Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vocații pentru comunitate la a doua ediție a Conferinței regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat"

Sărbătorită internațional la data de 5 decembrie, Ziua Internațională a Voluntarilor a fost celebrată la Iași în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat", cu tema: "Vocații pentru comunitate", care s-a desfășurat vineri, 9 decembrie 2022, în Aula "Anton Durcovici" din Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică Iași prin Oficiul pentru Vocații și Centrul de Asistență Socială "Sfânta Tereza de Calcutta" din Iași.

Cu sprijinul radioului diecezei, ERCIS FM, conferința a fost transmisă și online pe platforma Zoom.

Întâlnirea mult așteptată a fost deschisă de binecuvântarea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, adresată celor 100 de participanți.

Pe parcursul celor cinci ore s-a pus accentul pe identificarea și dezvoltarea vocației și pe necesitatea valorizării acesteia în alinarea celor care au nevoie, prin găsirea motivației interioare de a împărți în jur binele.

Voi reda câteva idei spicuite din intervențiile celor care au conferențiat.

Vocația ajunge la maturitate atunci când este trăită și nu doar când este respectată. A trăi presupune interiorizare, implicarea întregii ființe, pe când respectarea este doar o formă exterioară. De asemenea, în trăirea vocației, a implicării în opere de voluntariat, trebuie ținut cont de cele două categorii de importanță: ceea ce este important pentru mine și ceea ce este important în sine. Între aceste două categorii trebuie să existe armonie (Pr. Cristian Bârnat, "Psihologia chemării la viața consacrată").

În alegerea unei profesii, în implicarea în opere de voluntariat, în alegerea unei vocații trebuie pusă această întrebare: "Care este scopul scopurilor mele?" Trebuie mers din întrebare în întrebare. De exemplu: "De ce vreau să fac acest lucru?" Întrebându-mă de ce, voi ajunge la motivația principală: aceea de a oferi bucurie celor din jurul meu (Laura Szabo, "Vocație pentru armonizarea scopurilor").

În descoperirea vocației profesionale este nevoie de a explora sinele profesional, adică de a identifica propriile talente sau potențialități. Această explorare trebuie făcută încă de la vârsta copilăriei. Astăzi trăim într-un amfiteatru fără ziduri în care putem să devenim tot mai buni, putem să avansăm în tot ceea ce facem astfel încât să fim oamenii potriviți la locurile potrivite (Prof. univ. dr. Daniela Șoitu, "Formatori și voluntari în amfiteatrele comunității").

Pentru a ajunge magiștri trebuie să fim mai întâi discipoli. Discipolul este cel care ascultă, cel care pune întrebări și cel care cercetează universul (conform Școlii pitagoreice: nu poți ajunge maestru dacă nu îndeplinești o serie de condiții). Sunt trei modele de discipolat: cel stoic care admite capacitatea de a cunoaște și modul de a oferi această cunoaștere, cel sceptic în care cunoașterea este o utopie, și modelul creștin reprezentat de Isus Cristos care ne conduce la izvorul cunoașterii (Prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, "O prezentare despre vocații în mediul universitar").

Pe drumul vocației trebuie să ne întrebăm cine suntem noi și cum putem să ne păstrăm nivelul ridicat de motivație. Entuziasmul este ceva din natura lui Dumnezeu prezent în ființa omului. Cel entuziasmat transmite o lumină prin privirea sa. Sunt cinci moduri de a păstra entuziasmul: rugăciunea (relaxează creierul), o activitate copilărească (=a face ceva ce ne place), a învăța se spunem "nu" (oamenilor, lucrurilor care ne scurg de entuziasm), a spune "da" oamenilor cu entuziasm și a avea un vis spre care să tindem (Vlad Ropotică, "Entuziasm ne-motivațional - De la vocație la trăire").

Voluntariatul și vocația sunt forme de dăruire spirituală care au ca scop regăsirea cu sinele nostru profund, împlinirea personală, dar și conectarea cu mediul social pentru a oferi compasiune și sens (Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica).

Motivația care trebuie să anime pe fiecare voluntar, orice vocație și pe fiecare creștin este "astăzi" (Asistent social Monica Butacu).

În educarea unui copil este nevoie de o participare comună conform proverbului african: "Tot satul educă un copil". Rugăciunea și munca sunt căi de aprofundare a vocației, iar mărturia proprie este cea mai convingătoare în aflarea vocației. Voluntariatul este un drum spre aflarea vocației și pentru întărirea ei (Fr. Iosif Beda - Frații Școlilor Creștine - "Aspecte din formarea vocațională a tinerilor proveniți din sistemul de protecție specială").

Câteva principii pentru o conduită vocațională: grija pentru oameni, responsabilitatea lucrului realizat, curajul însoțit de precauție, maturitate în luarea deciziilor și acțiune, onestitate, onoare și noblețe (Asis. drd. Ramona Ciobanu)

Conferința s-a încheiat prin intervenția moderatorilor Ramona Ciobanu și pr. Alexandru Percu care au mulțumit tuturor celor care au participat fizic și online. Pr. Alexandru, preluând un mesaj de-al Papei Francisc, i-a invitat pe cei prezenți să-i asculte pe oamenii din jurul lor, să asculte semnele timpului și să asculte șoaptele Duhului Sfânt.

Prin această conferință s-a dorit să se scoată în evidență importanța voluntariatului și importanța vocațiilor religioase în Biserică și în operele de voluntariat.

Mobilizând forțele voluntarilor reușești să rezolvi probleme din jurul tău pe care toată lumea le vede, le ignoră, le amână sau așteaptă ca altcineva să se ocupe de ele. Prin voluntariat găsim oamenii pe care îi doare suficient de tare o anumită problemă încât să se mobilizeze și să acționeze.

Oamenii înfloresc când sunt în vocația lor corectă. Aceasta înseamnă nu doar că sunt fericiți, ci și că înaintează constant în sfințenie, sunt împliniți, devin ceea ce Dumnezeu dorește ca ei să fie și aduc roade.

Domnul să binecuvânteze Dieceza noastră de Iași cu cât mai mulți voluntari și cu cât mai multe vocații pentru o lume mai bună și o Biserică vie.

Pr. Alexandru Percu
director al Oficiului pentru vocații

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 decembrie: Iași: Vocații pentru comunitate la a doua ediție a Conferinței regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat"


 

lecturi: 466.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat