Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La a 45-a Întâlnire europeană organizată de comunitatea din Taizé vor participa și trei sute de tineri ucraineni

Cinci mii de tineri la Rostock pentru a invoca pacea

de Charles de Pechpeyrou

Vor fi cinci mii de tineri care de mâine [28 decembrie 2022] vor participa la a 45-a Întâlnire europeană organizată de comunitatea ecumenică din Taizé în orașul hanseatic Rostock, în nord-estul Germaniei, până la 1 ianuarie. Timp de cinci zile, "în toată diversitatea noastră, vom efectua un pelerinaj de încredere care va atinge inimile noastre și ne va putea face să înaintăm pe drumul păcii", a explicat priorul, fratele Alois. Trei sute de tineri vor veni din Ucraina în timp ce "atâția alții nu vor putea veni din cauza războiului", afirmă cu regret Alois care, tocmai "pentru a manifesta solidaritatea comunității în această perioadă teribilă de suferințe", a petrecut timpul de Crăciun la Kiev și Lvov.

La participanți a ajuns, printre altele, mesajul Papei Francisc semnat de arhiepiscopul substitut al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Generale, Edgar Peña Parra. Făcând referință la tema întâlnirii, Viața interioară și solidaritatea, aceasta "în fața răului [...] vă va face să optați pentru încrederea în Dumnezeu". Papa, se subliniază, "nu poate decât să vă încurajeze în această alegere. De fapt, prin rugăciune, prin viața interioară, prin raportul personal cu Domnul speranța rămâne vie și încrederea în el se reînnoiește constant. Și practicând solidaritatea umană, întăriți de această prezența a Domnului înăuntrul vostru, veți simți cât de mult poate Dumnezeu să acționeze prin intermediul vostru pentru a schimba lumea". Tinerilor care în această perioadă trăiesc copleșiți de neliniște și de frică, Papa Francisc le amintește că în Evanghelie "Isus îi pregătește pe discipolii săi să reziste la frica ce paralizează, ce blochează orice inițiativă, ce izolează. Nu le promite comodități, ci pacea sa. Nu le dă răspunsuri pre-confecționate, ci îl promite pe Duhul său. Primind acest Duh - conclude el - veți ști să rostiți «nu»-ul la nedreptățile în toate formele lor lăsând să se matureze «da»-ul care vă va permite să căutați împreună răspunsurile la provocările din timpul nostru".

În saluturile sale, patriarhul ecumenic Bartolomeu afirmă că "experiența care vă este oferită în aceste zile atinge însuși fundamentul creștinismului și al participării la misterul comuniunii. De fapt, chiar dacă Bisericile noastre nu sunt încă dispuse să se întâlnească în jurul aceluiași potir, momentele de împărtășire, ocaziile de schimb, realitatea faptul de a sta împreună voi toți sunt manifestarea tangibilă a unei autentice experiențe de comuniune". Mesaje au venit și de la secretariatul general al Federației Luterane Mondiale, reverenda Anne Burghardt, și de la secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres.

Din toată Europa mii de tineri adulți între 18 și 35 de ani sunt așteptați, așadar, la Rostock începând de mâine dimineață pentru o primă întâlnire cu comunitățile gazdă și încredințarea cazării; apoi se vor aduna la NaseMesse, structura de fier din oraș, pentru cină și pentru rugăciunea de seară. Le va fi distribuit tuturor un text al fratelui Alois, intitulat întocmai Viața interioară și solidaritatea, care va fi ca un fir roșu în timpul întâlnirii și de-a lungul întregului an 2023. De la 29 la 31 decembrie, în fiecare dimineață, tinerii primiți în diferitele parohii se vor ruga însoțiți de cântecele de la Taizé și vor participa la mici grupuri de reflecție. În după amiaza de 29 și de 30 decembrie, în diferite puncte din Rostock, între care portul Warnemünde, sunt prevăzute workshop despre temele credinței și a vieții interioare, a schimbării climatice, a angajării sociale, a culturii și a creației artistice. Vineri, 30 decembrie, fostul președinte al Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, va rosti un discurs cu ocazia rugăciunii de la ora 13.00. Seara de sâmbătă, 31 decembrie, va fi dedicată tradiționalei veghi de rugăciune pentru pacea în lume, culme a întâlnirii, urmată de un "Festival al Națiunilor" în timpul căruia participanții din fiecare țară vor prezenta un dans sau un cântec. În sfârșit, duminică, 1 ianuarie, tinerii vor fi invitați la liturgia de dimineață în comunitățile gazdă și să ia prânzul împreună cu ele.

De la sfârșitul lui octombrie, comunitatea din Taizé s-a pus în contact cu Bisericile locale pentru a stabili un plan de protecție a persoanelor împotriva oricărui tip de abuz care ar putea să fie comis în timpul evenimentului. "Integritatea tinerilor participanți, a oaspeților și a tuturor persoanelor implicate trebuie să fie respectată și întâlnirea trebuie să fie un loc sigur pentru toți", este subliniat.

(După L'Osservatore Romano, 27 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 310.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat