Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Benoni Ambăruș în mijlocul comunității române de la Grotte Celoni

PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, a prezidat Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun în Biserica "Santa Maria causa nostrae laetitiae", duminică, 25 decembrie 2022, la ora 12.30.

În contextul anului jubiliar de 25 de ani de prezență română romano-catolică la Roma (8 decembrie 1997), comunitatea română de la Grotte Celoni a celebrat nașterea Mântuitorului alături de PS Benoni. Pentru Excelența Sa, acest loc reprezintă un punct de reper în creșterea sacerdotală deoarece, în perioada anilor 2010-2012, a desfășurat misiunea de vicar parohial pentru comunitatea italiană. De asemenea, teritoriul parohial l-a făcut mereu să se simtă acasă printre români, încă de pe vremea când era asistent formator la Seminarul Mare Pontifical Roman (1 septembrie 2001 - 30 iunie 2004). Știind de această prezență numeroasă a românilor de rit latin, îi sugerează părintelui Isidor Iacovici să aleagă Biserica "Santa Maria causa nostrae laetitiae", pentru celebrarea Liturghiilor în limba română. Această sugestie s-a concretizat în data de 21 noiembrie 2004, în sărbătoarea lui "Cristos, Regele Universului". De atunci și până în prezent, Sfânta Liturghie în limba română se celebrează duminica și în sărbătorile de poruncă la ora 12.30.

În cadrul omiliei, PS Benoni le-a vorbit credincioșilor despre bucuria Nașterii Domnului. Dar, privind la ceea ce se întâmplă în jurul nostru mai putem trăim bucuria Crăciunului? Excelența a oferit un răspuns pozitiv: "Da! Pentru că de Crăciun Dumnezeu se întoarce acasă pe pământ prin inima omului". Creștinul trebuie să trăiască valoarea sacră a acestei sărbători, pe care apoi trebuie să o mărturisească în contextele problematice ale lumii de astăzi: război, sărăcie, violență verbală, diferite forme de sclavie ale omului și de exploatare a resurselor naturale etc.

La finalul celebrării, părintele paroh Isidor a prezentat mulțumirea comunității pentru onoarea avută de a trăi Nașterea Domnului în prezența Excelenței Sale. Totodată, a felicitat credincioșii pentru efortul (drumuri de 60 de kilometri), sacrificiul și statornicia pe care o fac duminică de duminică pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a fi poporul al cărui Dumnezeu este Domnul (cf. Ps 33,12).

Celebrarea s-a încheiat cu un moment de adorație a Pruncului Isus!

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 decembrie: Roma: PS Benoni Ambăruș în mijlocul comunității române de la Grotte Celoni


 

lecturi: 803.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat