Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (18 decembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, a patra și ultima duminică din Advent, liturgia ne prezintă figura Sfântului Iosif (cf. Mt 1,18-24). Este un om drept, care urmează să se căsătorească. Ne putem imagina ce visează pentru viitor: o familie frumoasă, cu o soție afectuoasă și mulți copii buni, și o muncă demnă: vise simple și bune, vise ale oamenilor simpli și buni. Însă, pe neașteptate, aceste vise se izbesc de o descoperire descumpănitoare: Maria, logodnica sa, așteaptă un copil și acest copil nu este al său! Oare ce a simțit Iosif? Descumpănire, durere, rătăcire, poate și iritare și dezamăgire... A experimentat că lumea cade peste el! Și ce poate să facă?

Legea îi dă două posibilități. prima este s-o denunțe pe Maria și s-o facă să plătească prețul unei presupuse infidelități. A doua este să anuleze logodna lor în secret, fără a o expune pe Maria scandalului și consecințelor grele, luând însă asupra sa povara rușinii. Iosif alege această a doua cale, calea milostivirii. Și iată că, în inima crizei, chiar în timp ce se gândește și evaluează toate acestea, Dumnezeu aprinde în inima sa o lumină nouă: în vis îl anunță că maternitatea Mariei nu vine dintr-o trădare, ci este lucrare a Duhului Sfânt, iar pruncul care se va naște este Mântuitorul (cf. v. 20-21); Maria va fi mama lui Mesia și el va fi păzitorul său. Când se trezește, Iosif înțelege că visul cel mai mare al oricărui israelit pios - să fie tatăl lui Mesia - se realizează pentru el în mod absolut neașteptat.

De fapt, pentru a-l realiza, nu-i va fi suficient să aparțină descendenței lui David și să fie un credincios care respectă legea, ci va trebui să se încreadă în Dumnezeu dincolo de toate, s-o primească pe Maria și pe fiul său în mod complet diferit de modul în care se aștepta, diferit de modul în care s-a făcut mereu. Cu alte cuvinte, Iosif va trebui să renunțe la certitudinile sale asiguratoare, la planurile sale perfecte, la așteptările sale legitime și să se deschidă la un viitor de descoperit în întregime. Și în fața lui Dumnezeu, care strică planurile și cere încredere, Iosif răspunde da. Curajul lui Iosif este eroic și se realizează în tăcere: curajul său este încrederea, are încredere, primește, este disponibil, nu cere garanții ulterioare.

Fraților, surorilor, ce ne spune nouă astăzi Iosif? Și noi avem visele noastre, și poate că la Crăciun ne gândim mai mult, vorbim împreună despre asta. Eventual regretăm unele vise neîmplinite și vedem că așteptările cele mai bune trebuie să se confrunte adesea cu situații neașteptate, descurajante. Și atunci când se întâmplă asta, Iosif de arată calea: nu trebuie să cedăm în fața sentimentelor negative, cum ar fi furia și închiderea, aceasta este calea greșită! În schimb trebuie primite surprizele, surprizele vieții, chiar și crizele, cu o atenție: că atunci când suntem în criză nu trebuie să alegem în grabă după instinct, ci să ne lăsăm trecuți prin sită, așa cum a făcut Iosif, "să luăm în considerare toate lucrurile" (cf. v. 20) și să ne bazăm pe criteriul de fond: milostivirea lui Dumnezeu. Când se locuiește în criză fără a ceda în fața închiderii, a furiei și a fricii, ci ținând deschisă ușa pentru Dumnezeu, el poate să intervină. El este expert în a transforma crizele în vise: da, Dumnezeu deschide crizele la perspective noi, pe care noi nu ni le imaginam înainte, eventual nu așa cum ne așteptăm, ci așa cum știe el. Și acestea sunt, fraților și surorilor, orizonturile lui Dumnezeu: surprinzătoare, dar infinit mai ample și frumoase decât orizonturile noastre! Fecioara Maria să ne ajute să trăim deschiși la surprizele lui Dumnezeu.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Mă îngrijorează situația care s-a creat în Coridorul Lachin, în Caucazul de Sud. Îndeosebi sunt îngrijorat pentru condițiile umanitare precare ale populațiilor, care riscă să se deterioreze ulterior în cursul anotimpului de iarnă. Cer tuturor care sunt implicați să se angajeze pentru a găsi soluții pașnice pentru binele persoanelor.

În afară de asta să ne rugăm pentru pacea în Peru, pentru ca să înceteze violențele în țară și să se întreprindă calea dialogului pentru a depăși criza politică și socială care chinuiește populația.

Vă salut cu afect pe voi toți, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi salut credincioșii din California și cei din Madrid; precum și grupurile din Praia a mare, Catania, Caraglio și din parohia romană "Sfinții Protomartiri".

Fecioarei Maria, pe care liturgia ne invită s-o contemplăm în această a patra duminică din Advent, să-i cerem să atingă inimile celor care pot să oprească războiul din Ucraina. Să nu uităm suferința acelui popor, în special a copiilor, a bătrânilor, a persoanelor bolnave. Să ne rugăm, să ne rugăm!

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun în ultima etapă a Adventului. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 241.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat