Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Introducerea semnată de Papa Francisc la o carte care adună intervențiile sale despre conflictul din Europa

"Fără pace suntem cu toții înfrânți"

Publicăm introducerea semnată de Papa Francisc la cartea "O enciclică despre pacea în Ucraina" (Edizioni Terra Santa, îngrijită de Francesco Grana) care adună intervențiile pontifului cu privire la conflictul din Europa. Textul a fost anticipat de site-ul "Il Fatto Quotidiano".

"N-am găsit niciodată că Domnul a început o minune fără a o termina bine". Încă de când, de mulți ani în urmă de acum, am citit și recitit de mai multe ori Logodnicii de Alessandro Manzoni, am meditat îndelung asupra acestei fraze. Este o frază de speranță, în timp ce suntem pe cale spre Jubileul din 2025, al cărui moto am voit să fie dedicat tocmai acestei virtuți teologale: Pelerini de speranță.

Benedict al XVI-lea ne-a dăruit o enciclică minunată despre speranță, Spe salvi. El scrie că "«răscumpărarea», mântuirea, conform credinței creștine, nu este o simplă realitate de fapt. Răscumpărarea ne este oferită în sensul că ne-a fost dăruită speranța, o speranță credibilă, în virtutea căreia noi putem înfrunta prezentul nostru: prezentul, chiar și un prezent obositor, poate să fie trăit și acceptat dacă el conduce spre o țintă și dacă noi putem fi siguri de această țintă, dacă această țintă este așa de mare încât să justifice truda drumului".

Sunt experiențe pe care fiecare dintre noi le-a simțit în propria viață și care ne permit să înfruntăm căderile zilnice cu certitudinea că Domnul ne ia de mână și ne ridică pentru că nu vrea ca să rămânem la pământ. Adesea am amintit "că este permis a privi o persoană de sus în jos numai pentru a o ajuta să se ridice: nimic mai mult. Numai în asta este permis să privim de sus în jos. Dar noi, creștinii, trebuie să avem privirea lui Cristos, care îmbrățișează de jos, care îl caută pe cel care este pierdut, cum compătimire. Aceasta este, și trebuie să fie, privirea Bisericii, mereu, privirea lui Cristos, nu privirea condamnatoare".

Războiul din Ucraina, deja în ajunul începutului său, ne-a interogat pe fiecare dintre noi. După anii dramatici ai pandemiei, când, nu fără mari dificultăți și multe tragedii, ieșeam în sfârșit din faza sa cea mai acută, de ce a venit oroarea acestui conflict nesăbuit și blestemat, cum este orice război? Putem vorbi cu siguranță despre un război drept? Putem vorbi cu siguranță despre un război sfânt?

Noi, oameni ai lui Dumnezeu care vestim Evanghelia Celui Înviat, avem datoria de a striga acest adevăr de credință. Dumnezeu este un Dumnezeu al păcii, al iubirii și al speranței. Un Dumnezeu care ne vrea frați pe toți, așa cum ne-a învățat Fiul său Isus Cristos. Ororile războiului, ale oricărui război, ofensează numele preasfânt al lui Dumnezeu. Și îl ofensează și mai mult dacă numele său este abuzat pentru a justifica acest măcel de nedescris.

Strigătul copiilor, al femeilor și al bărbaților răniți de război se înalță la Dumnezeu ca o rugăciune sfâșietoare pentru inima Tatălui. La câte alte tragedii va trebui să mai asistăm înainte ca toți cei care sunt implicați în orice război să înțeleagă că acesta este numai un drum de moarte care-i înșală numai pe câțiva că sunt învingători? Pentru că să fie clar: cu războiul toți suntem înfrânți! Și cei care nu au luat parte și care, în indiferență lașă, au rămas să privească această oroare fără să intervină pentru a duce pacea.

Noi toți, în orice rol, avem datoria de a fi oameni de pace. Nimeni exclus! Nimeni nu este legitimat să privească în altă parte. "În această lume a globalizării am căzut în globalizarea indiferenței. Ne-am obișnuit cu suferința celuilalt, nu ne privește, nu ne interesează, nu este treaba noastră! Revine figura Nenumitului din Manzoni. Globalizarea indiferenței ne face pe toți «nenumiți», responsabili fără nume și fără față".

În ajunul izbucnirii celui de-al doilea război mondial, slujitorul lui Dumnezeu, Pius al XII-lea, a amintit lumii că "nimic nu este pierdut cu pace. Totul poate fi pierdut cu războiul. Oamenii să se înțeleagă din nou. Să trateze din nou. Tratând cu bunăvoință și cu respectare a drepturilor reciproce își vor da seama că la negocierile sincere și realizabile nu le-a fost închis niciodată un succes onorabil".

Sunt deosebit de recunoscător lui Francesco Antonio Grana pentru că a adunat toate apelurile mele pentru pacea în Ucraina. Sunt la fel de recunoscător ziarului său, ilfattoquotidiano.it, pentru că, încă de la începutul acestui conflict, a dat mereu rezonanță amplă acestor cuvinte ale mele. Așa cum sunt față de atâția alți bărbați și femei care s-au făcut purtători ai acestui mesaj, adesea cu concretețe și în tăcere.

Ceea ce aveți în mână este un text care adună ceea ce în aceste luni de război a ieșit din inima mea văzând imaginile acestei tragedii uriașe și citind reportajele teribile ale acelui conflict și ale atâtor alte conflicte din lume prea des uitate. Un soi de jurnal de război pe care-l ofer cititorilor în speranța ca să poată deveni foarte repede un jurnal de pace și mai ales un avertisment pentru toți să nu mai repete asemenea monstruozități. O adevărată enciclică despre și pentru pace în Ucraina și în orice altă parte a pământului.

În timp ce continuăm să ne rugăm insistent pentru pace în Ucraina, cu adevărat fără să încetăm vreodată, nu trebuie să ne obișnuim cu acesta precum și cum nici un alt război. Nu trebuie să permitem ca inima noastră și mintea noastră să se anestezieze în fața repetării acestor erori foarte grave împotriva lui Dumnezeu și împotriva omului. Nu trebuie, pentru niciun motiv în lume, să ne obișnuim în fața a toate acestea, aproape considerând sigur acest al treilea război mondial pe bucăți care a devenit, sub ochii noștri, un al treilea război mondial total.

Să ne rugăm pentru pace! Să lucrăm pentru pace! Fiind siguri că Domnul Isus, Principe al păcii, va dărui Ucrainei și întregii lumi, în special unde mai persistă atâtea focare de război, zorii dimineții de Paște.

(După L'Osservatore Romano, 5 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 164.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat