Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Despre "Cristos - voluntarul prin excelență", la Iosefinii lui Murialdo

Luni, 5 decembrie 2022, Fundația "Leonard Murialdo" din Roman a organizat, la sediul său de pe strada Moldovei, nr. 6, o masă rotundă despre voluntariat, marcând în acest fel Ziua Internațională a Voluntariatului. Invitații speciali ai evenimentului au fost părintele Iosif Iacob, directorul Caritas Iași, și psiholog Oana Lungu, care au pledat, în fața celor prezenți, în favoarea voluntariatului ca mod de viață creștină și de cunoaștere a resurselor umane interioare.

În ciuda frigului de afară, sala centrului de zi a Iosefinilor lui Murialdo a fost neîncăpătoare, în jur de 100 de tineri din Roman și zona Romanului răspunzând provocării lansate de Fundația "Leonard Murialdo" de a afla mai multe despre voluntariat.

Părintele Fabio Volani, din cadrul fundației, a dat startul discuțiilor cu un citat memorabil al remarcabilului activist pentru drepturile omului, Martin Luther King: "...Fii un arbust, dacă nu poți fi copac. Dacă nu poți fi autostradă, fii o cărare. Dacă nu poți fi soare, fii o stea. Succesul sau eșecul nu sunt date de mărime. Fii cel mai bun în ceea ce faci."

Energic, profund și pe deplin conectat la realitățile timpurilor noastre, directorul Caritas Iași, părintele Iosif Iacob, i-a captivat pe cei prezenți vorbind despre motivațiile creștine ale voluntariatului. Făcând referire și la activitatea organizației pe care o reprezintă, pr. Iacob i-a făcut pe tinerii din sală să conștientizeze că "Isus Cristos a fost primul voluntar și voluntarul prin excelență, pentru că a iubit și iubește oamenii necondiționat, fără să ceară nimic în schimb", că "noi înșine suntem un dar pe care l-am primit și pe care trebuie să-l dăm mai departe", dar acest lucru nu se poate face decât dacă "privim mai mult la cei din jur, iar asta înseamnă să privim mai puțin la noi, să fim mai puțin fascinați de noi înșine".

Al doilea invitat al serii, psihologul Oana Lungu, a vorbit despre voluntariat din perspectivă psihologică, insistând asupra efectelor terapeutice benefice ale acestuia, cum ar fi reducerea stresului, a riscului de depresie sau a bolii Alzheimer.

Părintele Petru Țurcanu, de la Iosefinii lui Murialdo Roman, le-a vorbit tinerilor despre posibilitățile concrete de implicare ca voluntar, dând ca exemplu faptul că Fundația "Leonard Murialdo" Roman a avut, anul acesta, aproximativ 200 de contracte de voluntariat pentru diversele activități organizate.

La finalul discuțiilor, tinerii participanți au fost vizitați de Moș Nicolae, care a oferit fiecăruia cadouri cu puternică încărcătură simbolică, cel mai sugestiv fiind un șorț - o variantă modernă a ștergarului cu care s-a încins Isus Cristos la Cina de Taină și a spălat picioarele apostolilor - simbol al slujirii aproapelui.

Emilian Pal


 

lecturi: 384.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat