Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Ziua Națională și sfințirea capelei mortuare

1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, este o zi de recunoștință, prețuire și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru marele dar al unității naționale, zi dobândită de poporul român printr-o credință autentică, dar și prin luptă concretă, fizică, de-a lungul secolelor de suferință.

Biserica Catolică a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar, fiind alături de poporul român, în toate eforturile de afirmare și cultivare a conștiinței naționale românești și a dorinței de unitate națională.

Evenimentul din 1 decembrie 2022 a început în cimitirul internațional din Slănic Moldova, unde episcopul auxiliar de Iași, Mons. Petru Sescu, împreună cu mai mulți preoți catolici și părintele ortodox, Mircea Ilie, s-au rugat pentru eroii neamului nostru. A fost prezent domnul primar, Gheorghe Baciu, dar și membrii Consiliului local, credincioși romano-catolici și ortodocși, dar și elevi din oraș, aceștia fiind însoțiți de cadrele didactice.

După ce s-a terminat programul din cimitir, episcopul împreună cu preoții și credincioșii s-au îndreptat spre capela mortuară pentru a sfinți noul lăcaș de cult.

Capela a fost construită de administrația locală, fiind administrată de Primărie, cu scopul de a fi folosită, în mod egal, de toți cei care vor avea nevoie, fără nicio taxă.

După sfințire, PS Petru Sescu a mulțumit celor care s-au trudit pentru construirea capelei, lăudând inițiativa, care oferă tuturor, catolici și ortodocși deopotrivă, posibilitatea de a avea un loc demn, în care să se înalțe rugăciuni spre tronul ceresc.

Domnul primar a luat cuvântul și a mulțumit episcopului Petru Sescu, părintelui Isidor Dîscă, fost paroh de Slănic Moldova, părintelui paroh Benone Butacu și tuturor preoților care au participat la acest eveniment important din viața comunității orașului, cât și credincioșilor prezenți.

Spre final, părinte Isidor Dîscă a mulțumit părintelui paroh, Benone Butacu, pentru că l-a invitat la această celebrare, deoarece "o bucată din inimă o are pentru comunitatea din Slănic Moldova" și ne-a îndemnat să cultivăm iubirea frățească, căci "numai iubirea face unirea".

La sfârșitul evenimentului, părintele paroh Benone Butacu a rostit următoarele cuvinte: "Se cuvine ca la finalul acestei celebrări să-i mulțumim Domnului pentru darul pe care ni l-a făcut astăzi, capela cu hramul «Toți sfinții», din cimitirul orașului Slănic Moldova. De asemenea, în numele tuturor participanților, mulțumesc episcopului Petru Sescu, pentru că a binevoit să sfințească această capelă și pentru încurajarea pe care ne-o aduce în numele PS Iosif Păuleț. Mulțumesc, în numele tuturor cetățenilor din Slănic Moldova, Primăriei, pentru această inițiativă și îl rog pe Dumnezeu să-i conducă în paradis pe toți cei care calcă pragul acestei capele".

Sr. Maria-Magdalena Paliștan, SCMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Slănic Moldova: Ziua Națională și sfințirea capelei mortuare


 

lecturi: 575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat