Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Șevciuc: Războiul nu oprește Crăciunul. A înceta să ne ucideți, prim pas pentru pace

de Salvatore Cernuzio

"A opri acțiunile, încetați să ne ucideți, acesta va fi primul pas pentru o pace autentică și durabilă. Pacea este ceva mai profund decât lipsa războiului. Nu este vorba numai de a învinge în război, ci de a învinge însuși spiritul războiului, a-l învinge în cauzele sale".

În timp ce rostește acest neîncetat apel din inimă pentru Ucraina și pentru oamenii săi, în biblioteca din spatele arhiepiscopului major de Kiev-Halîci, Sviatoslav Șevciuc, sunt o cască și o vestă antiglonț. "Uitați-vă cât cântăresc... Înainte le purtam în fiecare zi. Cineva glumea: sunt noile veșminte liturgice!, spune conducătorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene jurnaliștilor aflați în misiune cu ambasadele Poloniei și Ucrainei de la Sfântul Scaun, care îi primește în arhiepiscopie cu biscuiți și cafea.

Bucuria Crăciunului

S-a schimbat mult de la acele prime zile teribile de la sfârșitul lui februarie ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei în care, spune Șevciuc indicând o fereastră, "de acolo se vedea coborând o ploaie de foc". El însuși era refugiat cu sute de persoane în cripta catedralei Învierii. Astăzi vorbește mai relaxat. Gândul său este mai ales la Crăciunul care vine: "Avem obiceiul de a cânta cântece de Crăciun (= colinde) la vecini, mai ales cei mai nevoiași, pentru a împărtăși bucuria și urările. Acum toți întreabă: va fi bucuria Crăciunului, va fi permis să cântăm sau trebuie să stăm liniștiți și să plângem? Am spus da și da, Crăciun va fi. Avem dreptul de a sărbători bucuria Crăciunului care nu vine din distracția profană, ci din cer pentru că se va naște Principele Păcii".

Sărbătoare pe front și în refugii

Aceste sărbători vor ajunge până pe front. De fapt va fi cineva care va cânta pentru soldații angajați pe linia luptelor, anunță Șevciuc. "În timpurile sovietice - afirmă el - cântecele de Crăciun erau o formă de protest împotriva regimului ateu comunist. Oamenii cântau pentru a învinge neliniști și tristețe. Cântecele sunt exprimare a credinței creștine, sunt o cateheză care cântă nașterea lui Isus. De aceea mulți se pregătesc pentru a merge să cânte cu soldații noștri la graniță. Știu că mulți studenți se organizează". Aceeași sărbătoare se va ține în fiecare refugiu antiaerian și în fiecare casă de primire: "Vom sărbători Crăciunul în frig și în întuneric. Asta ne va face să experimentăm pe pielea noastră istoria Sfintei Familii, și ea în frig și în întuneric dar cu bucuria cerească".

Să nu ne obișnuim

Așadar, este un mesaj de speranță ceea ce liderul greco-catolic vrea să-l răspândească într-un moment în care Ucraina atacurile par să se fi rărit și multe orașe au fost eliberate. "Da, dar trebuie să fim atenți. Când se aude alarma antiaeriană, nu se mai dă importanță. Asta demonstrează că pericolul nu se diminuează, dar oamenii se obișnuiesc psihologic. Este un risc, pentru că acum avem fenomenul rachetelor. Pot cădea oriunde, la Kiev ca și la Lvov. Nu există loc sigur în Ucraina".

Urgența frig

Totuși, în fața eventualității, este mai urgent să facem față urgențelor. Și prima în acest moment pentru Ucraina aflată în război este frigul și imposibilitatea de încălzire din cauza fluctuațiilor de curent și a electricității de raționalizat. "Frigul este motivul celui de-al cincilea val de evacuați interni", explică Șevciuc. "De la începutul războiului, mai întâi oligarhii luau banii și fugeau, apoi cei care, cu propriile mijloace, se ajutau singuri și găseau hoteluri sau alte locuri, de asemenea oamenii fără nimic care fugeau cu mâinile goale. Mă gândesc la familia din orașul Borispil care a parcurs 23 km desculță noaptea, împreună cu copiii. În sfârșit, a fost un al patrulea val de refugiați care nu se îndepărtau prea mult, ci ei căutau primul sat și așteptau momentul pentru a se întoarce acasă. Acum noul val, al cincilea: refugiații termici care nu fug de război, ci de frig și aglomerează Ucraina de centru-est".

O bucătărie sub casa arhiepiscopului

"Nu eram pregătiți pentru fenomenul de a nu avea electricitate și de a avea nevoie să săturăm atâtea persoane", spune Șevciuc. "Am luat imediat măsuri pentru a construi bucătării în așa fel încât să oferim mâncare caldă". O bucătărie va fi construită chiar sub casa sa: "Va fi gata în câteva zile, trebuie să organizăm logistica distribuirii hranei. Ca Biserică nu putem să credem că îi săturăm pe toți, dar încercăm să-i primim pe toți cei pe care-i putem. Este pastorația noastră". O pastorație a apropierii.

Video-mesajele zilnice

Tocmai apropierea îl determină pe Șevciuc, în fiecare zi de la 24 februarie, să producă un video-mesaj difuzat pe web. O inițiativă angajantă, a cărei origine o explică liderul Bisericii Greco-Catolice: "În prima zi toți erau dezorientați, se vedeau elicoptere ruse și foc din cer, toată lumea a început să mă sune: sunteți în viață? Unde stați? Ce faceți? Nu știam ce să spun: nu știu dacă voi fi în viață peste două ore, mă gândeam eu. Atunci i-am spus secretarului: să facem un mesaj pentru a confirma că suntem vii. Am înțeles că prin aceste mesaje puteam să-i ajut pe oameni să raționalizeze frica și să vorbesc despre speranța care vine din credință. După 2-3 săptămâni m-am întrebat: merită? Apoi, într-o zi, am mers în orașul martirizat Jitomir și într-o parohie o bătrânică s-a apropiat pentru a-mi spune: «Trăim în teroare constantă, suntem înfricoșați, este bine ca să ne vorbiți». «Dar, doamnă, nu știu ce să vă mai spun!». «Nu contează ce spuneți, contează să ne vorbiți». Atunci am înțeles că, deși nu voi mai ști ce să spun, este important ca oamenii să audă glasul propriei Biserici care îi însoțește".

(După Vatican News, 11 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 267.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat