Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acele lacrimi asupra omenirii

de Mons. Gjergj Meta
episcop de Rreshen (Albania)

Nu am putut să nu alătur lacrimile Papei Francisc în Piazza di Spagna, în timp ce la picioarele Neprihănitei implora darul păcii pentru Ucraina, la lacrimile lui Isus asupra Ierusalimului, cetatea păcii. În acele lacrimi erau atâta amărăciune și părere de rău pentru suferințele ucrainenilor. Am observat într-un prim moment ceva ca neputință și fragilitate a unui om care are numai rugăciunea în fața celui care are arme și putere.

Dar în același timp acolo, în acea clipă necontrolabilă de papa, era și ceva în plus decât un simplu plâns. Lacrimile papei erau invocatoare, lacrimi de rugăciune, aproape cerșetoare, care adunau într-o clipă, ca într-un vas, și le vărsau din ochii săi, lacrimile atâtor bărbați și femei care trăiesc drama războiului, pierderea celor dragi ai lor și mai ales pierderea unei vieți senine și demne.

Papa, în fața telecamerelor, reprezenta o omenire încercată de rău, pe care noi îl provocăm unii altora, dar în același timp era o omenire invocatoare și în rugăciune și de aceea cu speranță. Era un act de mijlocire făcut din lacrimi pentru toată omenirea. În acel plâns era cu adevărat toată omenirea care geme și suferă de fiecare dată când ne facem război și ne facem rău reciproc.

Timpuri dificile cu siguranță pentru toți. Adesea nu știm ce direcție vor urma atât în lume, cât și în Biserică. Când iată acele lacrimi invocatoare ale papei ne amintesc iarăși că dimensiunea interiorității este aceea care ne va salva, pentru că prin coborârea în interiorul nostru putem observa frumusețea, în pofida urâțeniei răului; putem observa culorile speranței în locul cenușiului disperării semănat de ura și de aroganța celor puternici. Sunt gesturi care ne indică o direcție.

S-a întâmplat altă dată, în Piața "Sfântul Petru", goală din cauza pandemiei. O imagine puternică ce ne-a înduioșat pe toți, în cele mai răspândite locuri de pe pământ, în timp ce priveam cu ochii îndreptați spre televizor. Aceste semne sunt destinate să rămână în imaginarul omenirii și mai ales al creștinilor, ca acelea al lui Francisc de Assisi, al Maicii Tereza sau al lui Ioan Paul al II-lea, sau ca acela al Cuvântului întronat la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican. Sunt semne care impresionează mai mult decât orice cuvânt sau discurs. Și mai mult decât atâta diplomație și "lobby" internaționale.

Omenirea de astăzi, adesea rod al mentalității științifice, mentalitate în anumite aspecte arogantă și aproape totalizatoare, are nevoie, ca și pământul uscat de apă, de semne care amintesc omului ceva dincolo de calcul și măsurare; care îi amintesc întocmai transcendența sau, dacă vrem s-o spunem cu limbajul fenomenologiei, lumea vieții, care se află dincolo de ceea ce poate fi obținut numai de eforturile noastre și numai de rațiunea noastră.

La picioarele Mamei Neprihănite, Papa Francisc ne înmânează imaginea puternică și în același timp fragilă a lacrimilor. În fața cui dacă nu a Celei care primește voința lui Dumnezeu ca slujitoare umilă, adică femeie fragilă, ca femeie de pe pământ care răspunde cerului: Fiat! Și astăzi putem învăța măreția fragilității rugătoare care devine putere a lui Dumnezeu. Asta ne învață Mama și asta ne învață Papa Francisc în fața ei în rugăciune.

Și asta ne învață Nașterea Dumnezeului făcut om, coborât pe pământ și devenit fragil, pentru a reconcilia și a demonstra calea de a fi om autentic.

(După L'Osservatore Romano, 15 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 382.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat