Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Primul martir Sfântul Ștefan și creștinii persecutați astăzi

de Fausta Speranza

În ziua în care Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Ștefan protodiaconul și protomartirul, raportul "Ajutorul Bisericii în dificultate" ne invită să ne amintim de creștinii persecutați în lumea de astăzi. Un număr tot mai mare în mijlocul violenței, abuzurilor și închiderii forțate a bisericilor. De la 1 ianuarie 2022, 14 preoți și 2 călugărițe au fost uciși în lume

Astăzi Biserica îl comemorează pe Sfântul Ștefan (Grecia, 5 - Ierusalim, 36), primul creștin care și-a dat viața pentru a mărturisi propria credință în Isus Cristos și pentru răspândirea evangheliei. Martiriul său este descris în Faptele Apostolilor, unde sunt evidente atât chemarea sa la slujirea discipolilor, cât și martiriul său, petrecut prin ucidere cu pietre, în prezența lui Paul din Tars care după aceea s-a convertit de-a lungul drumului Damascului. Sfântul Ștefan este venerat ca protodiacon și protomartir. Primul epitet se datorează faptului că a fost primul și probabil cel mai important dintre diaconii aleși în Ierusalim. Al doilea este asociat la numele său, deși martiriul său este precedat cronologic de cel al lui Ioan Botezătorul, mort prin decapitare. Ștefan a fost primul din cei șapte diaconi aleși de comunitatea creștină pentru ca să-i ajute pe apostoli în slujirea credinței.

Iertarea dată persecutorilor

Un aspect deosebit în relatarea din Faptele Apostolilor, care îl apropie pe Sfântul Ștefan de Isus, este iertarea sa înainte de a muri ucis cu pietre. Și Dante în Divina Comedie, relatează că a asistat la o scenă emoționantă: cea a uciderii cu pietre a lui Ștefan care, muribund, invocă iertarea pentru persecutorii săi. Așadar, Sfântul Ștefan moarte încredințând propria viață lui Dumnezeu și iertându-i pe persecutorii săi.

Cultul

Într-un discurs ținut în 425, Sfântul Augustin afirmă că, imediat după regăsirea trupului Sfântului Ștefan la Ierusalim, în 415, au început să aibă loc minuni în locurile sale de cult. Ne vorbește despre "comemorarea foarte veche a Sfântului Ștefan" existentă la Ancona încă din epoca martiriului, apărută ca urmare a venirii în oraș a unui marinar care ar fi asistat la uciderea cu pietre a protomartirului și ar fi mărturisit credința și curajul său, este citat și un loc de cult african al sfântului: Uzala, pe lângă Tunisul de astăzi. Datorită faptului că a fost primul dintre martirii creștini, sărbătoarea sa liturgică în creștinătatea din Occident se celebrează la 26 decembrie, adică imediat după Crăciunul care celebrează nașterea lui Cristos, în timp ce la 27 decembrie se celebrează în creștinătatea din Orient. Culoarea veșmântului îmbrăcat de preot în timpul Liturghiei în această zi este roșie, ca în toate ocaziile în care se amintește un martir.

Martori până la martiriu

Privind la secolul al XX-lea și al XXI-lea, Biserica păstrează amintirea foarte multor martori ai credinței din Asia, din Oceania, din Orientul Mijlociu, din Africa, din Americi. Îndeosebi, se amintesc martorii credinței din Spania și Mexic și toți martorii credinței uciși sub regimul comunist și sub regimul nazist. Îndeosebi, Biserica italiană celebrează Ziua de comemorare a misionarilor martiri la 24 martie, amintind uciderea dramatică a arhiepiscopului de San Salvador, Oscar Arnulfo Romero, asasinat chiar în această zi în anul 1980 și proclamat sfânt de Papa Francisc la 14 octombrie 2018. Conform ultimelor date publicate, în lume, de la 1 ianuarie 2022 până astăzi, au fost uciși 14 preoți și 2 călugărițe.

Persecutarea creștinilor astăzi

Crește oprimarea creștinilor în lume și prevalent de către extremiștii de matrice islamică. "Persecutați mai mult ca oricând. Raportul despre creștinii oprimați pentru credință 2020-2022" este titlul celei de-a opta ediții a dării de seamă anuale a Fundației pontificale "Kirche in Not", publicat în noiembrie. În 75% din cele 24 de țări examinate, oprimarea sau persecutarea creștinilor a crescut. Textul examinează, din octombrie 2020 până în septembrie 2022, țările în care încălcările libertății religioase provoacă îngrijorare deosebită: Afganistan, Arabia Saudită, China, Coreea de Nord, Egipt, Eritreea, Etiopia, India, Iran, Irak, Israel și Teritoriile Palestiniene, Maldive, Mali, Mozambic, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Qatar, Rusia, Sri Lanka, Sudan, Siria, Turcia și Vietnam.

În Africa

Africa înregistrează o creștere puternică a violenței teroriste, din cauza căreia peste 7.600 de creștini nigerieni ar fi fost asasinați între ianuarie 2021 și iunie 2022, de teroriștii din Boko Haram și din provincia Africii occidentale a Statului Islamic (ISWAP). Cele două grupări încearcă de mulți ani să înființeze califate în regiunea Sahel, fiecare cu propriul wali (guvernator) și cu propria structură guvernamentală, bazate toate pe violența cea mai oarbă, pe ura cea mai infernală. Și în Mozambic formația teroristă islamică Al-Shabab a intensificat campania sa de teroare, ucigându-i pe creștini, atacând satele lor și dând foc bisericilor. Grupul, afiliat la așa-numitul Stat Islamic (IS), a provocat fuga a peste 800 de mii de persoane și moartea altor 4.000. Printre mărturiile prezentate este și aceea a monseniorului Jude A. Arogundade, episcop de Ondo în Nigeria, a cărui dieceză a fost luată în vizor de oameni înarmați care au ucis peste 40 de persoane în timpul celebrării Rusaliilor în iunie. Comentând prezentarea raportului, episcopul declară că, "în pofida alarmei crescânde datorită creșterii violenței în unele părți ale țării, nimeni nu pare să acorde atenție genocidului aflat în desfășurare în Middle Belt din Nigeria. Lumea tace în timp ce atacurile la adresa bisericilor, a personalului lor și a instituțiilor au devin rutină zilnică".

În Orientul Mijlociu

Din raport reiese că "criza migratoare amenință supraviețuirea unora din comunitățile creștine cele mai vechi din lume. În Siria, creștinii au scăzut de la 10% din populație, ajungând la mai puțin de 2%, trecând de la 1,5 milioane din perioada precedentă războiului la circa 300 de mii astăzi. În pofida faptului că rata de exod în Irak este mai scăzută, o comunitate care avea 300 de mii de persoane înainte de invazia din partea lui Daesh/IS în 2014, în primăvara anului 2022 s-a înjumătățit". Din studiu reiese și că în țări diferite precum Egipt și Pakistan tinerele creștine sunt în mod obișnuit supuse la răpiri și violuri sistematice, mereu din partea islamicilor.

În Asia

Raportul, privind după aceea la continentul asiatic, denunță autoritarismul statal care a dus la o înrăutățire a oprimării înainte de toate în Coreea de Nord, unde credința și practicile religioase sunt reprimate în mod obișnuit. Naționalismul religios a activat violențe crescânde împotriva creștinilor în India și Sri Lanka, unde s-au înregistrat episoade în care autoritățile politice și militare au arestat credincioși și au întrerupt celebrările religioase. În afară de asta, în diferite țări, trebuie să se vorbească despre creștere a presiunii asupra creștinilor, prin arestări nediscriminate, închidere forțată a bisericilor și folosirea de sisteme de supraveghere opresive.

(După Vatican News, 26 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 435.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat