Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CMD: "Aprinde lumina bucuriei în casa ta și în inima unui copil din Africa" - Oferă un cadou de Crăciun

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Centrul Misionar Diecezan de Iași, a continuat, ca în fiecare an, să desfășoare în perioada Adventului proiectul "Aprinde lumina bucuriei în casa ta și în inima unui copil din Africa". Voluntarii Centrului Misionar s-au implicat și anul acesta în susținerea celei de-a șaptea ediții a proiectului, reușind să aducă bucurie pe chipul a peste 3.700 de copii din Africa - Coasta de Fildeș și Kenya - și a peste 500 de copii din Bocas del Toro - Panama.

În perioada 27 noiembrie - 18 decembrie, în zilele de duminică, Centrul Misionar Diecezan de Iași, cu sprijinul a peste 40 de voluntari, a ajuns în 35 de parohii din Dieceza de Iași și a reușit să adune fondurile necesare pentru cadourile de Crăciun ale copiilor sărmani din misiunile Diecezei de Iași, mai exact pentru 1.500 de copii din Coasta de Fildeș, 2.200 de copii din Kenya și 500 de copii din Bocas del Toro, Panama. Duminică de duminică, la ora 6:30 sau chiar mai devreme, voluntarii au pornit spre parohiile care, conștiente fiind de faptul că pot face un bine pentru cei săraci, i-au primit cu bucurie.

Printre lucrurile de Crăciun pregătite și oferite de voluntari, o lumânare parfumată a fost cea care a susținut cele mai multe cadouri de Crăciun - aproximativ 2.200 de cadouri. Scrisoarea de însoțire a voluntarilor sublinia următoarele lucruri:

"Lumânarea parfumată pe care o vedeți reprezintă valoarea unui cadou de Crăciun pentru un copil din Africa. Cine va lua o lumânare parfumată acasă, va ști că a oferit un cadou de Crăciun unui copil din Kenya sau Coasta de Fildeș. Vă dorim ca în noaptea de Crăciun, atunci când veți aprinde lumânarea, luminând și parfumând casa în care locuiți, să vă amintiți că un copil din Africa va zâmbi datorită generozității dumneavoastră."

Eforturile tuturor au avut la bază scrisorile de intenție venite de la preoții misionari. Din aceste scrisori am rezumat câteva rânduri și pentru dumneavoastră:

Coasta de Fildeș: "Ca în fiecare an, în misiunea din Djebonoua are loc tradiționala întâlnire a copiilor de Crăciun, proiect susținut de Centrul Misionar Diecezan. Dacă la început întâlnirea avea loc la Djebonoua, în timp am schimbat locația și numărul a crescut de la 350 copii la 1.400 copii. Anul acesta, întâlnirea va avea loc în satul Kouadiobroukro și vom pregăti 1.500 de cadouri, pentru a nu repeta experiențele din anii precedenți când unii copii nu au avut cadou. Vă mulțumim pentru tot ce faceți pentru noi!" (pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu și pr. Mădălin-Răzvan Iacob)

Kenya: "Prezint o cerere de susținere pentru copiii din Misiunea Maikona, astfel încât să simtă și ei sărbătoarea Crăciunului. Este adevărat că anul acesta există mai puține resurse din cauza efectelor războiului din Ucraina care aduce suferință pretutindeni și tocmai din acest motiv dorim să ne rezumăm și noi, aici în misiune, și să oferim copiilor, indiferent de etnie sau apartenență religioasă, un cadou micuț. Cu speranța și încrederea că ne veți ajuta, vă mulțumim mult!" (pr. Claudiu Iștoc)

Panama: "De aici din Panama, vă salutăm cu drag. Crăciunul ne va umple inimile cu bucurie și, ca orice bucurie, trebuie împărtășită tuturor. Dacă celor mari le împărtășim această bucurie, prin vestirea cuvântului, timp petrecut împreună și momente de fraternitate, celor mici le transmitem această bucurie și printr-un mic cadou de Crăciun. Vă rugăm să ne ajutați pentru a le oferi cel puțin ceva dulce. Vă mulțumim!" (pr. Roberto Vacaru și pr. Paul Roca)

La finalul campaniei am rămas, ca de fiecare dată, impresionați de generozitatea oamenilor care ne-au ajutat să pregătim pentru toți copiii din misiuni un mic cadou de Crăciun. Le mulțumim din inimă celor 35 de parohii care ne-au primit și tuturor binefăcătorilor care ne-au susținut financiar, atât cunoscuți, cât și anonimi. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți. Le suntem recunoscători preoților care ne-au primit cu drag în parohiile lor și tuturor credincioșilor și binefăcătorilor care nu au trecut indiferenți pe lângă noi, ci s-au oprit, ne-au ajutat și chiar ne-au încurajat să mergem mai departe.

Le mulțumim și tuturor voluntarilor implicați în proiect. Le mulțumim pentru disponibilitate, timp, entuziasm și spirit de jertfă, atât prin îndurarea frigului, cât și prin trezitul de dimineață în zi de duminică.

Preoților misionari din Coasta de Fildeș, Kenya și Panama, aflați departe de casă și de familie, le mulțumim pentru toată munca misionară și, mai ales, pentru că în fiecare an, în această perioadă, pregătesc aceste cadouri de Crăciun pentru cei mici din misiune, fiind astfel o sursă de bucurie și de inspirație pentru copiii și tinerii de acolo.

Vă suntem recunoscători tuturor pentru bucuria și lumina revărsată în sufletul a mii și mii de copii. Crăciun binecuvântat tuturor!

Echipa Centrului Misionar Diecezan de Iași

*

Parohiile care au colaborat la acest proiect sunt:

  1. Adjudeni - "Coborârea Sfântului Duh"

  2. Bacău - "Fericitul Ieremia Valahul"

  3. Bacău - "Înălțarea Sfintei Cruci"

  4. Bacău (Izvoare) - "Sfântul Francisc din Assisi"

  5. Bacău (Șerbănești) - "Inima Neprihănită a Mariei"

  6. Bacău Centru - "Sfântul Nicolae"

  7. Buruienești - "Sfântul Iosif Muncitorul"

  8. Butea - "Preasfânta Treime"

  9. Frumoasa - "Sfânta Maria Magdalena"

  10. Gherăești - "Trupul și Sângele Domnului"

  11. Gura Humorului - "Preasfânta Treime"

  12. Iași - "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

  13. Iași - "Sfântul Anton de Padova"

  14. Izvoarele - "Schimbarea la față a lui Isus"

  15. Lespezi - "Sfânta Ana"

  16. Lilieci - "Sfântul Gheorghe"

  17. Nicolae Bălcescu - "Preasfânta Inimă a lui Isus"

  18. Oituz - "Preasfânta Treime"

  19. Onești - "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

  20. Pașcani - "Sfântul Anton de Padova"

  21. Pildești - "Adormirea Maicii Domnului"

  22. Pleșa - "Sfânta Ana"

  23. Răchiteni - "Sfântul Anton de Padova"

  24. Roman - "Fericitul Ieremia Valahul"

  25. Roman - "Inima Neprihănită a Mariei"

  26. Roman - "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

  27. Săbăoani - "Înălțarea Sfintei Cruci"

  28. Săbăoani - "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului"

  29. Săbăoani - "Sfântul Iosif Muncitorul"

  30. Săbăoani - "Sfântul Mihail"

  31. Suceava - "Sfântul Ioan Nepomuk"

  32. Tămășeni - "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

  33. Tuta - "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului"

  34. Valea Lupului - "Sfântul Pius din Pietrelcina"

  35. Valea Mare - "Sfântul Mihail"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: CMD: "Aprinde lumina bucuriei în casa ta și în inima unui copil din Africa" - Oferă un cadou de Crăciun


 

lecturi: 565.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat