunie 2022, în timp ce se pregătea să meargă pentru a celebra liturghia la St. Michael Catholic Church Ikabigbo, statul Edo (Nigeria), unde era paroh, precum și președinte al St. Philip Catholic Secondary School, Jattu. Un purtător de cuvânt al poliției a informat că răpitorii au tras și l-au ucis pe preot în timp ce poliția venise în ajutorul său. A fost ucis și unul dintre răpitori în timpul ciocnirii, iar alți membri ai bandei au fost răniți de arme de foc.

(Agenția Fides 27/06/2022; 1/7/2022)

Părintele John Mark Cheitnum a fost răpit împreună cu un alt preot în după-amiaza zilei de 15 iulie 2022 din casa parohială a bisericii catolice "Cristos Rege" în orașul Lere, în statul Kaduna, dieceza de Kafanchan, în Nigeria. În timp ce preotul celălalt a reușit să fugă de răpitori, pr. John Mark a fost ucis cu brutalitate chiar în ziua sechestrării, la 15 iulie. Trupul său a fost găsit, deja în descompunere, la 19 iulie, în pădurea din apropierea locului răpirii. Părintele John Mark ocupa diferite funcții: paroh, director al comunicațiilor diecezei, președinte al Asociației creștine din Nigeria (CAN).

(Agenția Fides 20/7/2022)

Părintele Godefroid Pembele Mandon, a fost ucis cu gloanțe în noaptea dintre 6 și 7 august 2022, în parohia "Sfântul Iosif Mukasa", la Kikwit, în R.D. Congo, din partea unor bandiți înarmați care au asaltat biserica. Transferat la Kinshasa, a murit duminică, 7 august 2022, în spital. În aceeași noapte, și o altă parohie situată în același oraș Kikwit, "Saint Murumba", a fost atacată de bandiți înarmați care au tâlhărit câteva femei – care pregăteau prima liturghie a unui preot – și un catehet.

(Agenția Fides 10/8/2022)

Sora Maria De Coppi, 84 de ani, misionară comboniană italiană, care era în Mozambic din 1963, a fost ucisă în asaltul la adresa misiunii din Chipene, în provincia Nampula, dieceza de Nacala, în nordul Mozambicului, în noaptea dintre 6 și 7 septembrie 2022. Atacatorii au distrus structurile misiunii, între care biserica, spitalul și școala primară și secundară. Sora Maria a fost lovită de un glonț la cap, murind pe loc, în timp ce încerca să ajungă la dormitor unde se aflau puținele eleve rămase. Au reușit să se salveze celelalte două misionare comboniane și cei doi misionari din dieceza de Concordia-Pordenone. Provincia Nampula, împreună cu cea de Cabo Delgado, este victimă a instabilității cauzate de prezența de grupuri teroriste care fac referință la Statul Islamic. Conform informațiilor difuzate de congregația sa călugărească, sora Maria cunoștea bine riscurile rămânerii împreună cu poporul mozambican, cu care era angajată de timp îndelungat, și n-a încetat niciodată să denunțe nedreptățile îndurate de populație. Mons. Sithembele Sipuka, președinte al Simpozionului Conferințelor Episcopale din Africa Meridională (SACBC), într-un mesaj de condoleanțe subliniază că "sora Maria se unește cu atâtea victime nevinovate care au fost ucise cu brutalitate… moartea sa este moartea unei martire, pentru că nu i-a abandonat pe săraci chiar și în aceste timpuri dificile". La Angelus de duminică, 11 septembrie, papa Francisc a spus: "În acest moment de rugăciune îmi este drag să o amintesc pe sora Maria de Coppi, Misionară Comboniană, ucisă la Chipene, în Mozambic, unde a slujit cu iubire timp de aproape șaizeci de ani. Mărturia sa să dea forță și curaj creștinilor și întregului popor mozambican".

(Agenția Fides 7/9/2022)

Sora Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki, din Congregația diecezană "Petites Soeurs de la Présentation de Notre Dame au Temple" din Butembo, a fost ucisă împreună cu alte persoane, în timpul unui asalt petrecut în noaptea dintre 19 și 20 octombrie 2022 în satul Maboya, în provincia Nord Kivu, în estul Republicii Democrate Congo. După ce au prădat și incendiat diferite locuințe, atacatorii au distrus și Centrul sanitar gestionat de dieceza de Butembo-Beni, unde călugărița presta slujire ca medic. Au tras în sora Marie-Sylvie, care se pregătea să opereze o femeie, apoi au dat foc centrului sanitar și au fost găsite numai oasele ei carbonizate. Conform mărturiilor locuitorilor, atacatorii aparțin la ADV (Forțe Democrate Aliate), un grup de origine ugandeză care în ultimii ani a aderat la Statul Islamic asumând denumirea de ISCAP (Provincia Africii Centrale a Statului Islamic). "Asistăm îngroziți la evenimentele care continuă să însângereze Republica Democrată Congo – a spus papa Francisc la audiența generală din 26 octombrie 2022 –. Exprim deplângerea mea fermă față de asaltul inacceptabil petrecut în zilele trecute la Maboya, în provincia Nord Kivu, unde au fost ucise persoane lipsite de apărare, între care o călugăriță angajată în asistența sanitară. Să ne rugăm pentru victime și pentru cei din familiile lor, precum și pentru acea comunitate creștină și locuitorii din acea regiune de prea mult epuizați de violență".

(Agenția Fides 21/10/2022; 10/11/2022)

Seminaristul José Dorian Piña, din dieceza de Zacatecas, 25 de ani, în al treilea an de teologie, a fost ucis în noaptea de 27 decembrie 2022, în timpul unei tentative de furt cu arme. Conform comunicatului diecezei, "în noaptea de 27 decembrie, într-o comunitate mică din parohia din Noria de Ángeles, o familie a fost victima unor acte violente, din păcate au murit doi membri ai acestei familii, dintre care unul era un seminarist din seminarul nostru diecezan". Invitând la rugăciune pentru odihna veșnică a seminaristului, pentru rudele sale și pentru seminariști și formatori, dieceza încheie comunicatul cu această dorință: "în acest climat de întuneric pe care-l îndurăm, putem să fim lumină de speranță pentru frații care suferă". Într-o publicație a seminarului din Zacatecas tânărul seminarist este descris "un adevărat martor al Domnului Isus".

*

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2022

Nr.

Nume și prenume

Naționalitate

Institut sau dieceză

Data și locul morții

1.

Pablo Isabel Hernández

Honduras

Laic, lucrător pastoral

9/1 – S. Marcos (Honduras)

2.

Părintele Joseph Tran Ngoc Thanh

Vietnam

Dominican (OP)

29/1 – Kon Tum (Vietnam)

3.

Părintele Richard Masivi Kasereka

R.D. Congo

Clerici regulari minori

2/2 – Vusesa (R.D. Congo)

4

Pr. Enrique Vasquez

Honduras

Diecezan

2/3 – Santa Cruz de Vojoa (Honduras)

5.

Fratele Wilberth Daza Rodas

Bolivia

Călugăr OFM

16/4 – Santa Cruz de la Sierra (Bolivia)

6.

Pr. Joseph Aketeh Bako

Nigeria

Diecezan

18-20/4 – Kaduna (Nigeria)

7.

Pr. José Guadalupe Rivas

Mexic

Diecezan

16/5 – Tecate (Mexic)

8.

Părintele Michael Mawelera Samson

Malawi

Misionarii din Africa

11/6 – Sabasaba (Tanzania)

9.

Părintele Javier Campos

Mexic

Iezuit

20/6 – Cerocahui (Mexic)

10.

Părintele Joaquín Mora

Mexic

Iezuit

20/6 – Cerocahui (Mexic)

11

Sora Luisa Dell’Orto

Italia

Micile Surori ale Evangheliei din Lyon

25/6 – Port-au-Prince (Haiti)

12.

Pr. Vitus Borogo

Nigeria

Diecezan

25/6 – Kaduna (Nigeria)

13.

Pr. Christopher Odia Ogedegbe

Nigeria

Diecezan

26/6 – Statul Edo (Nigeria)

14.

Pr. John Mark Cheitnum

Nigeria

Diecezan

15/7 – Lere (Nigeria)

15.

Pr. Godefroid Pembele Mandon

R.D. Congo

Diecezan

7/8 – Kinshasa (R.D. Congo)

16.

Sora Maria De Coppi

Italia

Misionare Comboniane

6-7/9 – Chipene (Mozambic)

17.

Sora Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki

R.D. Congo

Petites Soeurs de la Présentation de N.D.

19-20/10 – Maboya (R.D. Congo)

18.

José Dorian Piña

Mexic

Seminarist

27/12 – Noria de Angeles (Mexic)

Starea religioasă

Total

Apartenență

Preoți

12

7 diecezani, 1 dominican, 1 Caracciolin, 1 Misionari din Africa, 2 iezuiți

Călugări

1

OFM

Călugărițe

3

Micile Surori ale Evangheliei, Misionare Comboniane, Soeurs de la Présentation

Seminarist

1

Diecezan

Laici

1

Lucrător pastoral

Continent de origine

Total

Națiune

Africa

8

4 Nigeria, 3 R.D. Congo, 1 Malawi

America

7

4 Mexic, 2 Honduras, 1 Bolivia

Asia

1

1 Vietnam

Europa

2

2 Italia

Locul morții

Total

Națiune

Africa

9

4 Nigeria, 3 R.D. Congo, 1 Tanzania, 1 Mozambic

America

8

4 Mexic, 2 Honduras, 1 Bolivia, 1 Haiti

Asia

1

1 Vietnam

*

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2020

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri. Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, datorită anumitor factori, între care genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime în rândul personalului ecleziastic. În anii 2001-2021 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 526.

AN

TOT

EP

PR

DIAC

FR

CĂL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

10

7

1991

19

1

14

1

3

1992

21

6

2

13

1993

21

1C+1

13

4

1

1

1994

26

20

1

4

1

1994*

248

3

103

47

65

30

1995

33

18

1

3

9

2

1996

48

3

19

8

13

1

2

1

1(ct)

1997

68

1

19

1

7

40

1998

40

1

13

5

17

4

1999

32

17

9

4

2

2000

31

19

7

3

1

1

2001

33

25

5

1

1

1

2002

25

1

18

1

2

2

1

2003

29

1

20

1

3

2

2

2004

16

12

1

3

2005

25

1

18

2

3

1

2006

24

17

1

3

2

1

2007

21

15

3

1

1

1

2008

20

1

16

1

2

2009

37

30

2

2

3

2010

25

1

17

1

1

2

3

2011

26

18

4

4

2012

13

11

1

1

2013

23

20

1

2

2014

26

17

1

6

1

1

2015

22

13

4

5

2016

28

14

9

1

4

2017

23

13

1

1

8

2018

40

35

1

4

2019

29

18

1

2

2

6

2020

20

8

1

3

2

6

2021

21

12

1

2

6

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

Special Fides îngrijit de S.L. – Agenția Fides 30/12/2022

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 584.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat