Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie în cinstea Fericitului Anton Durcovici, la 71 de ani de la moartea sa martirică

Se împlinesc anul acesta 71 de ani de la moartea martirică a Fericitului Anton Durcovici, în 10 decembrie 1951. Calendarul Bisericii locale de Iași are ca dată de comemorare ziua nașterii lui pentru cer, în închisoarea din Sighetu Marmației. Cu acest prilej, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, sâmbătă, 10 decembrie 2022, s-a celebrat o Liturghie solemnă prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar. A fost prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit, împreună cu preoți din Iași și de la Seminarul Mare. Seminariștii au animat cântările. Predica a fost ținută de pr. Iosif Enășoae.

În cuvântul său de salut, PS Petru Sescu a amintit tuturor că în Fericitul Anton Durcovici avem un model de credință: "Biserica ni-l propune astăzi ca model pe fostul episcop de Iași, Fericitul Anton, care a știut să pună mai presus de toate binele Bisericii, care a știut să se dovedească ferm, categoric în a apăra dreapta credință." De această fermitate au nevoie toți credincioșii în drumul lor spre Crăciun.

Cei prezenți în catedrală și cei care erau în comuniune prin intermediul ERCIS FM au fost invitați la reculegere și recunoașterea păcatelor pentru o participare demnă la sacramentul Euharistiei.

Pr. Iosif Enășoae, în predica ținută, a parafrazat întrebarea lui Isus cu privire la Botezător: "Ce ați ieșit să vedeți în pustiu?", subliniind că și martirul Anton Durcovici a fost un profet care a interpretat în realitatea timpului său voința lui Dumnezeu: "Episcopul Anton a dat mărturia supremă a credinței lui, devenind martir, martor suprem al iubirii lui Dumnezeu în lume". Inspirându-se din întrebarea retorică pe care o lansează Apostolul Paul în Scrisoarea către Romani, "Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos?" (Rom 8,35), pr. Iosif a întărit gândul că pe episcopul Anton "nimeni și nimic nu l-a putut despărți de iubirea lui Cristos". A îndurat suferințe în trupul său și a rezistat pentru că le-a pregătit dinainte în mortificările și chiar biciuirea propriului trup. În calitate de episcop, dar și de profesor la București, acest "titan al credinței noastre" a fost mărturisitor al iubirii.

După liturgia euharistică și ritul împărtășaniei, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria de a rosti un gând la sărbătoarea pe care Biserica locală o trăiește în această zi: "Avem o mulțime de motive să-l preamărim pe Dumnezeu, să-i arătăm recunoștință și dragoste. Un motiv aș vrea să-l scot în evidență: imaginea episcopului nostru Anton Durcovici." Preasfinția Sa a evocat persoana preotului și a studentului de altă dată Florian Müller, care l-a cunoscut direct pe Fericitul Anton Durcovici și care a fost primul care a scris despre el. Acesta a mărturisit că nu poate uita niciodată imaginea fostului profesor, preot, rector și, desigur, apostol al iubirii lui Dumnezeu. Continuând, PS Petru Gherghel a afirmat că Fericitul Anton ne cheamă și pe noi să mergem "pe drumul iubirii și al sfințeniei".

Liturghia s-a încheiat cu Îngerul Domnului, în forma cântată, așa cum se obișnuiește în timpul Adventului, și cu binecuvântarea dată de episcopul auxiliar.

Domnul să reverse haruri peste dieceza în fruntea căreia a stat cu șapte decenii în urmă episcopul martir Anton Durcovici și să o facă rezistentă la aversiunile pe care le are de înfruntat în timpurile noastre.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 356.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat