Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cartea cardinalului Comastri pentru a redescoperi adevăratul sens al Crăciunului

de Eugenio Bonanata

"Pregătește leagănul: este Crăciunul!" este titlul textului de la San Paolo Edizioni scris de cardinal pentru a ajuta la trăirea autentică a sărbătorilor de Crăciun. "Cu această ocazie", spune el, "să planificăm o lucrare de milostivire și să ne golim casele în loc să acumulăm cadouri inutile".

Apelul cardinalului Angelo Comastri în vederea festivităților de Crăciun: "Pentru Crăciun, să ne golim casele noastre în loc să acumulăm cadouri inutile", afirmă el prezentând la Telepace noul său volum, publicat de San Paolo Edizioni, care se intitulează "Pregătește leagănul: este Crăciunul!". "Să deschidem ochii", exclamă cardinalul amintind cuvintele Maicii Tereza când spunea: "Calcutta o avem acasă". "Să planificăm o lucrare de milostivire, să ștergem o lacrimă și vom simți prezența lui Dumnezeu. Numai așa inima noastră va deveni leagănul din Betleem".

Conform cardinalului Comastri, acesta este adevăratul Crăciun. O viziune care pare să fie pusă în discuție de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. "Este o sărbătoare minunată - spune el - dar riscă să fie scufundată de un anti-Crăciun complet materialist și gol care este exact contrariul Crăciunului". Ceea ce preocupă mai mult sunt atacurile continue la adresa familiei care reprezintă punctul fundamental al societății, al comunităților și al viitorului nostru. "Venind în această lume - continuă el - Isus n-a voit nicio bogăție, n-a voit focuri de artificii, ci numai o familie sfântă. Mesajul este clar: familia a inventat-o Dumnezeu, nu noi. Și cine combate familia, îl combate pe Dumnezeu creând dureri inimaginabile".

Cartea invită și la considerarea unei alte dimensiuni pentru a înfrunta în mod pozitiv parcursul spre 25 decembrie. "Isus - mai explică autorul - a ales sărăcia pentru a ne spune clar că ecuația bogăția egal fericire este o înșelătorie, este o minciună". Nu există nicio relație între bani și bucurie. Dimpotrivă. Este exact contrariul. Și trebuie să ne amintim de asta în acest context. Așa cum trebuie să ține bine în minte urgența păcii amintită de îngerii care la Betleem au cântat "Mărire lui Dumnezeu și pace oamenilor". Și totuși - afirmă Comastri - astăzi asistăm la cursa înarmărilor nucleare din partea tuturor statelor lumii. "Este o nebunie! Cum să ne gândim la armele nucleare? Dacă s-ar utiliza n-ar exista nici învingători, nici învinși". Deși pervers, acest orizont reprezintă dinamicele geopolitice contemporane. În timp ce ar trebui să ne stimuleze cu forță mai mare în direcția Betleemului și a acelui mesaj bazat nu numai pe umilință, ci și pe realism.

Auspiciul lui Comastri este așadar o schimbare a pasului. "Iată pentru ce am scris această carte, pentru a aminti care este adevăratul sens al Crăciunului". Și ar fi desigur util să mergem la școala sfinților pentru a restabili adevăratele priorități ale vieții, conclude el. Încă o dată este referința la Maica Tereza. Un exemplu mereu prezent în gândurile și în inima cardinalului care îl citează pe Sfântul Francisc de Assisi și reevocarea ieslei din Greccio la celebrarea din 1223, al cărei al optulea centenar este anul viitor.

(După Vatican News, 8 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 235.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat