Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Severino Poletto

Cardinalul Severino Poletto, arhiepiscop emerit de Torino, a murit la Testona di Moncalieri, în casa unde locuia, sâmbătă noaptea, 17 decembrie 2022. S-a născut la Salgareda, în Dieceza de Treviso, la 18 martie 1933. A primit hirotonirea sacerdotală la 29 iunie 1957, pentru Dieceza de Casale Monferrato. La 3 aprilie 1980 a fost numit episcop coadiutor de Fossano și la 17 mai a primit hirotonirea episcopală. Apoi, la 29 octombrie din același an a devenit episcop de Fossano, urmând prin succesiune. La 16 martie 1989 a fost numit episcop de Asti și la 19 iunie 1999 a devenit arhiepiscop mitropolit de Torino. În consistoriul din 21 februarie 2001 a fost creat și publicat cardinal al titlului "San Giuseppe in Via Triomfale", diaconie ridicat pro hac vice la titlul prezbiteral. La 11 octombrie 2010 a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Torino. Înmormântarea va fi celebrată joi, 22 decembrie 2022, la ora 15, în catedrala din Torino.

A lucrat și în fabrică, part-time, fiind paroh, în anii '60 din secolul trecut și, după ce a fost timp de unsprezece ani arhiepiscop de Torino, în 2010 s-a retras la Testona, la poalele colinei Moncalieri, într-o casă a diecezei - unde a murit - continuând slujirea sa în cursurile de exerciții spirituale și în munca pastorală în biserica parohială apropiată de reședința sa. Mereu foarte atent la problemele sociale și ale lumii muncii și protagonist în înfruntarea crizei grave a lui Fiat la Torino, viața lui Severino Poletto este cu adevărat aproape simbolul unei lungi perioade a istoriei piemonteze recente, cea de după război.

Ultimul din cei unsprezece copii - doi au murit la vârstă fragedă - a fost botezat la 29 martie 1933 în parohia "Sfântul arhanghele Mihail" la Salgareda. Acolo a primit și Mirul la 17 noiembrie 1940 de la monseniorul Antonio Matiero, episcop de Treviso.

Familia Poletto s-a mutat în Piemont în 1952 - mai întâi la Rosignano Monferrato și apoi la Tarranova di Casale - în căutare de lucru care pe atunci lipsea în nord-estul italian. După ce a început studiile seminariale la Treviso în 1953 - anul morții tatălui - Severino a trecut după aceea la seminarul mare din Casale Monferrato. Primind în 1957 - an în care a pierdut-o pe mama într-un accident rutier - hirotonirea sacerdotală de la episcopul Giuseppe Agrisani, a fost vice-paroh la Montemagno timp de patru ani. După aceea, a fost prefect de disciplină la seminarul din Casale Monferrato și director al Operei diecezane pentru vocații.

În 1965 a devenit paroh la "Maria Santissima Assunta" la Oltreponte di Casale, zonă de imigrație și de reședință muncitorească. Fără a se defini vreodată "preot muncitor" în sensul tradițional al termenului, a lucrat totuși "cu jumătate de normă" timp de câțiva ani, într-o fabrică din zona parohiei sale, în Casalese.

Despre experiența sa de paroh, care a durat cincisprezece ani, își amintea mai ales angajarea intensă pe un front dublu: punerea în practică a Conciliului al II-lea din Vatican în ceea ce privește liturgia și promovarea laicatului, împreună cu demararea unei serii de inițiative menite să-i implice pe credincioși într-o responsabilitate tot mai mare în pastorație și în evanghelizare.

În 1973 a îngrijit înființarea Centrului diecezan pentru pastorația familiei, cu cursuri pentru logodnici și cu un centru de consultare. A fost coordonator al marii misiuni citadine în 1974, la a 500-a aniversare a întemeierii diecezei de Casale Monferrato. În 1977 a obținut licența summa cum laude în teologie morală la Academia Alfonsiana de pe lângă Universitatea Pontificală Lateran. În toamna aceluiași an a fost numit delegat episcopal pentru pastorație.

"Perioada" slujirii episcopale a început pentru el în 1980: la 47 de ani a fost numit episcop coadiutor al monseniorului Giovanni Dadone, arhiepiscop-episcop de Fossano. În catedrala "Sant'Evasio", cardinalul arhiepiscop de Torino, Anastasio Alberto Ballestrero, i-a conferit hirotonirea episcopală. Co-consacratori au fost monseniorul Carlo Cavalla, episcop de Casale Monferrato, și însuși monseniorul Dadone. In sequela Christi este motoul său episcopal. La 22 iunie dieceza de Fossano l-a primit ca păstor.

Timp de zece ani a fost secretar al Conferinței Episcopale Piemonteze. În Conferința Episcopală Italiană a fost membru al Consiliului Permanent și a participat, din 1985, în slujba Comisiei pentru Familie, unde a fost și președinte.

La Fossano s-a dedicat îndeosebi tinerilor, familiei, formării cateheților pentru adulți. în 1986 a dat viață secțiunii Institutului Superior de Științe Religioase pentru "a sluji" toate cele cinci dieceze din provincia Cuneo.

În 1989 i-a fost încredințată Dieceza de Asti și la 11 iunie a început slujirea pastorală, continuând să fie predicator apreciat de exerciții spirituale adresate clerului, călugărițelor și laicatului.

Și la Asti a trăit zece ani intenși, caracterizați de misiunile diecezane adresate tinerilor, soților, copiilor și adolescenților, bătrânilor. A demarat și experimentarea unităților pastorale, pentru a raționaliza și a face mai eficace prezența și slujirii Bisericii în teritoriu. La 25 și 26 septembrie 1993 l-a primit pe Ioan Paul al II-lea: în timpul acelei vizite pastorale, papa l-a beatificat pe artizanul Giuseppe Marello, fondator al Oblaților Sfântului Iosif.

"Aventura" torineză a început în 1999, când a fost chemat să-i urmeze cardinalului Giovanni Saldarini. "Doresc să mărturisesc în fața Domnului și în fața voastră că așa intenționez eu să trăiesc slujirea mea episcopală: ca o oferire totală a vieții mele, până la ultima respirație, pentru a-l vesti pe Isus Cristos și pentru a căuta exclusiv să vă fiu călăuză și exemplu pentru a vă ajuta să mergeți în urmarea lui Cristos, singura condiție pentru a ajunge la mântuire": sunt cuvintele cu care s-a prezentat Bisericii și orașului din Torino, la 5 septembrie 1999, în omilia de la Liturghia de intrare, celebrată pe esplanada domului.

În primele luni ale slujirii sale i-a întâlnit personal pe toți preoții din dieceză (circa 700), într-o vizită pastorală la cler cu totul nouă pentru Biserica din Torino. A reunit, timp de o săptămână, și pe cei 18 misionari fidei donum care lucrau în patru continente. Apoi a demarat pregătirea planului pastoral pentru zece ani și a reformei curiei mitropolitane, animând imediat și momente publice semnificative ale Bisericii torineze, cum ar fi lucrările de pregătire a expunerii jubiliare a Giulgiului. A fost păzitor pasionat al "sfintei pânze": lui i se datorează decizia de a realiza extraordinara lucrare de restaurare care a permis să "se curețe" pânza de materiale acumulate în ultimele secole, după incendiul din Chambéry din 1532, și care oferă astăzi o imagine mai clară a icoanei.

În 2000 a propus întâlnirea "Biserica întâlnește orașul", marcând un punct înalt de confruntare între arhidieceză și reprezentanțele maxime ale instituțiilor civile. Episcopatul său a fost marcat, încă de la început, de criza gravă care a lovit Fiat și, prin urmare, întreaga firmă de automobile. Cu acea întâlnire Biserica torineză a deschis o "masă de confruntare" cu toate instituțiile, părțile sociale, agențiile educative, sistemul de credit, cu un obiectiv clar: a valoriza dialogul reciproc ca instrument principal pentru a depăși o criză care, încă de la început, nu se referea numai la firmă ci cuprindea întregul teritoriu.

Domul a "îmbrățișat" după aceea, la 12 august 2000, pe cei peste 30 de mii de tineri în călătorie spre Roma pentru Ziua Mondială a Tineretului, în care el însuși a fost chemat să conducă trei cateheze.

În fața Giulgiului, ca păzitor, i-a primit și pe oamenii de știință reuniți din toată lumea pentru primul simpozion internațional de studii asupra Giulgiului (martie 2000) și, în timpul expunerii, numeroși cardinali, arhiepiscopi și episcopi veniți ca să conducă pelerinajul comunităților lor. Îndeosebi a venit de la Moscova, pentru prima dată în vizită oficială, delegația ortodoxă rusă condusă de mitropolitul Chiril, devenit după aceea patriarh.

În 2001 - an al numirii de cardinal - a lansat programul său pastoral. Cu scrisoarea "A construi împreună" (ca făcea referință în titlu la "A merge împreună" a cardinalului Michele Pellegrino), sinteză și program al lucrării sale, a invitat întreaga comunitate diecezană precum și societatea civilă din teritoriul torinez să se implice în "marea misiune" care a angajat după aceea Biserica subalpină în următorul deceniu. În centru era exigența de a reporni de la "prima evanghelizare".

În februarie 2002 a făcut o vizită pastorală la preoții torinezi fidei donum care lucrau de mulți ani în Brazilia și Argentina. La 7 mai din acel an a mers în vizită oficială la Palatul civic pentru a întâlni, în prezența și a prefectului de Torino și a președinților regiunii Piemont și al provinciei Torino, pe primar, pe asesori, pe președintele consiliului comunal, pe președinții circumscripțiilor orașului și pe conducătorii serviciilor comunale.

Apoi, în toamna anului 2002, s-a agravat criza lui Fiat și cardinalul i-a susținut și i-a încurajat pe toți, întâlnind personal și în mai multe ocazii pe responsabilii firmei torineze istorice, pe conducătorii sindicali precum și diferite grupuri de muncitori.

La 26 ianuarie 2003 a prezidat în dom înmormântarea senatorului Giovanni Agnelli, amintind angajarea sa personală și alipirea sa de Torino. Luna următoare i-a vizitat pe preoții fidei donum care lucrau de mulți ani în Guatemala. O vizită pastorală asemănătoare a făcut la începutul lunii aprilie mergând în Kenya unde, în afară de a-i întâlni pe preoții torinezi care lucrau la Lodokejek, a însoțit pe unul dintre ei pentru începutul slujirii sale.

În cadrul dezvoltării planului pastoral diecezan a continuat drumul pentru definirea grupării de parohii și, cu decretul din 5 martie 2003, a constituit unitățile pastorale, pe care a început să le viziteze în luna următoare, septembrie.

A continuat predicare de cursuri de exerciții spirituale, adresat îndeosebi preoților, diaconilor permanenți și călugărițelor, în afară de una de "trei zile" pe care a propus-o în fiecare an tinerilor de optsprezece ani din dieceză.

Evlavia sa mariană era mărturisită de predica în sanctuarul torinez "Consolata", în fiecare an în timpul lunii iunie, în zilele sărbătorii patroanei diecezei, în alte sanctuare sau biserici dedicate Mariei prezente în teritoriul diecezan și în conducerea la pelerinajul diecezan la Lourdes.

La 19 aprilie 2005 a participat la conclavul pentru alegerea lui Benedict al XVI-lea. Și la 8 decembrie 2006 a inaugurat complexul "Sfânta Față", parohia și noua curie proiectate de arhitectul Mario Botta.

În anul pastoral 2007-1008, a încheiat misiunile diecezane și vizita pastorală în toate unitățile din dieceză, convocând anul Redditio Fidei care s-a încheiat la 2 iunie cu pelerinajul diecezei la Roma și întâlnirea cu Benedict al XVI-lea.

La 10 aprilie 2010 a deschis expunerea solemnă a Giulgiului care s-a încheiat la 23 mai: o expunere inspirată din motoul Passio Christi, passio hominis la care au participat peste 2 milioane de pelerini din toată lumea. În acel an l-a primit și pe Benedict al XVI-lea aflat în vizită pastorală la Torino la 2 mai.

La 11 octombrie 2010 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei și s-a retras la Testona, aproape de Moncalieri, continuând slujirea pastorală în rândul oamenilor în stil de simplitate.

(După L'Osservatore Romano, 19 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 858.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat