Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli, Cesano și Civitavecchia: În pelerinaj "pe urmele păstorilor"

În perioada 24-27 decembrie 2022, în comunitățile catolice de români din Ladispoli, Cesano și Civitavecchia, pr. Isidor Mîrț, parohul acestor comunități, alături de pr. Leonard Farcaș, au celebrat sfintele sărbători ale Nașterii Domnului. În a treia zi de Crăciun, copiii, tinerii și părinții acestora au pornit în pelerinajul "Pe urmele păstorilor", vizitând expoziția celor "100 presepi in Vaticano" din Cetatea Eternă.

În Noaptea Sfântă de Crăciun, s-a celebrat Sfânta Liturghie atât în comunitatea din Ladispoli, cât și în comunitatea din Cesano. În ambele comunități credincioșii au avut posibilitatea de a se apropia de sacramentul Spovezii, pentru ca Betleemul să fie prezent în inima fiecăruia.

După celebrarea Sfintei Liturghii, credincioșii din ambele comunități au pregătit un moment artistic de colinde, purtând în suflet emoția tradițiilor de acasă.

Toți copiii au putut simți iubirea și generozitatea pruncului Isus, care s-a manifestat și prin prezența lui Moș Crăciun, care a venit și le-a oferit daruri.

Un moment deosebit pentru comunitatea din Ladispoli a fost a doua zi de Crăciun, când pr. Isidor Iacovici, director național pentru îngrijirea pastorală a migranților romano-catolici români din Italia, a celebrat Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia i-a colindat pe credincioși cântând "Dormi, pruncușorul meu drag".

În comunitatea din Civitavecchia s-a celebrat Sfânta Liturghie în a doua zi de Crăciun, când credincioșii s-au pregătit atât prin participarea la Sfânta Spovadă, cât și prin pregătirea cântecelor și a colindelor, care s-au transformat într-o mărturie de credință mai ales pentru turiștii care din curiozitate intrau în biserică, atrași fiind de sunetul cântărilor tradiționale.

În toate cele trei comunități, copiii, tinerii și cateheții au organizat scenete despre Nașterea Domnului. Prin costumație, dar mai ales prin rolurile pe care le-au avut, actorii cu multă măiestrie au reușit să transmită credincioșilor mesajul iubirii lui Dumnezeu, care ne invită pe fiecare să ne deschidem sufletele pentru a ne lăsa atinși de tandrețea pruncului Isus care dorește să ne vindece de rana păcatului.

După mai multe zile de stat în casă, alături de familie și de cei dragi, credincioșii au avut posibilitatea ca în a treia zi de Crăciun să participe la pelerinajul "Pe urmele păstorilor" vizitând expoziția celor "100 presepi in Vaticano" din Cetatea Eternă.

Părintele Isidor Mîrț, parohul acestor comunități, și-a arătat recunoștința față de toți credincioșii care în aceste zile de sărbătoare au participat activ la sfintele Liturghii, atât prin pregătirea cântecelor, cât și a tuturor celor care s-au implicat pentru buna organizare a momentelor liturgice.

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 decembrie: Ladispoli, Cesano și Civitavecchia: În pelerinaj "pe urmele păstorilor"


 

lecturi: 511.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat