Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia la Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii "Stăpâna noastră de Guadalupe" (luni, 12 decembrie 2022)

Dumnezeul nostru conduce istoria omenirii în orice moment, nimic nu este lăsat în afara puterii sale, care este duioșia și iubirea providențială. Ea devine prezentă printr-un gest, un eveniment, o persoană. Nu încetează să se uite la lumea noastră, nevoiașă, rănită, nerăbdătoare, pentru a o ajuta cu compasiunea și milostivirea sa. Felul lui de a interveni, de a se manifesta, ne surprinde mereu și ne umple de bucurie. Ne provoacă uimire și o face cu propriul stil.

Lectura Scrisorii către Galateni ne oferă un indiciu precis care ne ajută să contemplăm, cu recunoștință, planul său de a ne răscumpăra și de a face din noi copiii săi adoptivi: "Când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie" (Gal 4,4).

Și astfel, venirea Fiului în trup omenesc este expresia supremă a metodei sale divine în favoarea mântuirii. Dumnezeu, care a iubit atât de mult lumea, ne-a trimis pe Fiul său, "născut din femeie", pentru ca "oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3, 16). Astfel, în Isus, născut din Maria, Cel Veșnic intră în precaritatea timpului nostru, devine pentru totdeauna, în formă ireversibilă "Dumnezeu-cu-noi" și merge alături de noi ca frate și însoțitor. A venit pentru a rămâne. Nimic de-al nostru nu-i este străin pentru că este ca "unul dintre noi", apropiat, prieten, egal cu noi în toate, în afară de păcat.

Și așa ceva, în acest stil, s-a întâmplat cu aproape cinci secole în urmă, în acel moment complicat și dificil pentru locuitorii lumii noi, Domnul a vrut să transforme zarva provocată de întâlnirea dintre două lumi diferite într-o refacere a sensului, o recuperare a demnității, în deschidere către Evanghelie, s-o transforme în întâlnire. Și a făcut asta trimițând-o pe Maria, Mama sa, în logica pe care ne-o amintește Evanghelia de astăzi: după vestea îngerului, "Maria s-a dus în grabă către ținutul muntos" (Lc 1,39). Fecioara grăbită. Astfel, Stăpâna noastră de Guadalupe a ajuns în ținuturile binecuvântate ale Americii, prezentându-se drept "Maica adevăratului Dumnezeu prin care se trăiește" (cf. Nican Mopohua); și a venit să mângâie, să răspundă nevoilor celor mici, fără a exclude pe nimeni, să-i învelească precum o mamă grijulie cu prezența, iubirea și mângâierea sa. Este mama noastră de rasă metisă.

Și anul acesta o sărbătorim pe Guadalupe într-un moment dificil pentru omenire. Este o perioadă amară, plină de zgomotul de război, de nedreptăți în creștere, lipsuri, sărăcie, suferință. Există foame. Și deși acest orizont apare sumbru și deconcertant, cu prevestiri de mai mare distrugere și pustiire, credința, iubirea și condescendența divină ne învață și ne spun totuși că acesta este și un timp propice al mântuirii, în care Domnul, prin intermediul Fecioarei Mame metise, continuă să ne dăruiască pe Fiul ei, care ne cheamă să fim frați, să lăsăm deoparte egoismul, indiferența și antagonismul, invitându-ne să avem grijă unii de alții "în grabă", să ieșim în întâmpinarea fraților și surorilor uitați și abandonați de societățile noastre consumiste și apatice, frații și surorile lăsați deoparte. Și o face fără întârziere: este Mama grăbită, Mama grijulie.

Astăzi ca și ieri, Sfânta Maria de Guadalupe vrea să ne întâlnească, cum l-a întâlnit într-o zi pe Juan Diego pe dealul Tepeyac. Vrea să rămână cu noi. Ea ne roagă să-i permitem să fie mama noastră, să ne deschidem viața la Fiul ei Isus și să acceptăm mesajul său de a învăța să iubim ca el. Ea a venit să însoțească poporul american pe această cale grea a sărăciei, exploatării, colonialismele socio-economice și culturale. Ea se află în mijlocul caravanelor care, căutând libertate, merg spre nord. Ea se află în mijlocul acestui popor american a cărui identitate este amenințată de un păgânism sălbatic și exploatator, rănit de predicarea activă a unui ateism practic și pragmatic. Și ea este acolo. "Eu sunt mama ta", ne spune ea. Mama iubirii prin care se trăiește.

Astăzi, 12 decembrie, pe continentul american începe Novena Intercontinentală Guadalupană, un drum care pregătește pentru celebrarea celui de-al V-lea Centenar al Evenimentului Guadalupan în 2031. Îi îndemn pe toți membrii Bisericii care peregrinează în America, păstori și credincioși, să participe la acest drum celebrativ. Dar, vă rog, să facă asta cu adevăratul spirit guadalupan. Mă preocupă propunerile de tip ideologico-cultural de diferite semne, care vor să-și însușească întâlnirea unui popor cu Mama, care vor să o demistifice, să o machieze pe Mama. Vă rog, să nu permitem ca mesajul să fie distilat în modele mondene și ideologice. Mesajul este simplu, este duios: "Nu sunt aici eu, care sunt Mama ta?". Și Mama nu se ideologizează.

Fie ca Isus Cristos, cel dorit de toate națiunile, prin mijlocirea Maicii noastre din Guadalupe, să ne dăruiască zile de bucurie și seninătate, pentru ca pacea Domnului să locuiască în inimile noastre și în inimile tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 233.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat