Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Focuri: Consacrare de altar și sfințiri de capele mortuare

În Sărbătoarea Pruncilor nevinovați, miercuri, 28 decembrie 2022, PS Petru Sescu a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Focuri și din filialele acesteia: Fântânele Vechi și Fântânele Noi. Episcopul auxiliar al Diecezei de Iași a consacrat altarul și a sfințit lucrările de renovare la Biserica "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Fântânele Noi. De asemenea, a sfințit capelele mortuare din Parohia Focuri, respectiv filiala Fântânele Vechi. Credincioșii acestei parohii se află sub păstorirea pr. paroh Richard-Vasilică Toth.

PS Petru Sescu a fost întâmpinat în jurul orei 9.00 de credincioșii adunați în fața bisericii închinate Sfintei Tereza a Pruncului Isus din Fântânele Vechi și a prezidat Liturghia comunitară. După celebrarea euharistică s-a îndreptat în procesiune împreună cu întreaga adunare spre locul unde a fost amenajată capela mortuară și a sfințit-o.

Acestui prim moment comunitar liturgic i-a urmat un al doilea: Sfânta Liturghie de la ora 10.30, la Fântânele Noi, săvârșită în bisericuța închinată Fecioarei Îndurerate, unde a avut loc consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor de renovare. Preasfințitul Petru a uns cu sfânta crismă masa de altar pe care se va celebra jertfa mântuirii lui Cristos. Privită din față, placa de marmură de deasupra este așezată pe picioare care formează litera M de la Maria. Fiind vorba de același sat, Fântânele, la aceste momente bisericești a participat și primarul localității.

O a treia Sfântă Liturghie a fost oficiată în biserica din Focuri, la ora 12.00, când episcopul auxiliar a fost întâmpinat înaintea bisericii de întreaga comunitate cu colac și sare și cu urarea de Bun-venit din partea păstorului comunității. Această celebrare s-a făcut cu participarea preoților din parohiile vecine. Preasfințitul Petru Sescu, aici, ca și la precedentele slujbe, a ținut predica și i-a încurajat pe credincioși prin cuvintele sale.

Referindu-se la sărbătoarea Pruncilor Nevinovați, a ținut să aducă în memoria celor care îl ascultau exemplul recent al martirilor Diecezei de Iași, Veronica Antal și episcopul Anton Durcovici, care, fără a avea vreo vină, au fost supuși la suferință și torturi în numele credinței lor în Cristos. La mărturisirea lui Cristos este chemat fiecare creștin și astăzi.

Mulțumiri au fost adresate celor care au făcut posibilă realizarea acestor proiecte spre binele spiritual al credincioșilor, pentru generozitatea arătată. Binecuvântarea Domnului să se reverse asupra tuturor.

Maria Dâscă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

I. 28 decembrie: Fântânele Vechi: Sfințirea capelei mortuare

II. 28 decembrie: Fântânele Noi: Consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor de renovare a Bisericii "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată"

III. 28 decembrie: Focuri: Sfințirea capelei mortuare


 

lecturi: 1558.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat