Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea cardinalului Mauro Piacenza adresată duhovnicilor cu ocazia Crăciunului

Orare și lumini aprinse în confesional

"Să fie orare și lumini aprinse în acel «grajd din Betleem» care este confesionalul", unicul adevărat «distribuitor» "de pace și de bucurie sfântă", deoarece toți au nevoie de acest «carburant». Este cererea cardinalului Mauro Piacenza, conținută într-o scrisoare trimisă penitențierilor și tuturor duhovnicilor cu ocazia următorului Crăciun.

O lumină, cea de Crăciun, care, "în mod misterios dar real - scrie penitențierul major - încă are puterea de a-i interoga pe oameni, de a-i face să stea în fața sensului vieții", a darului misterios care "este viața, prin alegerea inimaginabilă a lui Dumnezeu de a ni se prezenta ca un nou-născut lipsit de apărare, capabil să învingă orice teamă, de a face să dea jos orice apărare față de Dumnezeul-Iubire, care se revelează în el". În acest timp, duhovnicii sunt chemați "să exercite în mod deosebit de generos slujirea reconcilierii", având conștiința sigură că, "prin intermediul ei, «are loc din nou» acea întâlnire cu Dumnezeu, personal și eclezial, pe care o dorește inima fiecărui om".

Penitențierii, subliniază cardinalul, sunt chemați să arate, mereu și iarăși, că: "Puterea de a ierta păcatele a coborât pe pământ (cf. Mc 2,1-12)" în Isus din Nazaret și că el însuși "a transmis această «putere mântuitoare» Bisericii sale, apostolilor și succesorilor lor, pentru ca oamenii să poată trăi realmente experiența milostivirii divine".

În colocviul din sacramentul reconcilierii, afirmă Piacenza, duhovnicii nu întâlnesc mereu frați "cu credința pe deplin matură, cu conștiința structurată, cu capacitatea critică în privința propriei condiții morale reale". Adesea apropierea de spovadă, se evidențiază în text, "nu este precedată de o adecvată cercetare a cugetului, iar analiza situației, după primele cuvinte, este încredințată sensibilității și capacității maieutice a duhovnicului".

Totuși medicul bun, afirmă cardinalul, "nu este cel care știe să îngrijească micile patologii ale «bolnavilor sănătoși»", ci acela care are curajul "de a înfrunta și intervenții importante, în bolnavi pluri-patologici". În același mod, duhovnicul bun "este chemat să înfrunte pluri-patologiile spirituale din timpul nostru". Ele merg "de la incertitudinea cu privire la însăși existența lui Dumnezeu, care totuși nu împiedică prezentarea în fața confesionalului" la dezorientarea "despre specificul creștinismului față de orice altă tradiție religioasă sau culturală"; de la dificultatea "de a avea încredere în Biserică, în acest timp în mod crunt rănit și umilit de păcatele publice ale unor membri ai săi", la "neînțelegerea acțiunii lui Cristos însuși, înviat și viu, în acțiunea sacramentală a Trupului său mistic"; de la asumarea "de criterii și mentalități totalmente lumești, în evaluarea acțiunii morale", la "subiectivismul cel mai radical", care are ca unică referință "propria plăcere sau propria opinie, adesea foarte distante de învățăturile evanghelice". Și totuși, scrie penitențierul major, atâția frați continuă "printr-o atracție pe care o are în puterea Duhului Sfânt în propria motivație unică, să se apropie de sacramentul reconcilierii, mai ales în acest timp forte al Adventului și Crăciunului".

Dacă desigur, afirmă el, "nu va putea să fie colocviul scurt al spovezii spațiul adecvat pentru a rezolva dubiile și lacunele formative ale penitenților", totuși el va trebui să fie "utilizat cu înțelepciune nu pentru a alimenta dubii sau pentru a confirma deranjul-dezorientarea din timpul nostru, ci pentru a da certitudini luminoase, dintre care prima este prezența milostivă a Domnului în viața fiecăruia". De fapt, nu lista de norme trebuie urmată, "deși sunt necesare și legitime, au forța de a converti", ci "fascinația unei propuneri clare, pozitive, luminoase și coerente, convinse și convingătoare", a celui care, și cu "propria trăsătură umană și cu puținele exprimări permise în colocviul sacramental", are la inimă numai "întâlnirea mântuitoare a penitentului cu Cristos Mântuitorul, făcând fiecare spovadă o întâlnire palpitantă cu Isus, o «scânteie» care aprinde, reaprinde sau reînflăcărează flacăra credinței și care, astfel, încălzește inima".

Importanța sacramentului reconcilierii, în care este dat duhovnicului, într-un act unic, să exercite în același timp "cele tria munera sacerdotale: docendi, învățând adevărul revelat; sanctificandi, cu dezlegarea sacramentală; regendi, cu indicațiile morale și de viață pentru penitent", ar trebui să găsească "spațiu adecvat, și în diferitele planuri pastorale". Cardinalul rezervă o atenție deosebită formării: dacă scăderea generală a numărului preoților "reprezintă o dificultate obiectivă; să fie măcar îngrijită și protejată formarea lor; să fie măcar zeloși în esențial".

În sfârșit, penitențierul major urează o lucrarea pastorală ferventă și "o sfântă oboseală", propedeutici pentru un Crăciun autentic, "trăit pe deplin având certitudinea că s-a făcut propria datorie și că s-a ascultat, toți împreună, de voința lui Dumnezeu, unic «loc» în care inima omului găsește adevărata pace".

(După L'Osservatore Romano, 20 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 604.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat