Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina, episcopul care duce ajutoare pe front: "În frig și în întuneric, dar așteptăm Crăciunul"

de Salvatore Cernuzio

În timp ce vorbește în legătură video din Ucraina, spune că sub fereastra apartamentului său sunt 1500 de persoane la rând pentru un pic de mâncare: "Vi i-aș arăta... sunt la rând pentru o bucată de pâine, un sfert de pâine pe care le distribuie frații albertini". Monseniorul Jan Sobilo, episcop auxiliar de Harkov-Zaporojie, timp de circa o oră se întreține în colocviu cu grupul de jurnaliști de la diferite ziare și de diferite naționalități aflați în călătorie în Polonia și Ucraina într-o misiune organizată de cele două ambasade la Sfântul Scaun. Își cere scuze prelatul că nu poate să fie prezent fizic și își cere scuze și pentru vreo întrebare care îi scapă: "Se aud încontinuu împușcături, asta schimbă și modul de a gândi". Spune că nu-i este frică și că așteaptă "cu speranță" Crăciunul. Sobilo a vizitat de două ori centrala nucleară și o dată pe săptămână merge pe front pentru a duce ajutoare oamenilor. Chiar în acele zone de risc a fost alături de cardinalul elemoziner Konrad Krajewski în timpul împușcăturilor din septembrie.

Excelență, care este situația astăzi la Harkov și la Zaporojie?

Mii de persoane sunt fără curent electric, și pompele care folosesc pentru a pompa apa nu funcționează. Lipsesc generatoare pentru curentul electric. Dacă mai continuă așa, casele și zgârie-norii vor deveni frigidere. Este tot mai tragic... Cu toate că a fost întrerupt curentul electric și rachetele continuă să cadă, oamenii continuă însă să vină la biserică sperând ca Domnul să reușească să oprească războiul, înainte ca lumea să simtă consecințele sale.

Papa Francisc a trimis recent o scrisoare poporului ucrainean și n-a încetat apelurile continue pentru poporul martirizat. Cum trăiți această apropiere a papei, dumneavoastră și oamenii de aici?

Ne ajută mult... Prin cardinalul Krajewski, papa ne-a trimis deja în lunile trecute ajutoare materiale și sprijin moral pentru a ne încuraja pe noi, episcopi și preoți. În urmă cu peste două săptămâni am fost în Vatican, am avut ocazia de a vorbi cu Sfântul Părinte care ne-a reafirmat încurajarea mai ales pentru populația din Ucraina de est, în orașele bombardate. Ne-a asigurat gândul său, rugăciunile sale, iubirea sa.

Îl numeați pe Krajewski, dumneavoastră ați mers cu elemozinerul pe front pentru a duce ajutoare...

Da, în timpul unei vizite am ajuns sub atacurile rachetelor. Am fost constrânși să fugim și să ne ascundem în beci. Mulți colegi m-au criticat pentru că ne-am expuși acestui risc și l-am expus și pe cardinal. În schimb eu cred că a fost într-un fel util deoarece cardinalul a putut să vadă de aproape situația și atmosfera de război.

Dumneavoastră continuați să mergeți pentru a duce ajutoare pe linia de război?

O dată pe săptămână încerc să merg pe front, aceste vizite trebuie să fie foarte scurte. Vinerea trecută am fost și imediat ce am ajuns au început împușcături de artilerie. Există spioni și informatori care anunță despre sosirea noastră... A trebuit să fugim imediat. Ne oprim maxim 5 minute, lăsăm ceea ce am dus și fugim. Însă reușim să ducem populației locale înainte de toate produsele de mâncare, apoi apă de băut la care acești oameni nu au acces de peste 6 luni.

Monsenior Sobilo, Crăciunul este aproape. Cum trăiți acest moment din punct de vedere spiritual?

În timp ce așteptam întâlnirea cu Sfântul Părinte în Vatican am privit Piața "Sfântul Petru" de la fereastră, împodobeau bradul de Crăciun. M-am gândit: cine știe dacă și noi la Zaporojie vom reuși să facem un brad în piață. Chiar cred că nu, totuși noi în biserică și în case vom pregăti venirea lui Isus. Pregătirile noastre sunt înainte de toate spirituale. Cristos s-a născut într-o grotă întunecată și rece cu lumina unei lumânări și noi îl vom primi pe Isus abia născut în căldura inimilor noastre, în pofida frigului din jur. Suntem absolut conștienți că anul acesta Crăciunul va fi diferit și de aceea ne pregătim și cu omilii și predici pentru a ajuta populația să-l trăiască în mod senin.

Și ce se poate spune oamenilor pentru ca să mențină speranța?

Cred că este important de a vorbi despre sensul vieții din cer. Pe pământ, viața noastră are puțini ani, câteva zeci... Însă avem mereu posibilitatea de a alege veșnicia, alături de Dumnezeu în plinătatea vieții din paradis. Aici situația este instabilă, există cei care-și pierd picioarele, unii îi pierd pe cei din familie, totul este nesigur, dar sufletul nostru este nemuritor în fața lui Dumnezeu. Isus Cristos s-a născut, ne-a dat sensul vieții, sensul crucii, adevărata libertate care este după moarte, ne-a creat un loc în cer. Și această speranță ne permite să nu ne fie frică.

Ca păstor ați avut ocazia de a vorbi și cu persoane care au văzut murind propriile rude sau care au fost victime ale violențelor. Ei cred în această speranță? Reușiți să-i mângâiați?

Pot relata două situații la care am fost martor: când am fost pe front, am întâlnit o femeie disperată pentru că o rachetă a căzut peste casa lor și fiica de 23 de ani a murit decapitată. Mama n-a putut s-o îngroape la cimitir. Disperarea acestei femei era enormă. Eu i-am spus că fiica s-a întors la Domnul și că nu va mai suferi, este fericită pentru că a mers acolo unde vom merge toți. Aici suntem expuși suferințelor, fiica acum este scutită de ele. Cred că am atins inima ei, s-a înseninat. Același lucru s-a întâmplat cu un bunic a cărui nepoțică a fost violată și ucisă. Și el era disperat și spunea: "De ce a permis Dumnezeu aceste atrocități?". Domnul nu vrea războiul, iubește populația și îi pregătește pe toți pentru cer. Sunt sigur, așa cum ne-a învățat părintele Maximilian Kolbe, că iubirea învinge, că iubirea față de ceilalți este adevărata victorie. Și în această situație va fi așa. După război, lumea va fi diferită, renăscută, și spiritual.

În afară de pregătirea spirituală, ce organizați pentru a trăi Crăciunul?

Vrem să-l trăim ca o unică familie, războiul prin absurd ne-a unit pe toți. Concret vom încerca să nu lăsăm pe nimeni cu masa goală, cine are ceva va împărți cu ceilalți. Pregătim pachete, vizităm persoanele, mă gândesc la enoriașii mai bătrâni și la refugiați. Toți vom fi împreună, vrem să împărțim pâinea. Nimeni nu trebuie să rămână abandonat fără Euharistie și fără agapă.

(După Vatican News, 6 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 408.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat