Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fr. Alois (Taizé): "A crede mereu în Lumina care vine și în întuneric"

de M. Chiara Biagioni

"Am găsit curajul în adversitățile acestei încercări enorme și perseverența în credință". Un popor atins puternic de război, dar care nu rămâne pasiv în fața dificultăților. Fr. Alois, prior al Comunității ecumenice din Taizé, tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Ucraina unde timp de cinci zile i-a vizitat pe responsabilii Bisericilor și i-a întâlnit pe tineri în orașele Kiev și Lvov. L-am intervievat în timp ce se află la Rostock, în Germania, unde de la 28 decembrie până la 1 ianuarie se va desfășura tradiționala Întâlnire europeană a tinerilor. Ajunsă la a 45-a ediție, la întâlnire vor participa 5.000 de tineri provenind din toată Europa și din altă parte. Va fi și fostul președinte al Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, care va interveni la rugăciunea de la ora 13.00 din 30 decembrie.

Fr. Alois, ce situație ați găsit în Ucraina?

Deși există impresia, ca la Lvov sau la Kiev, că viața continuă, situația este dură. Toți au fost atinși. Toți cunosc pe cineva care a murit în război. Dar, îndeosebi în Noaptea de Crăciun, am rămas foarte impresionați văzând bucuria în acest timp de încercare. Și de fapt este însuși mesajul de Crăciun. Lumina care vine în întuneric. Am văzut asta și în unitatea dintre persoane și în solidaritatea în populație care este impresionantă.

Există unitate și între Biserici?

Da, deși rămân tensiuni pentru că situația dintre Biserici nu este ușoară. Am avut în aceste zile întâlniri cu tineri și cu responsabilii principalelor confesiuni atât la Kiev, cât și la Lvov. La Taizé am primit, înainte de război și de Covid, mulți tineri ucraineni care au participat mereu la întâlnirile noastre. Acești tineri promovează acum și susțin unitatea între Bisericile lor. Este incredibil că unii dintre ei vor reuși să participe la întâlnirea de la Rostock. Noi credem că întâlnirea personală este de neînlocuit.

Ce v-a impresionat mai mult din situația umanitară din Ucraina?

Electricitatea, de exemplu, se întrerupe în unele cartiere ale orașelor de mai multe ori pe zi, la Kiev uneori timp de două sau trei zile consecutive. Și asta implică și întreruperea încălzirii, a apei calde, a conexiunii la internet. Acest lucru are un impact puternic asupra vieții zilnice a persoanelor. Am avut două rugăciuni cu tinerii în cartiere care la un moment dat s-au cufundat în cel mai complet întuneric. S-au aprins lumânări. Viața este dificilă, dar în același timp am întâlnit tineri care au luat inițiative foarte curajoase. De exemplu, s-a constituit un grup de tineri care merg în toată localitatea pentru a reconstrui casele vătămate de război. Era cu adevărat emoționant să vedem cum pe de o parte acești tineri au fost atinși în inimă de război, dar pe de altă parte cum au reușit să nu rămână pasivi în fața adversităților, hotărând să facă ceva pentru ceilalți.

Și noi, aici în Italia, ce putem face pentru ei?

Nu toți putem merge în Ucraina, dar toți pot să facă acțiuni de solidaritate. Am auzit spunându-se acolo adesea această frază: "Dacă ajutorul solidar al țărilor occidentale apropiate se oprește, noi suntem pierduți".

Cum vedeți viitorul acestor tineri într-un ținut așa de încercat de război?

Nimeni nu știe. În timpul unei întâlniri, o tânără a spus: "Cât timp mai trebuie să trăim așa?". Nimeni nu are răspunsul. Un altul a spus: "Noi trăim zi de zi. Nu știm ce va fi cu viitorul nostru". Așadar, există această incertitudine, dar în același timp am văzut că inițiativele de solidaritate s-au înmulțit. Am mers la Bucha și la Irpin, orașele martire, unde viața și-a revenit, dar urmele războiului sunt încă foarte vizibile. Am văzut case incendiate, ferestre stricate. Dar în mijlocul acestei distrugeri s-au organizat puncte de primire, adevărate "locuri de rezistență" unde persoanele pot merge pentru a se încălzi, pentru a încărca din nou computerul, pentru a putea avea acces la tratamente medicale.

Ce veți spune tinerilor din Rostock despre această experiență?

Voi vorbi mai ales despre această mărturie de credință. Credința ne face să stăm în picioare, chiar și atunci când trecem prin timpuri dificile. Și acest lucru este valabil nu numai în război, ci în toate încercările vieții. Am pregătit un text pentru întâlnirea de la Rostock cu titlul "Viața interioară și solidaritatea". Importanța solidarității este fulgerătoare. Nu numai față de ucraineni, ci și față de refugiați, față de situațiile de precaritate care crește și în țările noastre bogate. Dar fără o viață interioară în credință nu putem persevera în solidaritate și în bucuria Evangheliei, în situațiile dificile prin care trecem pretutindeni.

Cealaltă problemă este reconcilierea. Cum se construiesc relații reconciliate?

Este adevărat. Mai ales în situațiile de dificultate, este ușor a lua căi identitare puternice, a ne retrage sau a ne închide. Pentru a învinge această rezistență, trebuie căutată înainte de toate pacea inimii și a începe să creăm locuri reconciliate în jurul nostru. La Rostock suntem foarte bucuroși să vedem că familiile au ales să deschidă casele lor pentru tineri ca să dea găzduire. Este un gest puternic care arată importanța deschiderii față de celălalt și a depășirii fricilor noastre de a-l primi, mai ales dacă este diferit față de noi. Nu trebuie să rămânem cu acela care gândește ca noi. Isus însuși a spus: Dacă îi iubiți pe cei care vă iubesc, ce merit veți avea? Acesta este mesajul din inima Evangheliei, să mergem spre ceilalți, mai ales spre cel care este rănit de viață, cu simplitate și gesturi concrete de solidaritate.

(După Agenția SIR, 29 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 283.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat