Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Formare spirituală pentru tinere la Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea

În zilele de 10 și 11 decembrie 2022 tinerele din diferite parohii din apropierea orașului Roman au avut ocazia de a participa la întâlniri de formare spirituală, atent și minuțios pregătite de Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi". Tema principală în jurul căreia s-au construit aceste reuniuni a fost următoarea: "Domnul a așezat locuința sa în mijlocul nostru".

Programul întâlnirilor a fost unul abundent în activități cât mai variate, împletite armonios cu momente de reflecție personală, de comuniune cu ceilalți, dar mai ales cu momente unice trăite în prezența lui Dumnezeu.

După primirea tinerelor ce au sosit în dimineața zilei de 10 decembrie, între 9:00-9:30, programul a fost deschis cu o dinamică de prezentare. Fiecare tânără a avut prilejul de a se prezenta în câteva cuvinte definitorii pentru propria personalitate, împărtășind totodată celorlalte participante pasiunile, visurile, aspirațiile personale.

Parcursul acestei prime întâlniri nu putea debuta mai bine decât cu o reuniune având în centru minunatul îndemn "Deschide-ți inima pentru a primi!". Astfel, cu ajutorul doamnei Cristiana, o prezență deosebită și un spirit impregnat de o căldură și o sensibilitate aparte, tinerele au putut pătrunde în universul misterios al cunoașterii de sine, în tărâmul magic al sufletului, care ascunde mii de taine ce așteaptă să fie descoperite. Alături de doamna Cristiana, participantele s-au îmbarcat într-o călătorie interesantă, chiar dacă scurtă ca lungime, în jur de 30 cm, dar extrem de profundă și înălțătoare: călătoria de la minte la inimă. Din mărturiile împărtășite de doamna coordonatoare a acestei frumoase activități, tinerele au putut desprinde cât de important este să ne adresăm următoarea întrebare: "Cine sunt eu?", urmând ca răspunsul să se plieze pe ceea ce ne definește ca oameni, în aparență atât de diferiți, dar atent creați după chipul și asemănarea unicului Dumnezeu.

Spre sfârșitul acestui moment ce a durat în jur de o oră, între orele 9:30-10:30, tinerele au extras câte un bilețel însemnat cu câte un cuvânt care să fie firul roșu al unei povești de Crăciun, pe care fiecare participantă a trebuit să o construiască. Momentul s-a sfârșit cu citirea a câtorva povești imaginate de către tinere, păstrând totodată de la această reuniune imboldul spre a oferi cu inimă generoasă, întrucât aceasta reprezintă veritabila bogăție a sufletului.

Pentru a aprofunda mai bine aceasta tematică, tinerele au avut un răgaz de un sfert de oră în care au reflectat în mod personal ce înseamnă a dărui, de a fructifica la maximum talanții încredințați de Dumnezeu, de a-i pune în slujba sa și a aproapelui.

Încărcătura acestei prime întâlniri a continuat să se alimenteze dintr-un alt moment, de această dată, a unei cateheze organizată de părintele Petru Clementin Stoica, cu tematica "Dumnezeu a așezat locuința sa în mijlocul nostru". Momentul a fost deschis cu citirea unui psalm reprezentativ pentru acest moment catehetic, și anume Psalmul 84, având în centru dorul și nostalgia după Casa Domnului exprimate atât de intens de psalmist: "Cât de plăcute sunt lăcașurile tale, Doamne Sabaót!/ Sufletul meu suspină, ba chiar tânjește după curțile Domnului" (Ps 84,2-3). Tinerele au descoperit că acasă este locul spre care sufletul tânjește mereu să se întoarcă pentru a-și găsi culcușul, acel loc intim al apartenenței, al identității de copil unic al lui Dumnezeu.

După această oră de cateheză, a urmat un moment meditativ, succedat mai apoi de Sfânta Liturghie la ora 12:15, celebrată de părintele Petru, unde tinerele și-au unit intențiile cu care au venit la aceste zile de reculegere și le-au prezentat lui Dumnezeu, fiind totodată sub binecuvântarea Fericitului Anton Durcovici, sărbătorit pe 11 decembrie, exemplu grăitor de credință autentică, de viață oferită în întregime Domnului.

După încheierea sfintei celebrări, a urmat prânzul la ora 13:00.

Pentru jumătate de oră, tinerele au avut o mică recreere, urmând ca începând cu ora 14:30 să se desfășoare o altă activitate interactivă.

După o dinamică de grup deschisă de doamna profesoară de religie, Cristina, momentul a continuat cu o temă deosebită, a cărei protagonistă a fost însăși inima. Tinerele au intrat astfel în adâncul propriei inimi și au săpat adânc, descoperind astfel că în fiecare inimă este amprenta lui Dumnezeu, o urmă a prezenței sale, care conectează fiecare inimă la imensa inimă a Creatorului.

După încheierea acestui moment frumos și profund, a urmat o oră de pauză, iar mai apoi un filmuleț intitulat "Cinci minute cu Isus", având un mesaj puternic, fiecare tânără având mai apoi ocazia să împărtășească opinii despre ce le-a impresionat la acest scurt film, trăiri, experiențe personale care le-au marcat parcursul vieții și în care au simțit intervenția lui Isus, care le-a apărut în diferite ipostaze, uneori foarte surprinzătoare, însă mereu în momentele potrivite, niciodată prea târziu.

A urmat mai apoi cina la ora 19:15, iar prima zi de reculegere nu s-a putut încheia mai frumos decât cu o oră de adorație, în care tinerele au așezat la picioarele pruncului Isus profunda recunoștință pentru darul minunat al Întrupării, exprimându-și dorința de a-i pregăti Micului Prinț un loc în sufletul lor pentru ca acest Cuvânt divin să ia trup mai ales în inima lor, prin Sfânta Împărtășanie.

A doua zi a început pentru fete la ora 7:30 cu un moment de rugăciune comunitară axată pe apropierea momentului în care Isus va coborî în lume și se va naște în săraca iesle din Betleem, această minunată veste transmisă de mulți profeți mesianici invitând totodată la bucurie desăvârșită, mai ales în duminica bucuriei, în care Biserica ne pune în față acest îndemn al Sfântului Apostol Paul: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! Domnul este aproape" (Filipeni 4,4-5).

După micul dejun, tinerele au participat la Sfânta Liturghie din cadrul Parohiei "Isus, Bunul Păstor" din Roman, iar după această celebrare sfântă în Casa Domnului s-au întors în casa surorilor, unde au împărtășit păreri în legătură cu experiențele unice trăite în aceste două zile pline de har.

Pentru a da o notă și mai frumoasă acestor întâlniri, părintele Alexandru Percu, directorul Oficiului pentru Vocații al Diecezei de Iași, a vorbit tinerelor despre propria experiență ca preot misionar în Coasta de Fildeș, unde a avut privilegiul de a intra în contact cu o cultură pe cât de diferită, pe atât de interesantă și deschisă spre a-l descoperi și primi pe Isus drept unic Salvator. După acest moment de mărturie personală în ceea ce privește descoperirea și urmarea propriei vocații, mai întâi cea a sfințeniei la care suntem cu toți chemați, iar mai apoi vocația personală, la preoție, la viața consacrată sau la viața de familie, a urmat prânzul, care a încheiat aceste două zile de reculegere.

Au fost momente speciale, trăite în comuniune, alături de alte persoane, dar mai ales alături de Dumnezeu. Cu siguranță, aceste zile de formare au însemnat pentru tinerele participante momente îmbogățitoare, din toate punctele de vedere, dar mai ales pe latura spirituală au avut cel mai mult de câștigat și aprofundat. Aceste momente înălțătoare au facilitat apropierea tinerelor și mai mult de Dumnezeu, oferindu-le totodată ocazia de a se pregăti în mod temeinic, mai ales sufletește, pentru nașterea pruncului Isus, parcurgând cu îndelungă răbdare, multă dăruire și iubire generoasă timpul special al Adventului care ne mai desparte de minunata sărbătoare a întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Andreea Tamaș


 

lecturi: 426.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat