Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Focșani: Zile dedicate familiei

În perioada 16-18 decembrie 2022, la Focșani, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul", dar și în filialele de la Goaroafa, "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și Odobești, "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului", la inițiativa părintelui paroh, Ioan Blaj, și a părintelui vicar, Gabriel Ionuț Giurgică, pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, a însuflețit credincioșii acestor comunități cu predici despre însemnătatea familiei, despre rolul pe care fiecare îl are în sânul familiei, dar și în comunitate.

Temele propuse au fost trei: "Familia, imaginea Sfintei Treimi", "Familia, unită prin Duhul Sfânt" și "Maria și Iosif spun familiei: Și tu poți!".

În prima zi, părintele predicator ne-a ajutat să înțelegem cum familia poate fi imaginea Sfintei Treimi prin rolul pe care fiecare membru îl are, rol care nu se încheie nicicând, deoarece cortina unei astfel de scene nu se lasă după fiecare act, ci rămâne ridicată, chiar și după ce unii dintre actori (membrii familiei) își duc rolul până la capăt.

În cadrul celei de-a doua întâlniri, ni s-a adus în atenție modul de a acționa a unuia sau a altuia din membrii familiei, acțiuni influențate de Duhul Sfânt sau din contra, dacă nu este credință, speranță și iubire, de duhul rău.

Șirul învățămintelor a culminat în cea de-a treia zi cu exemplul pe care Maria și Iosif, ca familie, ni-l dau nouă tuturor, prin ascultarea pe care au trăit-o unul față de celălalt, prin comunicarea deschisă, prin respectul și grija reciprocă, prin curajul de a înfrunta totul împreună. Fiecare dintre noi suntem chemați să ne asumăm rolul ales fără a abdica de la valorile morale, spirituale și sociale pe care acesta le implică. Nicicând nu va fi momentul de a ne lăsa cuprinși de valul superficialității sau al comodității. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla în sânul familiei, atunci societatea va fi aceea care va cădea în derivă, prin dezbrăcarea valorilor de haina moralității, a spiritualității, a educației și reducerea lor la simple îndemnuri fără puterea de a corecta, de a dirija, de a vindeca.

Între timp, părintele Felician a învrednicit și comunitățile din Garoafa și Odobești, ambele filiale ale Parohiei Focșani, cu o temă despre familie.

Mulțumim tuturor credincioșilor pentru participarea la aceste zile de har, pentru implicarea în viața de credință, pentru exemplul de familie pe care îl oferă și ne dorim ca fiecare dintre noi să participe cât mai intens la viața Bisericii, a comunității, dar, mai ales, la cea de familie.

Nu în ultimul rând, îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru zestrea de haruri pe care o coboară asupra slujitorilor săi, călăuzindu-le pașii către cei care au nevoie să-i audă cuvântul.

Mulțumim, părinte Felician Tiba, pentru aducerea aminte a ceea ce înseamnă cu adevărat familia, pentru franchețea îndemnurilor și pentru lumina pe care ați coborât-o în sufletele noastre acum, în prag de sărbători.

Dumnezeu să răsplătească tuturor și să ne ofere seninul de care avem nevoie pentru a rămâne statornici pe căile sale!

Monica Benedic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 decembrie: Focșani: Zile dedicate familiei


 

lecturi: 832.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat