Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Proiectul de suflet al corului "Juvenes Ecclesiae": Crăciunul din suflet, Crăciunul de acasă!

An de an, când afară soarele încă arde puternic, din sala de repetiție a corului de tineri al Catedralei Romano-Catolice din Iași, "Juvenes Ecclesiae", încep a se auzi colinde.

Știind că pentru mulți Crăciunul din copilărie are un loc aparte în suflet și că dorul de casă macină o parte din sufletele plecate peste hotare, am dorit ca în acest an să dăruim colindul nostru rudelor și prietenilor noștri din Italia, în perioada 1-10 decembrie 2022.

Prima oprire din călătoria noastră a fost la Schio, pe 1 decembrie, unde am cântat în Biserica Sant Antonio. A urmat Padova, unde am fost primiți cu un ceai cald și un zâmbet de către membrii comunității din Biserica San Lazzaro. Pe 3 decembrie am avut ocazia de a fi pelerini la Sanctuarul Madonna della Corona din Verona, iar seara ne-am întâlnit cu comunitatea din Biserica San Pio X. Ziua de 4 decembrie ne-a găsit în Torino, în Biserica Madonna del Carmine cu cel de-al patrulea concert, iar după o masă copioasă alături de comunitate, am pornit la pas spre Domul din Torino unde se află Giulgiul lui Isus. Din ziua de 5 decembrie ne-am bucurat de frumosul oraș Roma, vizitând locurile sacre și centrul istoric. Pe 6 decembrie am vizitat comunitatea din Ladispoli, cu următorul concert, cel din Biserica Sacro Cuore.

Putem spune că punctul culminant al călătoriei noastre a fost ziua de 7 decembrie, în Vatican, începută cu audiența Sfântului Părinte Papa Francisc, trăire binecuvântată prin salutul său personal și încheiată pe seară cu un colind la lumina bradului din Piața Sfântul Petru. Pe 9 decembrie am încheiat seria concertelor alături de românii din Biserica San Vitale, luând parte la bucuria hramului Neprihănitei Zămisliri și a celor 25 de ani de existență a comunității românilor din Roma.

Le mulțumim tuturor prietenilor noștri din localitățile Schio, Padova, Verona, Torino, Ladispoli și Roma, care au răspuns cu bucurie la invitația noastră de a-și aminti de Crăciunul copilăriei și care ne-au primit colindul în sufletul lor. Ne-au arătat că indiferent de locul în care trăim, originile nu pot fi uitate, ba chiar, unesc sufletele dornice de frumos.

Suntem binecuvântați și recunoscători pentru tot ceea ce am trăit împreună, în aceste zile. Ne-am creat noi amintiri și povești "de spus nepoților", peste ani. Ne-am reîntâlnit, majoritatea, cu oameni dragi cărora le duceam lipsa. Am trăit, ca și grup, momente de comuniune și am devenit unii pentru alții o a doua familie.

Le mulțumim, de asemenea, tuturor celor ce ne-au ajutat prin contribuția lor spirituală, financiară sau emoțională, să ducem la împlinire acest proiect de suflet, precum și celor ce ne-au ghidat pașii în calitate de "ghizi" prin locurile sacre și istorice vizitate în localitățile în care am ajuns.

Iar ca o încununare a tuturor activităților realizate pe parcursul anului 2022, în seara zilei de 18 decembrie 2022 am susținut și la Iași concertul nostru tradițional de Crăciun unde sub bagheta domnului dirijor Maximilian Husaru, pe acordurile maestrului nostru organist Octavian Bișoc și ale Orchestrei "Tineri Interpreți Ieșeni" am creat o seară plină de emoție și ne-am încărcat cu energie spirituală, pregătindu-ne astfel inimile pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului. Soliști au fost Sabina Gurgu, Brigitta Celina Mateeș, Ana Veronica Mihoc, Lidia Mădălina Chicet, Florin David și Alexandru Neculăeș.

Ediția de anul acesta, a 26-a, prezentată de către părintele Cristian Diac, a adus spre audiția publicului un repertoriu variat, cuprinzând atât piese tradiționale românești, precum Colindul ninsorilor, În coliba-ntunecată, Galbenă gutuie și O, brad frumos, cât și piese mai ritmate din repertoriul internațional, precum Veni, Veni, Emanuel, A la nanita nana, Fermarono i cieli, O holly night și Noel c'est l'amour.

Și așa cum prevede tradiția românească în preajma Anului Nou, am încheiat seara cu urătura Flori dalbe, Flori de măr, în sunete de clopoței, buhai și pocnitori, urându-le tuturor celor prezenți să aibă parte de belșug, de mese încărcate din roadele pământului prin darul Domnului și cu îndemnul de a ne veseli printr-un Hăi, Hăi asemeni celui din copilărie.

Paula Ignat ("Juvenes Ecclesiae")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

1-10 decembrie: Turneu al corului "Juvenes Ecclesiae" în Italia

18 decembrie: Concertul de Crăciun, ediția a XXVI-a, susținut de corul "Juvenes Ecclesiae"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a concertului de la Iași:

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Invitație la Concertul de Crăciun, ediția a XXVI-a, susținut de corul "Juvenes Ecclesiae"

Roma: Jubileul de 25 de ani al comunității catolice române

Torino: "Primiți cu colinda?" "Primim, primim! Cu bucurie!" Un proiect de suflet al Corului "Juvenes Ecclesiae"

"Crăciunul din suflet, Crăciunul de acasă!" Turneu al Corului "Juvenes Ecclesiae" în Italia


 

lecturi: 698.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat