Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Al doilea weekend formativ pentru tineri, cu tema Eu și (tu) Tu

În zilele de 10 și 11 decembrie 2022, la Postulandatul Franciscan din Prăjești (BC), s-a desfășurat cel de-al doilea weekend formativ cu tema Eu și (tu) Tu. La această întâlnire au participat seminariștii de clasa a XII-a de la Seminarul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, alături de alți adolescenți și tineri din comunitățile parohiale din Luizi-Călugăra și Târgu Trotuș.

În prezentarea sa, prin diferitele dinamici și activități, pr. Vlad-Bogdan Bejan a pus în lumină faptul că în relația sa cu celălalt și cu Dumnezeu omul ajunge să se cunoască pe sine, să se maturizeze din punct de vedere uman și spiritual și să descopere planul plin de iubire pe care Domnul l-a pregătit din veșnicie pentru fiecare în parte, toate, în această aventură incredibilă a vieții, astfel încât ființa umană să se poată bucura de adevărata împlinire și fericire.

Comuniunea cu Dumnezeu implică comuniunea cu aproapele și viceversa: "Dacă cineva spune: Îl iubesc pe Dumnezeu și-l urăște pe fratele său, este un mincinos; pentru că cine nu-l iubește pe fratele său pe care îl vede nu poate să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu-l vede" (1In 4,20). Sfântul Francisc de Assisi este unul dintre exemplele de sfinți care au reușit să trăiască în armonie cu Domnul, cu aproapele și cu natura, ajungând să-și descopere identitatea și misiunea pe acest pământ, în întâlnirea sa cu Isus Cristos sărac și smerit.

Faptul că suntem oameni înseamnă că suntem plini de posibilități. Învățăm, visăm, ne bucurăm de conexiunea cu ceilalți semeni, mai apropiați sau mai îndepărtați și îi aducem laudă lui Dumnezeu pentru întreaga creație, casa noastră comună, cum o numește Papa Francisc.

În după-amiaza primei zile, însoțiți de părintele Vlad-Bogdan Bejan și de părintele Carol Martin, am avut oportunitatea de a merge în vizită la Casa Memorială a medicului preot Martin Benedict din Galbeni, care și anul acesta este "Gazda ieslei din Bethleem", ajunsă la cea de-a zecea ediție.

Aici am fost așteptați și primiți cu bucurie de către părintele Eusebio Bejan, care, după ce ne-a vorbit despre viața și virtuțile acestui slujitor al lui Dumnezeu, ne-a prezentat diferitele presepii reprezentând scena Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos.

Le mulțumim fraților preoți de la Postulandatul Franciscan care, prin Sfintele Liturghii celebrate, atât în capela seminarului, cât și în biserica parohială în ziua de duminică, prin momentele de rugăciune, de destindere, de împărtășire și de comuniune fraternă, prin vizionarea filmului "Credința fără fapte este moartă", ne-au ajutat să creștem în credință și să aprofundăm mai mult frumusețea lumii relației cu Dumnezeu și cu semenii noștri.

Eduard Ciotloș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 decembrie: Prăjești: Al doilea weekend formativ pentru tineri, cu tema Eu și (tu) Tu


 

lecturi: 654.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat