Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Țara Sfântă. Ordinarii catolici: "Dezlănțuire de violență. Noul guvern să dea stabilitate"

de Daniele Rocchi

Cu Benjamin Netanyahu angajat să definească în aceste ore formarea noului guvern din Israel, Adunarea Ordinariilor Catolici din Țara Sfântă (AOCTS) a difuzat luni, 12 decembrie 2022, o declarație în care se exprimă "preocupare cu privire la viața politică și socială a comunităților noastre". Nota, ajunsă la agenția SIR, se deschide cu auspiciul ca "noul guvern să poată aduce stabilitate politică" însoțit, totuși, de denunțarea pentru "deteriorarea progresivă a situației sociale și politice generale din Țara Sfântă". Sub acuzare este "contextul politic" în care se formează noul guvern: "Unele declarații ale membrilor care fac parte din coaliția guvernamentală - se citește în declarație - sunt foarte controversate față de comunitatea arabă sau oricum non-ebraică. Sunt contrare spiritului de conviețuire pașnică și constructivă între diferitele comunități care compun societatea noastră. Aceste declarații favorizează pe cei care în această țară vor divizarea. Creează neîncredere și resentiment. Au pus bazele pentru violențe ulterioare. Violența în limbaj în mod inevitabil, mai devreme sau mai târziu, se transformă și în violență fizică". De aici urarea ca "sub acest guvern, atenția autorităților civile ale țării să se îndrepte cu echitate spre diferitele comunități care compun societatea israeliană, evitând discriminări sau preferințe".

Mai multă atenție față de comunitățile arabe. Pentru ordinarii catolici "este necesar să se acorde atenție mai mare comunităților arabe din Israel și să se aibă mai multă grijă de dezvoltarea orașelor arabe. Suntem preocupați pentru violența și lipsa de siguranță în cadrul comunității arabe din Israel, rănită de incidente continue și criminalitate răspândită. Acestea fac viața familiilor tot mai fragilă". În fața acestei evidente tendințe de "divizare și violență", scriu ordinarii catolici, "a-i educa pe copiii noștri este cel mai urgent dintre toate eforturile. Instruirea, atât în ambientele ebraice cât și în cele arabe, cere atenție mai mare din partea autorităților. Viitorul comunităților noastre depinde de modul cum investim acum în formare și în instruire. Școlile creștine din Israel - denunță Declarația - sunt, încă o dată, pe marginea unei crize. Recentele tăieri la finanțările guvernamentale pun în pericol viitorul multor instituții educative ale noastre, care desfășoară încă un rol important în domeniul instruirii în cadrul societății noastre". Ordinarii catolici reafirmă că "muncitorii străini, cei care cer azil și copiii lor fac parte din viața Bisericii. Suntem chemați din nou să dăm glas atâtora care trăiesc într-un soi de limb juridic, fără garanții adecvate și fără perspective clare pentru viitorul lor".

Dezlănțuirea violenței. Privirea AOCTS se lărgește după aceea și la ceea ce se întâmplă în Palestina și în teritoriile ocupate, unde, se citește în Declarație "situația se deteriorează progresiv și rapid, cum rezultă și din numere". "Anul acesta - amintesc ordinarii catolici - am asistat la o dezlănțuire a violenței, cu cel mai mare număr de victime palestiniene de peste douăzeci de ani. Violența colonilor în teritorii este tot mai mult în creștere. Suprafața locuibilă la dispoziția populației palestiniene continuă să se reducă, din cauza creșterii susținute a ocupării teritoriului. Asistăm și la atacuri la adresa populației ebraice. Violența nu este justificată niciodată și trebuie condamnată mereu, din orice parte ar proveni ea. Nimeni n-ar trebui să moară pentru că este evreu sau pentru că este arab". Critici sunt adresate și arestării și detenției multor minori palestinieni mai ales la Ierusalim est. "Arestarea și detenția de minori", pentru ordinarii catolici, "n-ar trebui să fie niciodată o normă într-o țară democratică. Toți, în special tinerii, au dreptul de a trăi în pace și siguranță, de a construi un viitor mai bun și de a fi tratați cu dreptate și demnitate. Viața umană și drepturile umane ar trebui să fie respectate".

Proces de pace absent. Pe fundalul acestei situații nu se poate să nu se observe "absența unui adevărat proces de pace, bazat pe dreptul internațional", absență care pentru AOCTS, "va duce la suferințe mai mari. Violența este consecința unei profunde neîncrederi și probabil și ură, care se înrădăcinează în inima celor două populații, israeliene și palestiniene. Este responsabilitate comună a tuturor, îndeosebi a liderilor religioși și politici de toate confesiunile, să promoveze respectul reciproc și nu divizarea sau sentimente de ură". Liderii catolici cer ca să fie garantate palestinienilor "demnitate și libertate în propria țară, ca să fie dată o soluție stabilă și dreaptă celor cinci milioane de palestinieni care trăiesc în teritoriile ocupate, și ca în Țara Sfântă toate comunitățile naționale să aibă drepturi egale".

Semne de consolare. Declarația se încheie cu niște "semne de consolare": mai presus de toate întoarcerea pelerinilor în Țara Sfânt care readuce "viață și mișcare pe străzile și pe aleile din Cetatea Sfântă, din Betleem, din Nazaret și din celelalte locuri de pelerinaj și astfel dăruiește zâmbetul atâtor familii, nu numai creștine, care regăsesc propriul loc de muncă. Acest aflux de pelerini aduce nu numai prosperitate materială, ci și mai mare conștiință și atenție față de Țara Sfântă și ne face să simțim că nu suntem uitați". În afară de asta, există "multe persoane, asociații și mișcări locale, de extracție națională și religioasă diferită" care doresc "să construiască prietenie și solidaritate în acest context de divizare socială. Iubirea lor ne face să sperăm și să credem că încă există «anticorpi» puternici în societatea noastră, adică aceia care încă vor să reacționeze la tentațiile tot mai puternice de închidere și de refuzare a dialogului și a întâlnirii, cu inițiative de întâlnire și de solidaritate deschise tuturor". Declarația se termină cu cuvintele Papei Francisc care la Angelus din 27 noiembrie exprima "preocupare pentru creșterea violenței și a ciocnirilor care de multe luni au loc în statul Palestina și în statul Israel" și își exprima dorința întoarcerii autorităților israeliene și palestiniene la dialog. "Invităm - încheie ordinarii catolici - toate comunitățile noastre să se roage pentru pace la Ierusalim, în Țara Sfântă și în orice loc din lume unde violența, ura și divizarea sunt izvor de suferință".

(După agenția SIR, 12 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 263.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat