Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: "Sfânta Liturghie - raiul pe pământ". Zi de reculegere la Sanctuarul "Fericitul Ieremia"

Sâmbătă, 17 decembrie 2022, frații capucini de la Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești, au fost gazda unei zile de reculegere pentru tineri, adulți și persoane consacrate, cu tema "Sfânta Liturghie - raiul pe pământ".

Reculegerea se încadrează în pregătirea pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Au participat persoane din Onești, dar și din alte localități din județele Bacău și Vrancea. Am învățat să mergem împreună în cadrul Bisericii, laici si persoane consacrate, adulți, tineri si copii, pentru că dorința de a petrece o zi mai aproape de Domnul este în sufletul fiecărui creștin.

După ce l-am invocat pe Duhul Sfânt, am ascultat mediația fratelui diacon Lucian Dămoc, "intrând în vârful picioarelor" în misterul Sfintei Liturghii. Am aflat legătura profundă dintre Cartea Apocalipsului și Sfânta Liturghie. Meditația ne-a apropiat de această carte a Sfintei Scripturi, ne-a ajutat să o înțelegem mai bine și ne-a reîmprospătat privirea pe care o aveam asupra Sfintei Liturghii. Cartea Apocalipsului ne-a arătat încă o dată că suntem fericiți când ascultăm Cuvântul Domnului: "Fericiți cel care citește și cei care ascultă cuvintele profeției" (Ap 1,3) și când participăm la Sfânta Liturghie: "Fericiți cei chemați la ospățul de nuntă al Mielului" (Ap 19,9. În centrul Sfintei Liturghii este Cristos mielul jertfit pentru păcatele noastre, prefigurat de jertfa lui Abraham, arătat de Ioan Botezătorul și prezent în centrul Cărții Apocalipsului.

Au urmat momente de împărtășire în grupuri. În grupul la care am participat, ne-am dat seama că ne putem apropia de Cartea Apocalipsului fără teamă, că ea nu este doar o prezentare a sfârșitului lumii, ci și un izvor pentru multe cuvinte, gesturi și simboluri din Sfânta Liturghie. Am conștientizat că la Sfânta Liturghie sunt prezenți și îngerii și sfinții, că este un ospăț de nuntă al Mielului, că e important să ne pregătim mai bine pentru ea (de exemplu, venind la biserică cu 10-15 minute înainte pentru a ne putea reculege sau chiar spovedi) și să primim Sfânta Euharistie.

După discuțiile în grupuri am avut ocazii de a ne spovedi, apoi am participat cu mai multă însuflețire la Sfânta Liturghie care ne-a unit în jurul Domnului. S-a trezit în noi dorința de a oferi Domnului și noi, laicii, jertfe spirituale odată cu preotul, în baza preoției comune și de a trăi liturghia în viața zilnică.

După masa frățească, am încheiat ziua cu adorarea Preasfântului Sacrament, însoțiți de textele din Cartea Apocalipsului, rugăciunea spontană și acompaniamentul muzical la orgă și chitară al sorei Lucia și al fratelui Ciprian. Am plecat repetând refrenul unui cântec "Domnul te iubește. Nu-ți fie teamă, iartă și crede, Domnul e cu tine" sperând că Duhul Sfânt ne va aminti în fiecare zi că Domnul este cu noi.

Mulțumim fraților capucini și surorilor care s-au ocupat de organizarea acestei zile de reculegere și mai ales mulțumim Domnului și Preasfintei Fecioare Maria care ne-au însoțit în această zi.

Mihaela Avasiloaie


 

lecturi: 683.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat