Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei 400 de ani de la moartea Sfântului Francisc de Sales

Acele Controverse transformate în Meditații

de Donatella Coalova

În urmă cu patru sute de ani, la 28 decembrie 1622, la Lyon, a murit Sfântul Francisc de Sales, ilustru învățător al Bisericii pe care deja contemporanii săi îl numeau "Soarele prelaților din Franța" și "episcopul gentilom" pentru aleasa politețe a manierelor sale.

Încă de la începuturile slujirii sale, s-a văzut din ce temperament era făcut. Hirotonit preot la 18 decembrie 1593, puțin după aceea a fost introdus ca decan al capitulului episcopului său, monseniorul Claudio de Granier. Într-un discurs programatic adresat canonicilor, tânărul Francisc a spus că numai "prin intermediul carității", al sfințeniei propriei vieți, trebuia "invadată Geneva", orașul calvinist. Și sublinia: "Nu vă propun nici fierul, nici acel praf, al cărui miros și gust amintesc de cuptorul infernal; nu organizez unul din acele câmpuri în care soldații nu au nici credință, nici religie. Câmpul nostru să fie câmpul lui Dumnezeu".

Această dispoziție sufletească răsună în toată opera Controversele, un text poate mai puțin vestit decât Filotea (care în patru secole a avut peste 1300 de ediții!), și totuși semnificativ atât ca document istoric, cât și pentru unele idei. Sfântul Paul al VI-lea a indicat această operă ca unul dintre textele de referință pentru Lumen gentium. În ediția franceză integrală a scrierilor sfântului în douăzeci și șapte de tomuri, Controversele apar în primul volum. În realitate, referindu-se la aceste pagini, sfântul nu le-a numit niciodată Controversele, ci Meditații. Aceste foi nu ar fi ajuns până la noi fără intervenția nepotului Sfântului Francisc, Charles-Auguste de Sales (1606-1660), episcop de Geneva. În 1658 el le-a găsit abandonate în castelul familiei, la La Thuille. Cu emoție, a recunoscut în acele hârtii pe care timpul începea să le îngălbenească vestitele foi volante pe care sfântul său unchi, când era un preot tânăr de 27 de ani, le-a răspândit în timpul misiunii curajoase în zona Chablais. Cel care s-a oferit pentru această funcție pe care nimeni nu voia s-o asume a fost însuși Francisc: astfel episcopul său l-a trimis în acest ținut protestant în sudul Lacului Geneva, unde din 60.000 de locuitori cu greu se puteau găsi o sută de catolici. La 18 septembrie 1594, Francisc a ținut prima sa predică în Chablais: l-au ascultat numai șapte persoane. Sfântul nu s-a descurajat și a continuat să predice, dar populația stătea deoparte. Astfel, începând din ianuarie 1595, Francisc a început să scrie meditațiile sale pe foi pe care după aceea le-a lipit în locuri publice și le-a dus direct familiilor, introducându-le sub tocurile ușilor. Desigur nu știau să citească toți, dar, curioși, reușeau să descifreze acele mesaje care au avut repede o vastă răspândire și au obținut rezultatul dorit. Blândețea și viața de jertfă a sfântului conferea acelor pagini o forță deosebită. La Crăciunul din 1596, la Thonon, celebrarea publică a Liturghiei a avut o participare masivă a populației. Sfântul s-a gândit după aceea să adune aceste foi într-o operă organică, dar i-a lipsit timpul. De aceea Controversele sunt compuse din paginile găsite de Charles-Auguste (care apoi le-a dăruit papei Alexandru al VII-lea): nu a fost păstrată întreaga predicare de la Chablais, ci o bună parte care tratează despre ecleziologie, despre succesiunea apostolică, despre slujirea petrină, despre importanța Scripturii, despre sacramente, despre purgator.

Din epistolarul sfântului, știm că el și-a propus să se exprime cu un stil "non seulement instructif, mais affectif" ("nu numai instructiv, ci afectiv") și că el a trebuit să compună aceste meditații cu foarte puține texte de consultat la dispoziția sa. De fapt, a scris: "În timpul celor cinci ani în Chablais am predicat fără alte cărți decât Biblia și operele marelui Bellarmin". Sfântul era un profund cunoscător al Sfintelor Scripturi, pe care le-a studiat pe textele originale, în ebraică și în greacă. Toate Controversele sunt întrețesute cu citate biblice. Dar, grație memoriei prodigioase a autorului, abundă și referințele la patristică, la teologi catolici din acea perioadă și la Conciliul din Trento. În afară de asta, este evidentă o cunoaștere aprofundată a autorilor protestanți. Limbajul este limpede, sigur, clar. Exponent de marcă al umanismului creștin, Sfântul Francisc de Sales nu opune credința rațiunii și în Controversele afirmă că "și rațiunea naturală poate să fie considerată o normă pentru siguranța credinței", în sensul că "un articol de credință nu poate să fie împotriva rațiunii naturale, dat fiind că rațiunea naturală și credința au același izvor și provin de la același Autor". Fiul al timpului său, Francisc de Sales dorește ca protestanții să se întoarcă în sânul Bisericii Catolice. Dar, spre deosebire de timpul său crunt, el fuge de orice formă de violență și constrângere, alege calea dialogului și privește mereu pe interlocutorii săi cu inima plină de iubire. Durerea sa pentru ruptura koinoniei între creștini este foarte vie. Biografii relatează că pentru acest motiv el a vărsat lacrimi arzătoare. Și în paginile de început din Controversele scrie cu putere: "Dumnezeu nu este deloc autor al dezbinării, ci al unirii și înțelegerii".

Inițiative pentru anul jubiliar

Călugărițele de claustrare din Ordinul Vizitei Sfintei Maria au trăit acest an jubiliar dedicat Sfântului Francisc de Sales, de la 24 ianuarie la 28 decembrie, cu rugăciunea mai intensă și inițiative multiple. Au fost organizate conferințe despre sfânt, pelerinaje parohiale, novene și a fost difuzată o newsletter lunară cu titlul Esprit de cordée - Sur les pas de François de Sales. La 15 noiembrie a fost avanpremiera filmului biografic: 1622, À force d'aimer. La 28 decembrie, încheierea solemnă a anului jubiliar, este programată Liturghia celebrată la ora 10.00 de episcopul de Annecy, monseniorul Yves Le Saux, adorația de-a lungul întregii zile, vesperele solemne și venerarea relicvelor Sfântului Francisc și ale Sfintei Ioana de Chantal care anul acesta au fost duse în toate mănăstirile din Ordinul Vizitei Sfintei Maria din Franța. Federația mănăstirilor Vizitei Sfintei Maria din nordul Italiei a organizat peregrinarea relicvei inimii fondatorului la fiecare din comunități. Rectorul major al salezienilor, Ángel Fernández Artime, a dedicat publicația omagială pentru 2022 spiritualității Sfântului Francisc de Sales, alegând tema "Faceți totul prin iubire, nimic prin forță". Printre multele inițiative organizate de salezieni în această perioadă jubiliară, trebuie semnalată, îndeosebi, publicarea textului Spiritualitatea și pedagogia Sfântului Francisc de Sales în grupurile din Familia Saleziană ieșit în octombrie.

(După L'Osservatore Romano, 27 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 327.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat