Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: O zi de reculegere pentru familii din două parohii

La Liceul "La Salle" din Pildești, duminică, 11 decembrie 2022, a avut loc o zi de reculegere pentru familii, unde au participat 50 de persoane din Parohia Pildești și invitați din Parohia Adjudeni, ca pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, predicator fiind părintele Marius Vătămănelu.

Ziua de reculegere încheie un prim capitol din itinerarul de credință pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu și grija atentă a păstorilor noștri, am început să-l parcurgem la Pildești în acest an, călăuziți fiind pas cu pas de părintele Marius Vătamănelu.

Am început acest drum abordând virtuțile teologale, iar ziua de reculegere a încununat acest capitol, reflectând în prima parte a zilei asupra iubirii. Mai concret: În ce constă iubirea față de Dumnezeu, față de aproapele și față de mine însumi?

Din sânul mamei, de când ne naștem și până la moarte, suntem însetați de iubire. Suntem niște cerșetori de iubire, iar lipsa ei face ca ea să fie tot mai căutată.

Iubirii i se dedică mult spațiu: se scriu cărți, se realizează emisiuni etc. Dar cum este ea percepută? Uneori e limitată la simple gesturi sau distorsionată.

"Iubirea față de Dumnezeu, spunea părintele, este ca focul care trebuie întreținut ca să nu se stingă. Acestei iubiri trebuie să-i acordăm spațiu, să ne pregătim pentru întâlnirea cu el, să facem liniște pentru un dialog personal. Astfel, putem înțelege planul său cu noi și ce ne comunică prin evenimentele vieții noastre... Ca pe tine însuți să-l iubești și pe aproapele. Dacă te iubești pe tine, te prețuiești și îți accepți limitele, vei reuși să faci același lucru și cu cel de lângă tine."

După o meditație atât de profundă am avut ocazia să experimentăm iubirea milostivă a lui Dumnezeu prin sacramentul reconcilierii sau reflectând personal având ca ghid câteva citate ajutătoare.

A urmat Sfânta Liturghie, momentul suprem unde putem contempla iubirea și unde iubirea noastră egoistă este purificată. Locul privilegiat unde putem gusta din ea în Sfânta Euharistie, după ce această nemărginită iubire s-a jertfit pe cruce din iubire față de noi.

Un Dumnezeu care stă la masă cu vameșii și păcătoșii, un Dumnezeu care îi vindecă pe cei bolnavi, care nu condamnă, un Dumnezeu care nu se încadrează în schemele noastre de multe ori. Chiar și Ioan Botezătorul la un moment dat s-a îndoit și el: Tu ești cel care trebuie să vină sau să așteptăm un altul?

După Sfânta Liturghie a urmat un moment de comuniune și agapă frățească de prânz, după care am continuat programul prevăzut cu o provocare pentru părintele paroh Ionel Roșu: Adventul ieri și azi. Îi mulțumim părintelui pentru mărturia frumoasă pe care ne-a împărtășit-o atât din viața de familie, dar și din viața de păstor al comunității noastre.

Drumul de credință al păstorilor de la Betleem (cf. Lc 2,8-20) a fost tematica abordată în cea de-a doua meditație. Un argument în plus că Dumnezeu revoluționează modul nostru de a gândi și se folosește de oamenii cei mai simpli pentru a răspândi evanghelia sa.

Păstorașii sunt model de oameni care veghează, iubesc tăcerea, își pun toată încrederea în Cuvântul lui Dumnezeu, își doresc nespus pe Mântuitorul și lasă totul pentru a merge să-l vadă pe Pruncul Isus. Păstorașii sunt primii evanghelizatori. Doar cine îl întâlnește pe Cristos poate să-l vestească și altora. Și am putut aprofunda acest aspect urmărind un scurt film, Scena Păstorilor, care ne-a fascinat și pentru scurt timp am fost parcă acolo și noi, trăind împreună cu păstorașii, emoția și bucuria venirii pruncului Isus.

Mulțumim din inimă părintelui Marius Vătămănelu pentru însoțire și tuturor celor care au contribuit la bunul mers al acestei zile.

Vă dorim tuturor din inimă un Crăciun binecuvântat cu pace și bucurie!

Gabriela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 decembrie: Pildești: O zi de reculegere pentru familii din două parohii


 

lecturi: 1726.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat