Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Misiuni populare în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

În perioada 15-18 decembrie 2022, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni, au avut loc misiuni populare. Tema misiunilor pe care părintele predicator Adrian Gherghelucă a propus-o a fost "Uniți in Duhul Sfânt". În penultima zi, sâmbătă, 17 decembrie, PS Petru Sescu a sfințit tabernacolul, crucifixul și ușile.

Acestea au fost propuse de către părintele paroh cu un dublu scop. Primul scop a fost să permită comunității să se pregătească cât mai bine și cât mai intens în vederea sărbătorii Nașterii Domnului, care se apropie. Al doilea scop a fost continuarea lucrărilor de construcție: dacă pe parcursul acestui an au fost realizate mai multe lucrări de renovare și de înfrumusețare a bisericii, s-a dorit ca prin aceste misiuni să se realizeze o lucrare și mai frumoasă la biserica vie care este însăși comunitatea. Pentru realizarea acestei frumoase lucrări, comunitatea a fost însoțită și ajutată de către părintele predicator, Adrian Gherghelucă, paroh de Bijghir și decan de Bacău Est, cunoscut deja de comunitatea noastră, deoarece a predicat la hramul secundar al parohiei, Sfânta Maria Magdalena.

Tema misiunilor pe care părintele predicator a propus-o a fost "Uniți in Duhul Sfânt", care este de altfel și tema reținută la nivel diecezan pentru acest an pastoral. Pe parcursul celor patru predici el a căutat astfel să ne ajute să-l înțelegem și să-l cunoaștem mai bine pe Duhul Sfânt, dar mai ales să vedem lucrarea sa în lume și în viața noastră.

În prima predică a fost scos în evidență că această unitate se realizează înainte de toate în Biserică, unde suntem adunați ca o singură familie, fiind frați și surori în Cristos. Dar uneori această unitate suferă din cauza păcatului. De aceea, încă de la începutul misiunilor, părintele predicator a insistat asupra necesității spovezii, deoarece prin participarea la acest sacrament obținem harul iertării lui Dumnezeu, dar și ajutorul în a evita răul și a alege să săvârșim binele, participând astfel la construirea unității comunității.

Este într-adevăr înainte de toate lucrarea Duhului Sfânt, prin harurile sale, dar necesită și munca noastră; acesta a fost conținutul predicii din a doua zi, când am fost invitați să lucrăm și să luptăm pentru a lua parte la mântuire.

În a treia predică a fost accentuată tema centrală a misiunilor, unitatea în Duhul Sfânt, ca lucrare a Duhului Sfânt, dar și ca finalitate a vieții creștine. Punând în serviciul celorlalți darurile primite de la Duhul Sfânt, diferite de la unul la altul, noi putem construi și trăi în unitate unii cu alții.

Asupra acestui aspect părintele predicator s-a oprit mai mult în ultima predică, punând în evidență că, odată ce l-am primit pe Duhul Sfânt, misiunea noastră este să trăim cu Duhul Sfânt, în viața de zi cu zi. Iar dacă vom ști să-l lăsăm pe Duhul Sfânt să vină în viața noastră și vom trăi împreună cu el atunci vom putea să ne trăim cu adevărat credința și să o mărturisim celor din jurul nostru.

Încurajați astfel deseori în cadrul predicilor, mulți credincioși s-au îndreptat către confesional pentru a trăi sacramentul Spovezii. Acest lucru s-a văzut de altfel și în numărul mare de credincioși care s-au împărtășit în timpul celebrărilor, dând astfel o tonalitate cu adevărat festivă acestor misiuni și aducând multă bucurie văzând frumusețea acestor mici lucrări realizate în acest templu viu al lui Dumnezeu.

Totodată, pe parcursul acestor misiuni, sâmbătă, 17 decembrie, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru și pe episcopul auxiliar de Iași, Preasfințitul Petru Sescu, care a venit cu un cuvânt de întărire și de încurajare în trăirea vieții noastre creștine. Cu această ocazie au fost binecuvântate totodată trei dintre lucrările realizate pe parcursul acestui an: tabernacolul, crucifixul și ușile.

În încheiere, îi aducem mulțumire înainte de toate lui Dumnezeu pentru acest timp de har și de binecuvântare pe care am putut să-l trăim împreună în comunitatea noastră. Fie ca bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze în continuare și să ne ajute să rămânem uniți în el, cu ajutorul Duhului Sfânt, și să continuăm să lucrăm la construirea și înfrumusețarea comunității noastre. Totodată aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la buna desfășurare și la reușita acestor misiuni. Și în mod special mulțumim întregii comunități pentru trăirea profundă și participarea activă de care au dat dovadă pe parcursul acestor misiuni.

Pr. Daniel Bișoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 decembrie: Mărgineni: Misiuni populare în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină"


 

lecturi: 1164.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat