Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Buhuși

Între 9 și 11 decembrie 2022, PS Iosif Păuleț a efectuat vizita pastorală în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Buhuși, vizitând și filiala Gura Văii (cunoscută în tradiția populară cu numele Berdila).

Așteptată cu încredere și bucurie de credincioși, vizita pastorală a episcopului nostru Iosif Păuleț în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Buhuși a început vineri, 9 decembrie 2022, cu salutul de bun venit al comunității rostit de părintele paroh Claudiu Nedelciu. Excelența Sa Iosif a precizat credincioșilor prezenți importanța acestei vizite pastorale ca momente de întâlnire și dialog părintesc cu păstorul diecezei.

La predica de la Sfânta Liturghie de deschidere a vizitei pastorale, episcopul Iosif ne-a îndemnat ca în acest timp de pregătire la sărbătoarea Nașterii lui Isus să ne analizăm și să vedem ce fel de raport avem cu Dumnezeu. La ce punct a ajuns relația cu Domnul și ce cuvânt ar putea exprima mai bine acest raport: prietenie, indiferență, iubire, tristețe, fericire, credință, minune, Biserică, adevăr, mântuire.

Ne-a încurajat să muncim la convertirea noastră, să nu ne găsească Isus în indiferență ca pe oamenii timpului său, apatici într-o lume virtuală.

După Sfânta Liturghie a urmat un dialog prietenos cu credincioșii și cu grupul de rugăciune. Preasfințitul a apreciat participarea vie și activă la cântări și la răspunsurile de la Sfânta Liturghie. Chiar dacă suntem o parohie mică, nu suntem lipsiți de importanță a ținut să precizeze. Amintind cuvintele lui Isus: "Nu te teme, turmă mică", ne-a încurajat în trăirea frumoasă a credinței. A apreciat totodată efortul și dăruirea care a fost în ridicarea casei parohiale și renovarea bisericii.

Ziua de sâmbătă, 10 decembrie, a fost plină de momente pastorale. A început cu primirea episcopului în filiala Gura Văii, Berdila în tradiția populară. Episcopul a fost primit și aici cu drag de credincioșii din filială și de primarul comunei. După răspunsul Excelenței Sale la primirea călduroasă, episcopul Iosif a stat la dispoziția credincioșilor pentru spovadă, ca la ora 10.00 să prezideze Sfânta Liturghie.

Fiind și comemorarea Fericitului episcop martir Anton Durcovici, Excelența Sa Iosif a scos în evidență la predică viața și mai ales martiriul episcopului martir Anton Durcovici în închisoarea comunistă unde a și murit. Ne-a încurajat să imităm modelul de trăire și statornicie în credință a episcopului martir, figura lui Isus, Bunul Păstor, în ciuda greutăților. Să-i iubim, să-i prețuim și să-i respectăm pe toți oamenii indiferent de convingerile religioase, căci toți suntem copiii lui Dumnezeu. Și fericitul episcop Anton Durcovici să ne ajute cu mijlocirea sa în cer să ne pregătim bine la sărbătoarea Crăciunului și să ne întărească în credință.

După Sfânta Liturghie, episcopul Iosif a dialogat cu credincioșii, apreciind în primul rând participarea vie la Sfânta Liturghie, a apreciat, de asemenea, renovarea bisericii noi și a cele vechi, acum folosită ca o capelă mortuară. Ne-am rugat și în cimitirul din spatele bisericii pentru credincioșii răposați.

După-amiază, Preasfințitul Iosif a vizitat și bolnavi, care au rămas cu lacrimi în ochi de bucurie, deoarece nu credeau că vor ajunge să trăiască un astfel de moment ca un episcop să le treacă pragul casei și să-l aducă pe Isus în sacramentul Spovezii și cel al Sfintei Împărtășanii.

Foarte benefică pentru credincioși a fost disponibilitatea episcopului de a-i primi în audiență și de ale asculta necazurile și bucuriile, credincioșii cerând totodată Excelenței Sale o binecuvântare și o rugăciune pentru familiile lor.

În timpul rugăciunii Rozariului și al Sfintei Liturghii de seară în biserica parohială credincioșii au avut posibilitatea de a se spovedi la păstorul diecezei noastre.

După Sfânta Liturghie s-a desfășurat dialogul cu copii, adolescenți și tineri din parohie care au primit îndemnuri valoroase privind comportarea în această perioadă de advent și nu numai. S-a remarcat bucuria episcopului de a împărtăși cu cei prezenți darul credinței, de a vorbi despre Dumnezeu și despre lucrarea sa în viața noastră, cât și un profund sentiment de comuniune cu participanții.

A urmat întâlnirea cu membrii Consiliului pastoral și cei ai Consiliului economic, care pe lângă binecuvântarea specială au primit și sfaturi privind desfășurarea activității. S-a precizat rolul și importanța acestor consilii pentru bunul mers al activității pastorale.

Duminică, 11 decembrie, a început cu Rozariul în biserică și a continuat cu Sfânta Liturghie solemnă prezidată de episcopul Iosif Păuleț. La predică Excelența Sa Iosif ne-a îndemnat ca în acest Advent să refacem omul după chipul și asemănarea cu Dumnezeu. Și ne-a atras atenția unde ajunge lumea fără Dumnezeu: nedreptate, foamete și război. Să nu uităm să trăim ca adevărați oameni, cu încredere totală în Dumnezeu și iubire, respect și prețuire între noi oameni.

După Sfânta Liturghie episcopul s-a declarat mulțumit de mersul activității pastorale și de modul cum sunt gospodărite și întreținute biserica și casa parohială, pentru care l-a felicitat pe părintele paroh Claudiu Nedelciu, cât și pe credincioșii care îl susțin.

Trăind bucuria întâlnirii și a comuniunii ne este adresat îndemnul de a profita de această perioadă de Advent pentru a crește în credință și în iubire față de Dumnezeu și aproapele. Urându-ne totodată sărbători frumoase de Crăciun, un sfârșit de an bun și un nou an binecuvântat de Dumnezeu, vizita pastorală s-a încheiat cu prohodul pentru cei răposați în cimitirul de lângă biserica parohială.

Credincioșii simțindu-se binecuvântați de această vizită pastorală au mulțumit episcopului pentru prezența sa în parohia noastră la activități, rugăciuni și Sfânta Liturghie, i-au adresat rugămintea de a reveni și a ne susține reciproc în rugăciune în trăirea credinței noastre.

Ana Mișca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 decembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Buhuși

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1454.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat