Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi

În solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, cinci seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi prin impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în cadrul unei Liturghii pontificale în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, care a început la ora 11.00. Au fost prezenți la altar PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au luat parte la sărbătoare preoți de la seminariile diecezane și din diferite parohii, familiile candidaților la diaconat și mulți credincioși. Întreaga celebrare a fost transmită la ERCIS FM și preluată de postul de televiziune Angelus TV.

Procesiunea solemnă spre altar a început la ora 11.00, din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", în față mergând cei cinci candidați, apoi preoții veniți la sărbătoarea lor, părinții profesori, pr. Eduard Giurgi, reprezentantul Arhiepiscopiei de București, pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Major din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, și episcopii deja amintiți.

În catedrala plină de credincioși intonau cântecul de intrare seminariștii reuniți în cor de la cele două seminarii diecezane ale diecezei, de la Iași și de la Bacău.

Episcopul Iosif Păuleț i-a salutat pe toți - episcopi, preoți și părinți ai candidaților - în special pe cei care, înaintea altarului, cereau hirotonirea diaconală, amintind de solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, instituită de Papa Pius al IX-lea în anul 1854, și de tradiția care este în Dieceza de Iași, de a hirotoni în această zi ca diaconi pe tinerii studenți care s-au pregătit la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. "Îi înconjurăm cu iubire și-l rugăm pe Dumnezeu să-i copleșească cu harul și iubirea sa", au fost cuvintele care au încheiat salutul său.

După ce a proclamat evanghelia, pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare, a rostit numele celor cinci candidați și parohiile de proveniență, la care aceștia au răspuns "Prezent". El l-a încredințat pe episcop de vrednicia acestora de a fi admiși la treapta diaconatului.

În predica sa, PS Iosif Păuleț a început cu dictonul Sfântului Bernard, De Maria numquam satis, "Despre Maria, niciodată îndeajuns", pentru a se referi mai întâi la solemnitatea mariană pe care Biserica o celebrează pe 8 decembrie, spunând că "ori de câte ori se vorbește despre Maria, se vorbește despre Isus, dar și despre noi". În misterul Neprihănitei zămisliri, suntem îndemnați să vedem omul așa cum a fost gândit și creat de Dumnezeu. Evanghelia ascultată "ne stimulează să mergem pe urmele Mariei".

Adresându-se celor cinci candidați, le-a spus răspicat: "Așa cum Dumnezeu a pregătit-o pe Maria, așa v-a pregătit și pe voi", vorbindu-le despre cele trei dimensiuni ale diaconatului: diaconia cuvântului, diaconia carității, diaconia rugăciunii. Diaconii sunt chemați să-i ajute pe ceilalți să înțeleagă frumusețea Scripturii, a Cuvântului dumnezeiesc: "Pentru a-l putea predica, este necesar să-l trăiți". Ei sunt chemați de asemenea să aibă grijă de cei care sunt săraci, "mereu pregătiți să se ofere pentru binele celorlalți, să se dedea la opere de caritate". Despre diaconia rugăciunii, episcopul predicator a spus că este "esența slujirii voastre, și a încheiat: "Vă susținem cu rugăciunea noastră pentru a reuși să participați cât mai mult la realizarea acestui vis al lui Dumnezeu cu voi".

Predicii i-a urmat ritualul hirotonirii. Cei cinci tineri i-au promis episcopului ascultare și respect. Apoi, prosternați înaintea altarului, ei au cerut ajutorul sfinților din cer, îndeosebi al sfinților patroni, corul intonând Litania tuturor sfinților. Impunerea mâinilor episcopului și rugăciunea de consacrare au fost momentele centrale ale hirotonirii diaconale. Apoi, ei și-au așezat stola și au îmbrăcat dalmatica, haina specifică slujirii diaconilor. Înfățișându-se înaintea episcopului, au auzit din gura acestuia cuvinte care vor rămâne imprimate în memoria lor spirituală: "Primește Evanghelia lui Cristos, al cărui crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici."

La momentul ofertoriului, doi dintre noii sfințiți l-au ajutat pe episcop la pregătirea mesei altarului pentru Sfânta Liturghie. De asemenea, la împărtășanie, ei au fost cei care s-au îndreptat spre preoți cu trupul și sângele Domnului pentru a ajuta la distribuirea lor.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț le-a mulțumit tuturor, în special celor care au devenit diaconi, adică slujitori. Le-a mulțumit familiilor, în sânul cărora au crescut ,și parohilor care i-au însoțit pe drumul formării, căci, așa cum preciza, o vocație se naște atunci când alți preoți își trăiesc cu o deplină angajare și conștiinciozitate slujirea sacerdotală. A mulțumit celor care s-au unit prin intermediul radioului ERCIS FM și al televiziunii Angelus TV la sărbătoarea din catedrală.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde cei hirotoniți au primit aplauze de felicitare din partea preoților și episcopilor, iar Maria, cea neprihănit zămislită, a auzit din partea tuturor slujitorilor altarului - episcopi, preoți și diaconi - cântarea de laudă în limba latină Salve Regina.

Domnul să primească slujirea diaconală a celor cinci tineri și el să fie preamărit prin cuvintele, caritatea și rugăciunea pe care inimile lor le vor înălța spre cer, în numele lor și al celor pe care îi vor sluji. Ei să se bucure de harul statorniciei, iar "Prezent"-ul rostit astăzi să fie actualizat în fiecare nouă zi a vieții lor.

Pr. Cristian Diac

*

Joi, 8 decembrie 2022, în Solemnitatea Neprihănita Zămislire, în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, cinci dintre seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași din ultimul an de formare au fost hirotoniți diaconi de către PS Iosif Păuleț. Acești tineri sunt: Anton Bârlescu (Adjudeni), Andrei Blaj (Gherăești), Adrian Bortă Alexandru (Lespezi), Iustin Burcă (Oțeleni) și Ciprian Fechetă (Adjudeni).

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Împreună cu el în altar au mai fost PS Petru Sescu (episcop auxiliar de Iași), PS Petru Gherghel (episcop emerit de Iași), pr. Eduard Giurgi (Oficiul pentru Cler al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București), părinții formatori și profesori din cadrul Seminarului, preoții din parohiile candidaților și cei din dieceză. De asemenea, la această sărbătoare au participat familiile candidaților la diaconat, atât cele de acasă, cât și cea a confraților seminariști care au asigurat cântarea, dirijați fiind de pr. Robert Râtan (profesor de muzică sacră în cadrul Seminarului).

O astfel de ocazie stârnește nespusă bucurie pentru cei prezenți și mai ales pentru cei care sunt mai aproape de Cristos prin primirea primei trepte a sacramentului preoției. PS Iosif Păuleț sublinia în cadrul predicii caracterul de mamă al Sfintei Fecioare Maria, pe care zi de zi o admirăm în toată splendoarea, frumusețea și sfințenia ei. În Neprihănită Zămislire a Sfintei Fecioare Maria putem vedea omul așa cum a fost încă la de începuturi, adică creat după "chipul și asemănarea" lui Dumnezeu. Într-adevăr, Preacurata Fecioară Maria reprezintă o veridică reflexie a frumuseții și perfecțiunii divine, motiv pentru care fiecare creștin, și în special seminariștii, noii diaconi și preoții, trebuie să venereze în Maria sfințenia lui Dumnezeu și demnitatea originală a omului.

Tot în cadrul predicii, candidații la diaconat au fost îndemnați să îndeplinească cele trei dimensiuni ale slujirii: diaconia cuvântului, diaconia carității și diaconia rugăciunii. Fiind promotori ai cuvântului lui Dumnezeu, diaconii îi ajută pe ceilalți să înțeleagă frumusețea Sfintei Scripturi. În calitate de slujitori ai poporului lui Dumnezeu, diaconii trebuie să fie persoane mereu atente la nevoile și dificultățile fraților lor, în special față de cei săraci, suferinzi și marginalizați. De asemenea, diaconii trebuie să acorde prioritate rugăciunii în viața lor, deoarece aceasta este "esența slujirii lor".

După omilie a urmat ceremonia de hirotonire a candidaților la treapta diaconatului prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț. Un moment special a fost acela în care candidații au fost prosternați la pământ, în timp ce era invocat sprijinul Bisericii Triumfătoare prin cântarea litaniei tuturor sfinților, pentru ca cei cinci tineri să fie susținuți în promisiunile lor pe care le-au făcut în vederea slujirii lui Dumnezeu și a Bisericii.

Într-adevăr, sărbătoarea din această zi constituie atât un motiv de bucurie cât și unul de speranță pentru seminariștii care pășesc din urmă pe aceeași cale și, totodată, un licăr de speranță pentru Biserica locală, pe care Dumnezeu o binecuvântează cu vocații la Sfânta Preoție.

Marius Gherghel

*

Impresiile celor cinci noi diaconi (culese de Marius Gherghel):

  • "Astăzi, pot spune că m-au încercat câteva dintre sentimentele și emoțiile Preacuratei Fecioare Maria la primirea Veștii Întrupării Fiului lui Dumnezeu prin colaborarea ei. Mi-a fost puțin teamă, dar am primit curaj și îndrăzneală; mi-a fost puțin frig, dar am primit căldură; de fel sunt un împiedicat, dar azi am primit harul de a sta drept, de a fi vesel, chiar în culmea bucuriei. Îi mulțumesc Domnului din suflet pentru că m-a ales, m-a chemat, m-a pregătit, prin intermediul a multor evenimente și mai ales prin colaborarea prietenilor lui, și pentru că a voit ca astăzi să mă și trimită într-un mod special ca să îl slujesc ca diacon. Cum va fi aceasta, de vreme ce sunt un tânăr cu multe carențe?! Așa cum va vrea Domnul, cu ajutorul harului său, ca să slujesc cu zel Cuvântul său, în caritate, și în rugăciune. Așa cum ne-a îndemnat și Preasfințitul nostru Iosif Păuleț. Am simțit în mod special compasiunea Providenței Divine. Am văzut câte multe chipuri poate avea în toți oamenii pe care astăzi mi-a dat șansa de a-i întâlni, de a-i vedea, de a le strânge mâna și de a-i îmbrățișa. Și m-am bucurat enorm să văd cum prietenii săi colaborează atât de bine între ei. Deo gratias!" (Anton Bârlescu)

  • "Ziua de azi va rămâne mereu ca o zi specială. Este ziua în care, după ani de pregătire, cu inima plină de emoție, am primit slujirea diaconatului. Un gând de recunoștință doresc să îndrept către familia mea, către părinții formatori și către toți cei care m-au sprijinit prin rugăciunile lor. «Vreau» cu toată ființa mea să fiu ceea ce Domnul mă cheamă să fiu: un instrument docil în mâinile sale. Plec la drum cu încredere și speranța că, dacă am fost chemat la această slujire, Dumnezeu, în Providența sa, va avea grijă să-mi ofere instrumentele necesare în misiunea de ucenic, pentru ca toate să fie spre slava lui." (Andrei Blaj)

  • "Momentele pe care le-am trăit astăzi au fost pline de mari emoții, însă aceste emoții au fost completate de un sentiment imens de bucurie pentru darul minunat al diaconatului pe care l-am primit astăzi. Gândurile mele pline de recunoștință se îndreaptă către bunul Dumnezeu care m-a chemat să îl urmez și să îl slujesc. Totodată, îi cer harul și curajul să pot pune în practică ceea ce Preasfințitul Iosif amintea la predică, și anume: diaconia cuvântului, diaconia carității și diaconia rugăciunii. Hotărârea cu care vreau să îmi încep această slujire este constituită de cuvintele pe care le-am rostit în ajunul hirotonirii mele, atunci când am făcut profesiunea de credință, jurământul de fidelitate și declarația care s-au încheiat cu aceste cuvinte: «Așa promit, așa făgăduiesc, așa jur. Așa să mă ajute Dumnezeu și această sfântă Evanghelie a lui Dumnezeu pe care o ating cu mâna mea»." (Adrian Alexandru Bortă)

  • "Plin de recunoștință am pășit astăzi într-o nouă etapă a vieții. O etapă minunată în care pot să-l slujesc pe Dumnezeu mai bine prin noile slujiri. Sunt plin de gânduri de recunoștință față de bunul Dumnezeu, care m-a ales în ciuda nevredniciei mele și m-a făcut slujitor al său. Recunoștință pentru toți cei care s-au ocupat de formarea pe toate planurile, atât intelectual, cât și uman, pastoral și spiritual. Această hirotonire trebuie să accentueze și mai mult faptul de a sluji, căci adevărata putere constă în slujire. Principalul model în această slujire trebuie să fie Cristos, care nu a pregetat în a-i sluji pe toți până la capăt. Domnul să binecuvânteze această nouă slujire pe care am primit-o prin impunerea mâinilor Preasfințitului Iosif Păuleț și să facă în așa fel încât ea să aducă roade îmbelșugate de haruri, atât pentru noi cât și pentru poporul în mijlocul căruia vom sluji. Domnul este alături de noi mereu și ne iubește necondiționat! Bucurie și multă pace în inimi!" (Iustin Burcă)

  • "Este ziua pe care o aștept de ani de zile, dar pe care o văd in splendoarea ei abia acum. Este un sentiment copleșitor pe care l-am simțit: Dumnezeu copleșindu-ne cu har, Biserica întreaga rugându-se pentru noi și inima mea deschizându-se in fata tuturor acestora. Biserica vie pe care am simțit-o astăzi îmi da curaj că ceea ce Dumnezeu va voi să facă prin mine va găsi destinatari cu inima largă." (Ciprian Fechetă)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Au fost hirotoniți cinci diaconi. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 1824.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat