Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: "Primiți cu colinda?" "Primim, primim! Cu bucurie!" Un proiect de suflet al Corului "Juvenes Ecclesiae"

Duminică, 4 decembrie 2022, în a doua duminică din timpul Adventului, comunitatea din Torino a avut marea bucurie de a primi în mijlocul ei Corul "Juvenes Ecclesiae" din Iași, în cadrul turneului "Crăciunul din suflet, Crăciunul de acasă" susținut în Italia în cadrul unui "proiect de suflet".

Programul coral a fost susținut după Liturghia de la ora 11:00 celebrată de către părintele paroh Iulian Herciu, Liturghie al cărei fir conducător a fost "primirea", o primire la care ne îndeamnă Sfântul Paul în scrisoarea către Romani, cu bucuria atât de specifică perioadei de așteptare a Adventului. Și pentru că adevărata bucurie vine de la Dumnezeu, prin darurile Duhului Domnului, așa cum ne învață profetul Isaia, iată că prin intermediul său am primit un dar minunat, al bucuriei "cântată" pentru noi: pentru o oră și jumătate, duminică, în biserica "Madonna del Carmine", ne-am simțit ca în catedrala de la Iași sau de la București, așa cum de obicei vedem la televizor concertele de Crăciun.

Tinerii, acompaniați la orgă de către maestrul Octavian Bișoc, sub măiestria domnului dirijor Maximilian Husaru, ne-au condus parcă înapoi în timp, înapoi "acasă": poate mulți s-au revăzut copii fiind, colindând, alții au retrăit momentele de adevărată camaraderie din tinerețe, poate alții și-au amintit de bunica care "avea tot timpul galbena gutuie la fereastră" în așteptarea nepoților, alții poate și-au revăzut proprii copii colindând în preajma bradului, făcând să se nască în noi un conglomerat de sentimente: bucurie, mândrie, tristețe, nostalgie, durere, dor, surpriză, recunoștință, vinovăție...

Poate că în mulți dintre noi a retrezit și amintirile reprimate, încătușate acolo, în lăcașurile cele mai ascunse ale sufletului; pentru că de cele mai multe ori dacă aceste amintiri ies la iveală, dor: dor de dor, dor din cauza neputinței de a exprima acest dor, dor din cauza incertitudinii pe care o ai dacă atunci când ai lăsat România ai făcut alegerea potrivită, dor de faptul că trebuie, oricum, să te arăți curajos, pentru că nu le poți dezvălui durerea celor de acasă și trebuie să fii curajos ca să poți înfrunta aici necunoscutul, dor pentru că nu știi cât de mult te vor judeca proprii copiii pentru că le-ai negat posibilitatea de a crește în direct contact cu rădăcinile strămoșești, dor pentru că, chiar dacă știi că părinții te-au iertat că i-ai părăsit, ești conștient că suta aceea de euro nu va ține niciodată loc îmbrățișării calde și vorbei bune spuse față în față.

"Atunci când cântăm Domnului, totul devine divin", a afirmat părintele Daniel Iacobuț, parohul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, care a însoțit tinerii în acest turneu, tineri cărora le mulțumim pentru cadoul extraordinar pe care ni l-au făcut, dorindu-le din toată inima ca această dragoste a lor pentru muzică și pentru tradiții să le rămână aprinse în suflete mereu, să nu se stingă niciodată.

Atmosfera de sărbătoare din biserica "Madonna del Carmine", prin programul variat și bogat prezentat, a fost un continuu "crescendo" atingând punctul culminant cu tradiționala urătură. Comunitatea din Torino a avut de-asemenea bucuria de a-i ospăta pe tineri la prânzul comunitar, moment în care s-au schimbat păreri, gânduri, impresii, numere de telefon. A urmat o scurtă plimbare prin Torino, cu vizita la Giulgiul lui Isus, în Catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul".

Această duminică împreună va rămâne cu siguranță în memoria comunității noastre ca una dintre cele mai frumoase pagini ale sale, scrisă cu dăruire, iubire, comuniune, ospitalitate, căldură, primire și bucurie!

Tatiana Ghiurca

*

Salutul comunității adresat Corului "Juvenes Ecclesiae":

"Un călduros Bine ați venit!

Ne-am gândit că ar fi frumos să vă spunem câteva cuvinte, acum, în încheierea acestui minunat program pe care l-ați susținut, din toată inima, pentru noi. Pentru ca și noi să ne amintim că suntem "de-ai voștri". Pentru ca și noi să ne amintim că indiferent unde suntem purtați de viață, sunteți alături de noi.

Și totuși cuvintele, oricât de măiestrite ar fi ele, nu ar reda îndeajuns mulțumirea pe care v-o aducem astăzi pentru acest cadou minunat. Pentru că probabil ceea ce ne lipsește cel mai mult din "de acasă" este chiar Crăciunul, pe care fiecare dintre noi îl poartă în inimă și suflet ca sărbătoare a copilăriei, acolo unde sălășluiesc amintirile cele mai sfinte și mai frumoase, cu o nostalgie pe care doar un suflet român o poate înțelege.

Vă mulțumim deci, din toată inima noastră românească pentru că ne-ați alinat un pic dorul de țară, dorul de omăt, de uliță, de brad, de clopoței, de gutuie.... dorul de acasă.

Am citit că vârstele dumneavoastră sunt între 15 și 28 de ani (probabil este și o marjă de eroare...). Ne bucurăm și mândrim cu tinerii care "se ridică" acasă, care duc mai departe obiceiurile și tradițiile atât de dragi nouă și vă asigurăm că și noi, chiar dacă departe de țară, încercăm din răsputeri să nu ne uităm rădăcinile și să transmitem la rândul nostru bagajul cultural, emoțional, românesc, pe care l-am moștenit de la părinții și bunicii noștri.

Nichita Stănescu spunea: "A vorbi despre limba română este ca o duminică". Pentru noi, în schimb, este duminică de fiecare dată când vorbim românește, de fiecare dată când suntem împreună ca și comunitate, de fiecare dată când identitatea noastră românească ne invită să fim drepți, cu fruntea sus, precum stejarii de acasă.

Astăzi, datorită dumneavoastră, pentru noi, dacă se poate, este mai mult decât duminică: este sărbătoare, este alin, este bucurie și pentru aceasta, încă o dată: Vă mulțumim!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 decembrie: Torino: "Primiți cu colinda?" "Primim, primim! Cu bucurie!" Un proiect de suflet al Corului "Juvenes Ecclesiae"

* * *

"Crăciunul din suflet, Crăciunul de acasă!" Turneu al Corului "Juvenes Ecclesiae" în Italia


 

lecturi: 1466.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat