Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Grech pentru Neprihănita Zămislire

Maria, model al unei Biserici sinodale

A o celebra pe Maria "în timp ce trecem prin parcursul sinodal al Bisericii" ne face să reflectăm asupra rolului său de neînlocuit în istoria mântuirii și asupra faptului că ea asumă și "o semnificație colectivă, care merge dincolo de persoana sa, pentru a deveni «imagine a Bisericii»". A subliniat asta cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului, prezentând-o pe Fecioară ca "model sinodal" sub cinci puncte de vedere, în timpul Liturghiei cu ocazia novenei Neprihănitei Zămisliri, în bazilica romană "Santi XII Apostoli". Pornind de la textul bunei vestiri ascultat în liturgie, cardinalul a explicat de fapt că Maria este femeie "a ascultării, a uimirii, a întrebărilor, a curajului și a misiunii și a cântării".

Cu privire la primul aspect, celebrantul a amintit cuvintele Sfântului Paul al VI-lea în exortația apostolică Marialis Cultus: "Maria este Fecioara în ascultare, care primește cuvântul lui Dumnezeu cu credință; și aceasta a fost pentru ea premisă și cale spre maternitatea divină, pentru că, așa cum a intuit Sfântul Augustin, fericita Maria pe cel pe care l-a născut crezând, l-a zămislit crezând". Dar pentru ca ascultarea să fie autentică, este nevoie de o asiduitate și o perseverență în frecventarea Scripturilor: "pentru a asculta se învață și o Biserică sinodală știe să primească provocarea de a învăța arta ascultării", a precizat Grech. Iată că, așadar, confruntarea reciprocă între toți membri Bisericii, "care constituie elementul cel mai vizibil al parcursului sinodal, își are rădăcina în această deschidere a tuturor la ascultarea unicului Duh pentru a ne lăsa uimiți de surprizele lui Dumnezeu", a reafirmat el.

Al doilea aspect - "femeie a uimirii" - derivă din faptul că Maria este plină "de uimire pentru ceea ce Dumnezeu lucrează în viața ei". Ea "trebuie să se descentreze, să treacă de la privirea concentrată asupra forțelor sale și asupra capacităților sale, la contemplarea recunoscătoare a lucrării de har a lui Dumnezeu în ea". Exact ca "prima fază a parcursului sinodal pe care tocmai l-am străbătut, faza uimirii și a descentrării", a afirmat Grech. Un parcurs "pornit cu o privire contemplativă și recunoscătoare", care "a produs roade îmbelșugate, semințe noi care promit o nouă creștere" așa cum este scris în Documentul pentru etapa continentală amintit de secretarul general al Sinodului.

Însă Maria, a spus el tratând al treilea aspect, este și "femeie a întrebărilor", "care se întreabă și întreabă", semn al "autenticității vocației sale". Asta pentru că, a argumentat cardinalul, "credința Fecioarei nu este făcută din răspunsuri ușoare, ci din întrebări profunde care conduc discernământul său". De fapt, Neprihănita "ne învață să nu ne fie frică să punem întrebări, să înfruntăm întrebările fundamentale, chiar și cele incomode, care constituie o provocare pentru Biserica din timpul nostru". Un exemplu de forță care o face cu titlu deplin "femeie a curajului" - și este al patrulea aspect - în ascultarea "Cuvântului pe care Dumnezeu îl adresează vieții sale", a precizat Grech. De aceea, Maria "pune în discuție proiectele sale" și nu-i este frică să meargă împotriva curentului și în întâmpinarea criticilor și a prejudecăților. Și acest model trebuie să-l urmeze o adevărată Biserică pe cale, curajoasă ca Fecioara și "capabilă să înfrunte provocările scăpând de logica dătătoare de moarte și otrăvitoare a lui «mereu s-a făcut așa»", a avertizat Grech. Sinodalitatea, a adăugat el, este așadar "calea care face să crească niște comunități creștine adulte capabile să riște".

Ultima imagine mariană prezentată de cardinal a fost în sfârșit cea de "femeie a misiunii și a cântării". Adică Fecioara - a explicat el - "nu rămâne închisă în ea însăși, rumegând cuvintele îngerului, ci merge în grabă la Elisabeta", cu Isus în sânul ei. Iată pentru ce Maria este model al misiunii Bisericii: "ea nu se duce pe ea însăși, ci îl duce pe Isus". Așadar, o Biserică sinodală, a remarcat Grech, nu poate fi decât misionară, oferind lumii nu pe ea însăși ci, asemenea Mariei, "pe Domnul Isus și bucuria Evangheliei". În acest sens, Maria devine și femeia cântării pentru că în Magnificat-ul său "nu se cântă pe ea însăși, ci numai pe Dumnezeu și minunățiile sale": paralel, Biserica este chemată "să cânte într-un singur glas chiar și în polifonia diversităților", a încheiat cardinalul.

(După L'Osservatore Romano, 9 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 266.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat