Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Evanghelia de la solemnitatea de astăzi ne introduce în casa Mariei pentru a ne relata Buna Vestire (cf. Lc 1,26-38). Îngerul Gabriel o salută pe Fecioară astfel: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!" (v. 28). Nu o numește cu numele său, Maria, ci cu un nume nou, pe care ea nu-l cunoștea: plină de har. Plină de har, așadar goală de păcat, este numele pe care i-l dă Dumnezeu și pe care noi îl sărbătorim astăzi.

Dar să ne gândim la uimirea Mariei: numai atunci ea a descoperit identitatea sa cea mai adevărată. De fapt, numind-o cu acel nume, Dumnezeu îi revelează cel mai mare secret al său, pe care ea îl ignora înainte. Ceva asemănător ni se poate întâmpla și nouă. În ce sens? În sensul că și noi, păcătoșii, am primit un dar inițial care ne-a umplut viața, un bine mai mare decât totul, am primit un har originar. Noi vorbim mult despre păcatul strămoșesc, dar am primit și un har originar, de care adesea nu suntem conștienți.

Despre ce este vorba? Ce este acest har originar? Este ceea ce am primit în ziua Botezului nostru, care pentru aceasta ne face bine să-l amintim, precum și să-l sărbătorim! Pun o întrebare. Acest har primit în ziua Botezului este important, dar câți dintre voi își amintesc data propriului Botez? Gândiți-vă. Și dacă nu vă amintiți, întorcându-vă acasă întrebați-l pe naș, pe nașă, pe tata sau pe mama: "Când am fost botezat, botezată?". Pentru că ziua aceea este ziua harului mare, a unui nou început de viață, a unui har originar pe care noi îl avem. Dumnezeu s-a coborât în viața noastră în acea zi, am devenit pentru totdeauna fiii săi iubiți. iată frumusețea noastră originară, de care să ne bucurăm! Astăzi Maria, surprinsă de harul care a făcut-o frumoasă încă din prima clipă a vieții, ne face să ne uimim de frumusețea noastră. Putem s-o percepem printr-o imagine: aceea a hainei albe de la Botez; ea ne amintește că, sub răul cu care ne-am pătat de-a lungul anilor, există în noi un bine mai mare decât toate acele rele care ni s-au întâmplat. Să ascultăm ecoul, să-l auzim pe Dumnezeu care ne spune: "Fiule, fiică, te iubesc și sunt cu tine mereu, tu ești important pentru mine, viața ta este prețioasă". Când lucrurile nu merg și ne descurajăm, când capitulăm și riscăm să ne simțim inutili sau greșiți, să ne gândim la asta, la harul originar. Dumnezeu este cu noi, Dumnezeu este cu mine din ziua aceea. Să ne gândim la asta.

Astăzi Cuvântul lui Dumnezeu ne învață un alt lucru important: că a păzi frumusețea noastră cere un preț, cere o luptă. De fapt, Evanghelia ne arată curajul Mariei, care a spus "da" lui Dumnezeu, care a ales riscul lui Dumnezeu; și textul din Geneză, cu privire la păcatul strămoșesc, ne vorbește despre o luptă împotriva ispititorului și a ispitelor sale (cf. Gen 3,15). Dar și din experiență știm asta, noi toți: costă trudă a alege binele; costă trudă a păzi binele care este în noi. Să ne gândim de câte ori l-am irosit cedând lingușirilor răului, fiind vicleni pentru interesele noastre sau făcând ceva ce ne-ar fi poluat inima; sau și aruncând timp în lucruri inutile și dăunătoare, amânând rugăciunea, sau spunând "nu pot" celui care avea nevoie de noi, când în schimb puteam.

Dar, în fața la toate acestea, astăzi avem o veste bună: Maria, singura creatură umană fără păcat în istorie, este cu noi în luptă, ne este soră și mai ales Mamă. și noi, care cu greu alegem binele, ne putem încredința ei. Încredințându-ne, consacrându-ne Sfintei Fecioare Maria, îi spunem: "Ține-mă de mână, Mamă, condu-mă tu: cu tine voi avea mai multă forță în lupta împotriva răului, cu tine voi redescoperi frumusețea mea originară". Să ne încredințăm Mariei astăzi, în fiecare zi, repetându-i: "Marie, îți încredințez viața mea, familia mea, munca mea, îți încredințez inima mea și luptele mele. Mă consacru ție". Neprihănita să ne ajute să păzim de rău frumusețea noastră.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini. Îndeosebi, salut aderenții la Mișcarea Creștină Muncitori și reprezentanța din Rocca di Papa cu flacăra care va aprinde Steaua de Crăciun pusă în vârful orașului.

În sărbătoarea Mariei Neprihănite, Acțiunea Catolică Italiană trăiește reînnoirea adeziunii. Îndrept gândul meu la asociațiile sale diecezane și parohiale, încurajându-i pe toți să meargă înainte cu bucurie în slujba Evangheliei și a Bisericii.

Astăzi după-amiază voi merge la Santa Maria Maggiore ca să mă rog la Salus Populi Romani, și imediat după aceea la Piazza di Spagna, pentru a face tradiționalul act de omagiu și de rugăciune la picioarele monumentului dedicat Neprihănitei. Vă cer să vă uniți spiritual cu mine în acest gest, care exprimă devoțiunea filială față de Mama noastră, mijlocirii căreia îi încredințăm dorința universală de pace, îndeosebi pentru martirizata Ucraina, care suferă mult. Mă gândesc la cuvintele îngerului adresate Fecioarei: "La Dumnezeu nimic nu este imposibil" (Lc 1,37). Cu ajutorul lui Dumnezeu pacea este posibilă; dezarmarea este posibilă. Dar Dumnezeu vrea bunăvoința noastră. Să ne ajute Sfânta Fecioară Maria să ne convertim la planurile lui Dumnezeu.

Urez tuturor sărbătoare frumoasă și drum bun de Advent; tuturor celor care sunt aici, îndeosebi tinerilor Neprihănitei, astăzi care este chiar sărbătoarea lor. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 256.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat