Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Lumina Păcii de la Betleem - 2022: "Plantează un arbore în speranța păcii"

Sâmbătă, 17 decembrie 2022, la ora 11, din nou, Lumina Păcii a ajuns în catedrala din Iași. Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, după ce a primit "Lumina" purtată de cercetașul care a preluat-o de la Viena, ca reprezentant al Organizației Naționale a Cercetașilor României, l-a celebrat în cadrul Sfintei Liturghii pe Isus Cristos, adevărata și veșnica "Lumină a Păcii", cu peste 300 de cercetași, asistenți spirituali și lideri, iar apoi oferit lumina în mod solemn celor prezenți la eveniment.

Au trecut câteva zile de la eveniment, dar ecourile lui nu numai că nu s-au stins, ci de la flacăra "Luminii Păcii" preluată de câteva zeci de candele ale cercetașilor care au preluat-o în catedrală a ajuns, între timp, în multe biserici, parohii, în multe familii, școli și mai ales la bolnavi și persoane care sunt obligate de diferite situații să stea în camerele lor.

Simbolul "Luminii Păcii" este legat în mod direct de peștera din Betleem unde s-a născut Isus din Nazaret, iar o candelă arde mereu cinstindu-l pe Isus, Fiul lui Dumnezeu care a devenit om, cel născut în iesle, adică în sărăcie, umilință și modestie. Acest simbol, în numele lui Dumnezeu, cheamă la urmarea lui Isus, prin primirea luminii Evangheliei venită de sus, prin a trăi iubirea dovedită de Dumnezeu și aprinsă în sufletele celor care cred și prin bucuria de a dărui și altora invitația la o astfel de lumină.

Anul acesta mesajul propus de organizatori a fost "Plantează un arbore în speranța păcii!" și este inspirat din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani; el îi invită pe credincioși să-l imite pe Isus: "Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng!... Dacă este posibil, cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii" (Romani 12,15.18). Primind acest mesaj, fiecare centru local a adus "o frunză verde" pe care era scris un mesaj și depus pe un "arbore simbol" lângă altar. Alături de mesajul organizației naționale, unele din aceste mesaje au fost citite în public.

Alături de aceste mesaje, părintele asistent spiritual, Emilian Antal, cu "ajutorul lui Moș Crăciun" a scos din sacul său "cadouri sfinte" care au vorbit despre Isus Cristos și multele daruri pe care el, le-a adus și le aduce.

Au fost reprezentanți și participanți din centrele locale; Adormirea Maicii Domnului Pildești (ei au animat cântul și colindele), Sfânta Maria Regină Coman, Sfântul Dumitru Valea Lupului, Sfântul Iosif Muncitorul Piatra Neamț, Preasfânta Inimă a lui Isus Nicolae Bălcescu, Ținutul Fagilor Suceava, Constantin Teodor, Sapatino-Iași, Coborârea Duhului Sfânt Adjudeni, Murialdo Roman, George Călinescu Iași, Sfântul Anton Iași, și grupurile catolice; Preasfânta Treime, Prăjești (au pregătit lecturile și ofertoriu împreună cu ceilalți) Nașterea Sfintei Fecioare Maria Hălăucești și Grupul Speranța - filiala Orhei - Republica Moldova.

După Sfânta Liturghie, Beto, ca purtătoare a luminii, a citit mesajul Organizației Naționale, cercetașii i-au colindat pe episcopul diecezei, Iosif Păuleț, și pe episcopul emerit, Petru Gherghel. Preasfințiile Lor în mesajele pastorale au orientat spre Isus Cristos, au încurajat la fidelitate, pace, iubire și, mai ales, entuziasm în a purta lumina lui Cristos în cadrul Bisericii, dar și oriunde oamenii caută lumina și pacea.

Pr. Alois Hîrja

*

Lumina Păcii de la Betleem arde necontenit

Proiectul Lumina Păcii de la Betleem a pornit ca o simplă idee, apărută pentru prima dată în anul 1989, în Austria. Cercetașii austrieci au dat proiectului câteva scopuri simple și nobile, prin care promovau pacea și ecumenismul. De la un proiect local, proiectul a devenit unul global și a intrat în tradiția numeroaselor grupuri de cercetași de pe întreg globul, ce doresc an de an să aducă în comunitățile lor lumina, un simbol al liniștii, al purității și cel mai important în aceste vremuri tulburi, al păcii.

Proiectul își începe călătoria din punctul unde se naște, în fiecare an, lumina adevărată a lumii. Aici, la Grota Nașterii din Betleem, se aprinde lumina, care arde încă de la începuturile creștinătății și care va fi dată mai departe sutelor de comunități ce așteptă cu nerăbdare să primească prin acest simbol semnul că semănătorul păcii în lume s-a născut.

Lumina face mai multe opriri, însă cea mai însemnată oprire are loc la Viena. Anul acesta ceremonia a avut loc la data de 10 decembrie, într-o celebrare ecumenică specială, unde lumina a fost împărțită sutelor de delegații din 20 de țări participante, printre care și țara noastră.

Odată preluată de la Viena de către delegația românească, lumina păcii va fi dată mai departe pentru ca, la final să ajungă în toate colțurile țării.

În Dieceza de Iași, lumânarea simbolului unui nou început a ajuns pe 17 decembrie, la Catedrala Romano-Catolică de la Iași. Pentru acest moment unic, devenit tradiție, s-au adunat numeroase centre de cercetași din regiunea Moldovei: Centrul "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, Centrul "Murialdo into the wild" Roman, C.L. Prăjești, C.L. Nicolae Bălcescu, C.L. Coman, Centrul Sapatino Iași, Centrul George Enescu Iași, C.L. Adjudeni, Centrul "Sf. Anton" Iași, Centrul "Ținutul Fagilor" Suceava, C.L. "Sf. Iosif Muncitorul" Piatra-Neamț, C.L. Hălăucești și anul acesta am avut parte de prezența unui grup de cercetași din afara țării, Grupul Speranța din Republica Moldova.

Ceremonia de anul acesta a fost și mai specială pentru că, desprinși de grijile pandemiei din anii trecuți, acum centrele participante au putut veni cu un număr mult mai mare de cercetași, care au făcut ca atmosfera la Sfânta Liturghie să fie și mai maiestuoasă. Anul acesta, centrul A.M.D. Pildești s-a ocupat de corul pentru Sfânta Liturghie. Cu acest prilej am putut auzi vocile a sute de copii și tineri acompaniați de armonioasele sunete de orgă, chitare și nai.

Liturghia a fost celebrată de către episcopul diecezei noastre, PS Iosif Păuleț, alături de ceilalți preoți concelebranți, ce proveneau din fiecare centru participant. Liturghia este un moment solemn pentru fiecare creștin, cu atât mai mult în cadrului unui eveniment unde fiecare dintre noi își reprezintă comunitatea. După Sfânta Liturghie, plină de momente emoționante și cuvinte de învățătură, a urmat mult așteptata distribuire a luminii. Răbdători, dar totodată emoționați, cu candele mai mari sau mai mici, fiecare centru a preluat o mică flacără, care odată ajunsă în fiecare comunitate se va transforma într-o flacără ce va aprinde sufletele tuturor ce o primesc. Plecând spre casele noastre, cu toții ne-am dat seama că inimile noastre s-au umplut de lumină, de care suntem responsabili să dăm mai departe.

Lumina Păcii de la Betleem nu este despre o lumânare care arde în continuu. Lumina Păcii este despre sufletul oamenilor. Oamenii doar împreună pot crea un climat perfect de iubire și pace, în care ar trăi o viață lipsită de orice răutate. Doar ajutându-ne reciproc putem descoperi adevărata lumină, lumina adevărată a acestei lumi, Isus Cristos, ni se va arata în suflete doar atunci când putem înțelege ce însemnă cu adevărat comuniunea. Doar împreună putem semăna pacea în inimile tuturor.

Leonard Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Iași: Lumina Păcii de la Betleem - 2022: "Plantează un arbore în speranța păcii"


 

lecturi: 399.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat