Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Influencer-ii catolici celebrează Crăciunul în "continentul digital"

de Sebastián Sansón Ferrari

A doua etapă în călătoria tinerilor evanghelizatori din diferite țări după încheierea Sinodului Digital. Prima a fost rugăciunea pentru misiuni din octombrie

"Lumina în întuneric luminează". Versetul 5 din primul capitol al Evangheliei lui Ioan a fost punctul de plecare pentru celebrarea de dinaintea Crăciunului a evanghelizatorilor digitali care au participat la inițiativa Biserica vă ascultă. Sute de tineri provenind din cele cinci continente s-au conectat sâmbătă [17 decembrie 2022] prin platforma Zoom, în vederea ajunului de Crăciun.

Sediul întâlnirii, organizate de Dicasterul pentru Comunicare, a fost Aula "Paul al VI-lea" care, împreună cu Piața "Sfântul Petru", este locul unde Papa Francisc îi adună pe pelerinii din toată lumea. Monseniorul Lucio Adrián Ruiz, secretar al Dicasterului, a explicat: "L-am ales pentru a simboliza, și de această dată, universalitatea Bisericii care ne primește și ne adună în credință, pentru că unul este Domnul, unul este Botezul, unul este Dumnezeul și Tatăl tuturor". Celebrarea a fost prezidată de arhiepiscopul Rino Fisichella, căruia papa i-a încredințat pregătirea Anului Sfânt 2025. A fost prezent și Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare.

A aștepta Crăciunul împreună

Toată întâlnirea - tradusă simultan în engleză, franceză, portugheză și italiană - a fost un moment în care tinerii s-au reunit ca o comunitate de rugăciune pentru a aștepta împreună Crăciunul și "a continua să pregătească o iesle în inima lor, și a-l primi astfel pe Pruncul care vine să ne mântuiască, având dorința de a-l vesti până la marginile pământului", cum se citește în broșura electronică.

A-l duce pe Isus în continentul digital

În mesajul său introductiv, părintele Ruiz a clarificat că "este prezentat continentul digital ca acel spațiu unde sunt mulți bărbați și femei care caută o motivație pentru a trăi, unde mulți încă nu-l cunosc pe Isus. Este un loc unde adevărul și binele sunt adesea greu de găsit". Și pentru aceasta "trebuie să-l ducem pe Isus, cu mărturia noastră, cu vorbele noastre, semănând speranță, și, ca pe drumul din Emaus, să-l facem prezent lor pe Domnul, să le explicăm Scripturile, în limba lor, în așa fel încât să le poată înțelege, în așa fel încât să poată ajunge să-l recunoască și să se bucure la «frângerea Pâinii»".

Ruiz a îndemnat după aceea să nu se uite niciodată cuvintele papei la baza procesului Sinodului Digital: adică să fim o "Biserică în ieșire", să ajungem la periferiile existențiale și să împlinim misiunea cu creativitate și fără frică, ținând cont că este mai bine să fim răniți mergând în misiune decât să fim bolnavi și închiși.

O ofertă pentru Dumnezeul Prunc

În chat-ul din Zoom, team-ul de organizare a invitat persoanele să încarce o fotografie reprezentativă a vieții și misiunii evanghelizatorilor digitali. În acest mod, combinând peste o sută de imagini, s-a format un puzzle uriaș, un adevărat collage de fețe, nume și istorii. Liturgia a urmărit parcursul coroanei de Advent și a văzut și aprinderea celor patru lumânări pentru a manifesta speranța pe care Cristos vine s-o aducă în lume. Fiecare lumânare aprinsă avea un nume: lumânarea "profetului", "de la Betleem", "a păstorilor" și "a îngerilor".

În rugăciune pentru papa

Cântecele au fost intercalate de lectura intențiilor; între acestea, rugăciunea ca tinerii să-l descopere pe Domnul și visul pe care el îl are pentru viața lor. Unită cu aceasta, și rugăciunea ca Dumnezeu să conducă pașii misionari în marele spațiu digital precum și să lumineze inimile persoanelor care încă nu-l cunosc pe Dumnezeu. O cerere specială a fost făcută pentru Papa Francisc, care sâmbătă, 17 decembrie, a împlinit 86 de ani. Un moment deosebit de semnificativ a fost cântecul "Happy Birthday", fiecare în propria limbă, la sfârșitul evenimentului. Douăsprezece statuete ale lui Isus Prunc au fost arătate și binecuvântate de pontiful însuși și vor fi dăruite câtorva tineri evanghelizatori.

Profetul și ascultarea

La rândul său, Fisichella, inspirându-se din istoria vocației profetului Ieremia, s-a oprit asupra figurii profetului pentru a reflecta cu tinerii despre "modul în care putem fi martori ai iubirii lui Dumnezeu în această perioadă de cultură digitală". Profetul, a spus arhiepiscopul, "nu este un clarvăzător" și "are marea misiune de a asculta". Pentru ca să se întâmple asta, a adăugat el, "este necesară tăcerea pentru a percepe glasul lui Dumnezeu, care adesea este delicat".

Martori ai unei întâlniri

Cu urarea unui Crăciun Fericit "care vine într-un timp întunecat, într-un timp dezorientat", Ruffini a vorbit în schimb despre provocarea comunicatorilor de a celebra un eveniment care "atunci ca și astăzi a schimbat și schimbă istoria". Un eveniment care "ne invită să nu ne fie frică, pentru că Dumnezeu s-a făcut om cu adevărat, deci și prunc". "Astăzi și noi, precum și voi, binecuvântați pentru că fără să fi văzut am crezut, ca păstorii, putem mărturisi această întâlnire care cere să fie împărtășită la nivel global, prin marea lume a web-ului", a subliniat prefectul Dicasterului pentru Comunicare. "Împărtășire este cuvântul cheie", a adăugat el, "împărtășire a binelui, a frumosului, a unei perspective de mântuire". "A împărtăși un eveniment care ne transcende și care tocmai pentru aceasta găurește întunericul - a afirmat Ruffini - risipește riscul idolatric al autoreferențialității și construiește comuniunea prin intermediul comunicării".

(După Vatican News, 20 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 537.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat