Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Civitavecchia (Italia): Hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici"

Duminică, 4 decembrie 2022, în biserica "Maria dell'Orazione e Morte" din Civitavecchia, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 12.30, celebrată de Mons. Anton Lucaci, a avut loc hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici". La acest moment de mare sărbătoare, au concelebrat pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, pr. Ionel Demetercă, pr. Leonard Farcaș și pr. Iulian Echert care a fost la dispoziția credincioșilor pentru sacramentul Spovezii.

Deși comunitatea catolică de români din Civitavecchia nu este una foarte mare, de fiecare dată, sărbătorile au un caracter solemn, dar și foarte familiar. Momentul Sfintei Liturghii a fost precedat de o scurtă repetiție a cântecelor pregătite de întreaga comunitate, la orgă fiind Elisa Anghel.

La începutul celebrării, pr. Isidor Mîrț, în calitatea de paroh al acestei comunități, i-a salutat pe cei prezenți împărtășind bucuria de a participa la jertfa euharistică, pe care Fericitul Anton Durcovici a celebrat-o cu prețul martiriului.

După lecturile proclamate de membrii comunității, cuvântul de învățătură a fost transmis de Mons. Anton Lucaci, care încă de la începutul predicii și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul acestei comunități pe care a vizitat-o pentru prima dată. Vorbele pline de duioșie ale Mons. Anton au avut scopul de a-i ajuta pe credincioși să conștientizeze semnificația Adventului, ca timp de pregătire pentru venirea Cuvântului întrupat, avându-l ca și exemplu pe Fericitul Anton Durcovici, care a pregătit calea Domnului.

La finalul predicii, Mons. Anton Lucaci a scos în evidență printr-o rugăciune necesitatea de a duce o viață sfântă asemenea Fericitului episcop martir, Anton Durcovici.

"Ne rugăm Domnului să nu lipsească niciodată în Sfânta Biserică păstori cu duhul evlaviei, al sfatului și al tăriei, învățați și înțelepți, precum Fericitul Anton Durcovici și să ne ajute pe fiecare dintre noi să urmăm exemplul sfințeniei, pe care el l-a dat până la jertfa vieții.

Dumnezeu să ne mențină în harul său și în sfânta sa voință spunând: Voiesc ceea ce voiești Tu, voiesc pentru că voiești Tu, voiesc cum voiești Tu, voiesc cât timp voiești Tu."

După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea credincioșilor, continuând cu oferirea darurilor prezentate de membrii comunității.

La finalul celebrării, un gând de felicitare și de apreciere pentru comunitatea de români a venit din partea pr. Ionel Demetercă, vicar judecătoresc al Diecezei Civitavecchia.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. paroh Isidor Mîrț, a mulțumit preoților și întregii comunități pentru implicarea și organizarea acestui hram.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească, unde comunitatea de români din Civitavecchia și-a arătat recunoștința față de Mons. Anton Lucaci, cântându-i "La mulți ani" și oferindu-i un mic semn de recunoștință.

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 decembrie: Civitavecchia (Italia): Hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici"


 

lecturi: 963.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat