Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Jubileul de 25 de ani al comunității catolice române

Comunitatea catolicilor români de la Roma a sărbătorit primul jubileu, joi, 8 decembrie 2022, în Solemnitatea Neprihănita Zămislire. Sfintele Liturghii s-au celebrat la ora 12.30 la Grotte Celoni și la ora 16.00 la San Vitale. La celebrarea de după-amiază au fost prezenți ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, și PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma. La finalul fiecărei celebrări liturgice, corul Juvenes Ecclesiae a susținut un concert de colinde.

Istoria comunității de la Roma a început după anii '90 și s-a concretizat la 8 decembrie 1997, când a fost stabilită o capelanie pentru credincioșii catolici români care s-au stabilit la Roma sau în împrejurimi. La 25 de ani distanță de acel fericit moment, comunitatea s-a adunat în jurul sfântului altar pentru a-i mulțumi Domnului pentru modul în care au crescut și s-au maturizat în credință.

Liturghia de la Grotte Celoni a fost celebrată de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității. La San Vitale, Liturghia a fost celebrată de ÎPS Aurel Percă, predicator fiind PS Benoni Ambăruș. La finalul celebrării de la San Vitale, PS Benoni a dat citire binecuvântării și salutului Papei Francisc cu ocazia împlinirii celor 25 de ani de existență a capelaniei catolicilor români de la Roma.

La celebrarea de la San Vitale au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadelor României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta și în Republica Italiană.

După fiecare celebrare liturgică corul de tineri al catedralei din Iași, Juvenes Ecclesiae, a susținut un concert de colinde, aducând bucurie și nostalgie în inimilor credincioșilor români plecați de acasă de mai mulți ani.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, pregătită de gospodinele comunității, și cu multe depănări de amintiri.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru această frumoasă zi, precum și tuturor care s-au implicat activ pentru a face această sărbătoare atât de frumoasă.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Jubileul de 25 de ani al comunității catolice române


 

lecturi: 1220.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat