Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Denis Mukwege: "Papa Francisc în Congo va aminti lumii războiul nostru uitat"

de Alessandro di Bussolo

Ginecologul congolez și activist pentru drepturile omului Denis Mukwege, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2018, a primit pe 5 decembrie 2022, la Napoli, premii și donații pentru spitalul său din Bukavu, unde tratează femeile victime ale violurilor de război. El se va întâlni cu Papa Francisc pe 9 decembrie, la 50 de zile după călătoria sa în RDC. Pentru Vatican News, el denunță sprijinul Rwandei pentru grupul armat M23, care comite atrocități în Kivu de Nord, și cere comunității internaționale să intervină. "Plătim", spune el, "pentru o criză care nu s-a născut în Congo".

Când îl întâlnim, în rapida sa etapă romană înainte de a ajunge la Napoli, unde astăzi primește Medalia Orașului de la primarul Manfredi și donația computer tomograf (CT) pentru spitalul său din Bukavu, Denis Mukwege ne arată oroarea pe care o trăiește în fiecare Congoul său, și care a ajuns la el și în Italia. Câțiva prieteni, încă în pericol de viață la Kishishe, un sat aproape de Rutshuru, la 70 de kilometri de Goma, în Kivu de Nord, tocmai i-au trimis poza unui nou măcel făcut de luptătorii de gherilă din M23, care, conform guvernului Republicii Democratice Congo, sunt susținuți de Rwanda. Cadavre de femei și copii, înveliți de pături colorate, cu răni teribile la gât și la față din cauza loviturilor de macetă. Aceleași imagini ale măcelului din Maboya, nu departe de Kishishe, și denunțat de Papa Francisc la audiența generală din 26 octombrie.

O viață dedicată pentru a îngriji femeile victime ale violului

Mukwege, 67 de ani, ginecolog și activist pentru drepturile umane, a primit Premiul Nobel pentru pace 2018 împreună cu Nadia Murad, în 1998, la începutul conflictului din Congo, în orașul său, Bukavu, a creat Panzi Hospital, pentru a îngriji și a ajuta victimele "violului ca armă de război", în pofida amenințărilor îndurate de la grupurile armate din țară. Ne spune, cu ochi limpezi: "Lumea nu poate continua să rămână în tăcere". Însă își revine când îl întrebăm despre vizita papei, prevăzută de la 31 ianuarie la 2 februarie 2023: "Credem că ne va permite să dăm pagina: va face lumină cu privire la ce se întâmplă în Congo, și sperăm ca autoritățile internaționale să facă în sfârșit ceva pentru a opri aceste atrocități".

La Panzi Hospital operate aproape 80.000 de femei

O criză uitată, cea din regiunea Marilor Lacuri, fiică a genocidului din Rwanda din 1994, care vede femeile zilnic obiect al violurilor din partea luptătorilor de gherilă. Un act teribil, folosit ca armă de teroare pentru a tăia legăturile comunităților, dar și ca instrument de exterminare, când tinde și să facă victimele sterile. Mukwege, astăzi cel mai mare expert mondial al reconstruirii interne a aparatului genital feminin după un viol, și echipa sa, au operat în acești ani aproape 80.000 de femei, lucrând chiar și 18 ore pe zi și făcând până la 10 intervenții zilnice. Curajul acestui chirurg extraordinar permite victimelor să înceapă o viață nouă. De fapt, lângă Panzi Hospital, de-a lungul anilor a fost construită o structură sigură unde pacientele - și copiii lor - găsesc refugiu. Femeile învață cusutul, țesătura și alte munci, pentru a deveni autosuficiente și a reîncepe să trăiască.

Amenințări și atentate, trăiește sub protecția ONU

Pentru această lucrare a sa, și pentru denunțarea în 2012, în fața Adunării generale a Națiunilor Unite, a nepedepsirii celor vinovați de violuri în masă ca armă de război în Congo, un grup de înarmați ia ca ostatici cele două fiice ale sale și riscă să fie lovit în tentativa de a le elibera. Se refugiază în Europa, dar după câteva luni, în ianuarie 2013, se întoarce în Congo, în pofida amenințărilor continue. Pacientele sale adună banii pentru a-i plăti simbolic biletul de întoarcere vânzând ananas și ceapă. Astăzi structurile Panzi Foundation sunt protejate de căștile albastre din Monusco, misiunea ONU în Republica Democratică din Congo. Iată ce ne-a spus Denis Mukwege.

Dumneavoastră ați vorbit des despre drama tăcerii despre Congo, despre țara dumneavoastră, despre ceea ce se întâmplă la voi. Credeți că vizita papei, confirmată pentru sfârșitul lui ianuarie, va putea aduce și sfârșitul acestei tăceri în lume și o atenție mai mare despre ceea ce se întâmplă în Congo? Și apoi la o posibilă reconciliere în țară?

Înainte de toate, noi congolezii așteptăm această vizită cu multă nerăbdare, pentru că noi credem că venirea sa în Congo ne va permite să dăm pagina. Vizita papei, a Sfântului Părinte, nu numai că va permite să se facă lumină despre ceea ce se întâmplă în Congo, ci sperăm ca și presa internațională să vorbească despre asta și ca autoritățile internaționale să ia în sfârșit măsurile necesare pentru a opri aceste atrocități, care sunt o rușine pentru omenirea noastră. Astăzi, când am văzut imaginile care mi-au fost trimise din satul Kishishe, în Nord Kivu, am avut o înțepătură foarte puternică la inimă, la ideea că poate cineva să ucidă în acest mod copii și femei lipsite de apărare. Și lumea nu poate continua să rămână în tăcere.

În Congo majoritatea locuitorilor sunt creștini, dar drama violenței și a non-reconcilierii după ani de conflict în Congo sunt datorate mai ales celor care vin din afară. Așadar nu este numai o problemă a congolezilor?

Aceasta este problema principală din Congo. Lucrez într-un spital unde primesc toate triburile care vin în spital. Și văd că persoanele mănâncă împreună, împart paturile, împart totul și prin urmare nu este o problemă de conflict între grupuri etnice, este mult mai mult un război economic, în care cei care creează acest război folosesc strategia haosului, creând haosul în regiune pentru a permite prădarea resurselor naturale din Congo. Așadar, cred că efectiv Biserica trebuie să desfășoare rolul său, dar nu este vorba atât de o problemă de reconciliere între congolezi, cât mai ales de o problemă care a început după genocidul din Rwanda, în 1994 și care continuă după acea dramă. Și astăzi, la distanță de peste 25 de ani, congolezii continuă să plătească o criză regională care nu s-a născut în Congo, dar care astăzi face mult mai multe daune în Congo decât în țara unde a avut loc genocidul. Și cred că ar trebui să facem o distincție, nu ar trebui să confundăm lucrurile, considerând că nu este un război între protestanți și catolici, între catolici și musulmani sau alții. Nu, nu este un război între grupuri etnice. Politicienii vor să transforme acest război într-un război etnic, dar nu este un război etnic, este un război economic cu strategia haosului pentru a prăda resursele naturale din Congo.

Tocmai pentru că nu este un război religios, ci un război economic și politic, ce anume cereți, ce cereți dumneavoastră, laureat cu Premiul Nobel ca voce a țării dumneavoastră, comunității internaționale, Națiunilor Unite precum și Fondului Monetar Internațional?

Cererea noastră adresată comunității internaționale este foarte clară: există un drept internațional umanitare de respectat. Congo este agresat, Congo a îndurat o invazie, iar astăzi este ocupat de forțele străine ruandeze asociate cu teroriștii de la M23. Ceea ce cerem comunității internaționale este să aplice dreptul umanitar internațional, care impune tuturor statele membre ale Națiunilor Unite să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a celorlalte state, acesta este primul lucru. Al doilea lucru este că există rezoluții care interzic statelor sau instituțiilor să furnizeze arme rebelilor în regiunea Marilor Lacuri. Astăzi, există dovezi care demonstrează foarte bine că au fost dat arme lui M23, o mișcare care fusese considerată înfrântă, și dacă astăzi are arme mai sofisticate decât cele din Monusco, Misiunea Națiunilor Unite în Republica Democratică din Congo, înseamnă că aceste arme vin din vreo parte! Cerem sancțiuni, pentru că Națiunile Unite sunt în măsură să găsească originea acestor arme și să știe cine este furnizorul. Și furnizorii ar trebui să fie sancționați. Astăzi vedem chiar că țările care sunt la originea acestor agresiuni sunt susținute, primesc bani de la Uniunea Europeană. Este scandalos a vedea că țările care ne agresează au sprijinul Uniunii Europene. Cerem ca această complicitate să fie oprită.

Suferințele s-au prelungit prea mult timp. Criza umanitară din Republica Democratică din Congo este fără precedent: șase milioane de persoane sunt acum evacuate, fără casă și fără hrană. Până la urmă este vorba de ființe umane! Cine este responsabil de aceste acte, primește ajutoare în plus. Cred că acest lucru face rău tuturor acestor congolezi care astăzi sunt în noroi, sub ploaie, fără hrană. Mulți copii vor muri și noi cerem sancțiuni împotriva acestor țări în loc să se continue a le ajuta financiar. Astăzi, cu privire la ceea ce se întâmplă în Congo, avem impresia că comunitatea internațională permite să se facă asta. Permite Rwandei, dar din păcate istoria se repetă. Comunitatea internațională comite aceeași eroare pe care a comis-o în Rwanda, permițând genocidul tutsi-lor. Astăzi luptătorii de gherilă susținuți de rwandezi îi masacrează pe congolezi: este vorba de crime împotriva umanității, crime de război care pot să fie și crime de genocid. Și comunitatea internațională a închis ochii așa cum i-a închis în 1994. La ce vor putea folosi aceste victime, dacă în 10 ani comunitatea internațională se va trezi și își va da seama de erorile sale? Vrem să acționeze imediat!

Acum ajungem la marea lucrare pe care o faceți cu spitalul dumneavoastră la Bukavu, Panzi Hospital. Cum este situația în acest moment? Ce aveți nevoie pentru a continua lucrarea voastră?

La spitalul Panzi avem diferite categorii de pacienți care primesc îngrijiri gratuite. Înainte de toate, sunt femeile victime ale violenței sexuale, pe care nu numai că le îngrijim și le transportăm, ci le și hrănim și le furnizăm kit-uri igienice. Toți pacienții bolnavi de HIV-SIDA sunt asistați gratuit. Toți copiii care suferă de malnutriție sunt asistați gratuit. Ne îngrijim gratuit de toate femeile care au consecințe obstetrice care provoacă fistule, adică legături între vezică și vagin, sau rect și vagin, și care pierd fecale sau urină fără control. Și astăzi, mijloacele cu care ne îngrijim sunt cele care provin de la diferiți donatori, inclusiv Bisericile. Avem nevoie să putem continua să ajutăm această categorie de persoane care au fost abandonate, refuzate și care nu pot avea acces la îngrijiri. Și sprijinul vostru poate, desigur, să fie foarte bine primit.

Aveți un proiect de a deschide și alte spitale? Dacă ar fi fonduri mai mari, credeți că fundația dumneavoastră s-ar putea angaja în alte deschideri în alte regiuni din Congo?

Absolut da. Avem femei care vin la spitalul nostru de foarte, foarte departe. Astăzi am început la Kinshasa, mergem unde avem deja activități. Dar am cumpărat o bucată de teren la Kisangani, unde ne gândim că femeile care vin din toată regiunea să poată fi îngrijite. Am început să lucrăm și la Sankuru, la Loga, unde ne gândim să putem construi o clinică, pe care o vom numi "One stop center". Obiectivul nostru este acela de a apropia îngrijirile de pacienți. Marea problemă este că pacienții trebuie să vină de foarte departe, avem pacienți care vin din regiunile nordice, din Gemena, din Cabinda, din Jumbi, mult în nord, este foarte, foarte greu să-i aducem la Panzi. Este necesar un avion până la Kinshasa, apoi până la Goma și la Bukavu. Este prea costisitor pentru noi. Așadar, astăzi ne gândim că este necesar să transferăm spitalul Panzi, pentru a avea centre care să poată desfășura aceeași muncă pe care o facem, dar din afară de la Panzi.

Care este visul dumneavoastră pentru viitorul lui Congo, pentru viitorul femeilor din Congo?

Cred că voi visa cu femeile congoleze care, atunci când sunt întrebate care este visul lor, răspund: să avem pacea. Cred că a avea pacea în Republica Democratică din Congo ar fi un bine rar, pe care nu l-am avut timp de 25 de ani. Dar asta este ceea ce avem nevoie pentru a putea reconstrui țara noastră, pentru a da un viitor copiilor noștri, pentru a-i educa pe copiii noștri în condiții acceptabile, în așa fel încât copiii noștri să nu poată fi numai instruiți. Astăzi avem malnutriția pur și simplu pentru că oamenii nu pot cultiva, nu pot munci normal. Și astfel visul nostru este pacea.

La Napoli înmânarea Medaliei Orașului lui Mukwege

După rapida etapă romană, oaspete al CEI, astăzi la Procida, insulă din golful Napoli, capitală italiană a culturii 2022, la 12.30, în abația "Sfântul arhanghel Mihail", Mukwege primește de la primarul Raimondo Ambrosino premiul Cultura Păcii Procida 2022. Apoi la Napoli, la 19.00, în "Noaptea Păcii", organizată de consulul Republicii Democratice din Congo în Italia, Angelo Melone, în Teatrul din Curtea Palatului Regal, va fi anunțată donația către spitalul Panzi a unui computer tomograf (CT), oferit de Fundația "G. Pascale" a Institutului Național de Tumori, și de medicamente de către Ordinul Farmaciștilor din Napoli. Primarul Gaetano Manfredi va înmâna laureatului cu Premiul Nobel Medalia Orașului Napoli. Vor fi prezenți episcopul auxiliar de Napoli, monseniorul iezuit Francesco Beneduce, imamul moscheii din Roma, Nader Akkad, și rabinul șef din Napoli, Umberto Piperno.

Celelalte întâlniri napolitane și audiența cu papa

La 6 decembrie, la ora 11.00, este prevăzută ceremonia de înmânare a titlului de doctor honoris causa lui Denis Mukwege în sediul din Scambia al Universității "Federico II" din Napoli. La ora 18.00, în sediul Caritas diecezan din orașul napolitan, se va ține o întâlnire organizată de Centrul Misionar Diecezan, condus de misionarul combonian părintele Alex Zanotelli. În ziua următoare, miercuri, 7 decembrie, la ora 9.00, la Sant'Antimo, va fi inaugurarea grafitelor dedicate lui Mukwege realizate de artistul Alessandro Ciambrone, la ora 12.00, la Castel Capuano, conferința internațională despre violența asupra femeilor și violuri de război "No peace without justice", cu lectio magistralis a laureatului cu Premiul Nobel. La 9 decembrie, la 9.30, în Vatican, este prevăzută în sfârșit audiența cu Papa Francisc.

(După Vatican News, 5 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 370.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat