Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Comemorarea trecerii la Tatăl a pr. Anton Demeter OFMConv.

Duminică, 18 decembrie 2022, începând cu ora 10.30, în Capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost celebrată o Sfântă Liturghie cu ocazia celui de-al XVI-lea aniversar al morții slujitorului lui Dumnezeu preot Anton Demeter, OFMConv.

Cu acest prilej, în aceeași capelă, a fost expusă spre venerare relicva Fericitei Veronica Antal, față de care slujitorul lui Dumnezeu preot Anton Demeter a manifestat o preocupare deosebită, fiind acela care a început să culeagă mărturii despre viața și moartea eroică a acestei tinere. Un alt motiv de sărbătoare a fost pentru noi, frații franciscani, declararea slujitorului lui Dumnezeu pr. Martin Benedict ca Venerabil de către Papa Francisc, în data de 17 decembrie anul curent. Pentru a marca cât mai bine aceste importante evenimente, în capela noastră au fost așezate imaginile acestor eroi ai credinței.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali, alături de care au concelebrat numeroși preoți ai Provinciei și ai Diecezei noastre. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Cristian Blăjuț, vice-postulatorul cauzei de beatificare a pr. Anton Demeter. În cadrul predicii, părintele a evidențiat imaginea dreptului Iosif, care a știut să se abandoneze plin de curaj la planul lui Dumnezeu. Mai apoi a elogiat figura acestor trei franciscani pe care Biserica îi propune ca modele de credință și virtute: Fericita Veronica Antal, o terțiară franciscană care din fidelitatea față de Mirele ei, Cristos, și-a apărat integritatea, spirituală și trupească, până la moarte. Apoi, Venerabilul pr. Martin Benedict, medic de profesie care a fost hirotonit în secret ca preot franciscan, exercitându-și până la moarte ministerul sacerdotal în secret.

La final, părintele Cristian a evocat figura pr. Anton Demeter, care, după ce a fost deținut în închisorile comuniste, a avut de suferit paralizia completă și definitivă a picioarelor, în urma unei lovituri provocate de către unul dintre torționarii săi. Toate aceste persoane, ne spune părintele, au știut asemenea Sfântului Iosif să practice dreptatea, să se pună la dispoziția lui Dumnezeu și a credincioșilor.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a ținut un scurt discurs de mulțumire adresat tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, invitându-ne pe toți să apelăm cu încredere la mijlocirea acestor eroi ai credinței.

Pace și bine!

Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 decembrie: Roman: Comemorarea trecerii la Tatăl a pr. Anton Demeter OFMConv.


 

lecturi: 349.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat