Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 7 decembrie 2022

Cateheze despre discernământ: 11. Confirmarea alegerii bune

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În procesul de discernământ, este important să rămânem atenți și la faza care urmează imediat după decizia luată pentru a percepe semnele care o confirmă sau cele care o dezmint. Eu trebuie să iau o decizie, fac discernământul, pro sau contra, sentimente, mă rog... apoi se termină acest proces și iau decizia și după aceea vine acea parte în care trebuie să fim atenți, să vedem. Pentru că în viață există decizii care nu sunt bune și există semne care o dezmint în schimb semnele bune o confirmă.

De fapt, am văzut că timpul este un criteriu fundamental pentru a recunoaște glasul lui Dumnezeu în mijlocul atâtor alte glasuri. Numai el este Stăpânul timpului: el este o pecete de garanție a originalității sale, care-l diferențiază de imitările care vorbesc în numele său fără a reuși. Unul dintre semnele distinctive ale spiritului bun este faptul că el comunică o pace care durează în timp. Dacă tu faci o aprofundare, apoi iei decizia și asta îți dă o pace care durează în timp, acesta este un semnal bun și arată că drumul a fost frumos. O pace care aduce armonie, unitate, fervoare, zel. Tu ieși din procesul de aprofundare mai bun decât erai când ai intrat.

De exemplu, dacă iau decizia de a dedica o jumătate de oră în plus rugăciunii și apoi îmi dau seama că trăiesc mai bine celelalte momente ale zilei, sunt mai senin, mai puțin neliniștit, desfășor cu mai mare grijă și gust munca, chiar și relațiile cu unele persoane dificile devin mai acceptabile...: toate acestea sunt semne importante care merg în favoarea bunătății deciziei luate. Viața spirituală este circulară: bunătatea unei alegeri este de satisfacție la toate domeniile vieții noastre. Pentru că este participare la creativitatea lui Dumnezeu.

Putem recunoaște unele aspecte importante care ajută să se citească timpul care urmează după decizie ca posibilă confirmare a bunătății sale, pentru că timpul care urmează confirmă bunătatea deciziei. Aceste aspecte importante le-am întâlnit deja într-un fel în decursul acestor cateheze, dar acum au o aplicare ulterioară.

Un prim aspect este dacă decizia este considerată ca un posibil semn de răspuns la iubirea și la generozitatea pe care Domnul le are față de mine. Nu se naște din frică, nu se naște dintr-un șantaj afectiv sau dintr-o constrângere, ci se naște din recunoștința pentru binele primit, care mișcă inima să trăiască relația cu Domnul cu liberalitate.

Un alt element important este conștiința de a ne simți în ordine în viață - acea liniște: "Sunt în ordine" - și a ne simți parte dintr-un plan mai mare, la care dorim să oferim propria contribuție. În Piața "Sfântul Petru" există două puncte precise - focarele elipsei - de unde se văd coloanele lui Bernini perfect aliniate. În manieră analogă, omul poate recunoaște că a găsit ceea ce caută atunci când ziua sa devine mai ordonată, simte o integrare crescândă între multiplele sale interese, stabilește o corectă ierarhie de importanță și reușește să trăiască toate acestea cu ușurință, înfruntând cu energie reînnoită și forță sufletească dificultățile care se prezintă. Acestea sunt semnale că tu ai luat o decizie bună.

Un alt semn bun, de exemplu, de confirmare este faptul de a rămâne liberi față de ceea ce s-a decis, dispuși să repunem în discuție, chiar și să renunțăm în fața posibilelor dezmințiri, încercând să găsească în ele o posibilă învățătură a Domnului. Asta nu pentru că el vrea să ne priveze de ceea ce ne este drag, ci pentru a trăi asta cu libertate, fără alipire. Numai Dumnezeu știe ce este cu adevărat bun pentru noi. A fi posesiv este dușman al binelui și ucide afectul, fiți atenți la asta, a fi posesiv este dușman al binelui, ucide afectul: multele cazuri de violență în cadrul familial, despre care din păcate avem știri frecvente, se nasc aproape întotdeauna din pretenția de a poseda afectul celuilalt, din căutarea unei siguranțe absolute care ucide libertatea și sufocă viața, făcând-o un iad.

Putem iubi numai în libertate, pentru aceasta Domnul ne-a creat liberi, liberi să spunem și nu. A-i oferi lui ceea ce avem mai drag este în interesul nostru, ne permite să trăim asta în maniera cea mai bună posibilă și în adevăr, ca un dar pe care ni l-a oferit, ca un semn al bunătății sale gratuite, știind că viața noastră, precum și întreaga istorie, este în mâinile sale binevoitoare. Este ceea ce Biblia numește teama de Dumnezeu, adică respectarea lui Dumnezeu, nu că Dumnezeu mă înspăimântă, nu, ci o respectare, o condiție indispensabilă pentru a primi darul Înțelepciunii (cf. Sir 1,1-18). Este teama care alungă orice altă teamă, pentru că este orientată spre Cel care este Stăpân al tuturor lucrurilor. În fața lui nu ne poate neliniști nimic. Este experiența uimită a Sfântului Paul, care spunea așa: "Știu și să duc lipsă, și să am din prisos. În toate și în orice împrejurare m-am deprins și să fiu sătul, și să-mi fie foame, și să am din prisos, și să duc lipsă. Toate le pot în cel care mă întărește" (Fil 4,12-13). Acesta este omul liber, care îl binecuvântează pe Domnul fie atunci când vin lucrurile bune fie când vin lucrurile nu atât de bune: binecuvântat să fie și să mergem înainte!

A recunoaște asta este fundamental pentru o decizie bună și asigură cu privire la ceea ce nu putem controla sau prevedea: sănătatea, viitorul, persoanele dragi, proiectele noastre. Ceea ce contează este ca încrederea noastră să fie pusă în Stăpânul universului, care ne iubește imens și știe că putem construi cu el ceva minunat, ceva veșnic. Viețile sfinților ne arată asta în cea mai frumoasă manieră. Să mergem înainte încercând mereu să luăm decizii în acest fel, în rugăciune și simțind ce se întâmplă în inima noastră și să mergem înainte lent, curaj!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

* * *

Membrii Corului "Juvenes Ecclesiae", de la catedrala romano-catolică din Iași (care susține o serie de concerte în mai multe comunități românești din Italia, în cadrul unui "proiect de suflet", între 1 și 8 decembrie 2022), s-au întâlnit cu Papa Francisc la audiența generală de miercuri, 7 decembrie 2022, în aula "Paul al VI-lea" din Cetatea Vaticanului. Foto Credits: (C) Media / Vatican News (https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2022-12/papa-francisc-juvenes-ecclesiae-iasi-audienta-2022.html)


 

lecturi: 300.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat