Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată unui grup de persoane cu dizabilități cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă întâlnesc astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități. Mulțumesc Monseniorului Giuseppe Baturi pentru cuvintele sale precum și pentru angajarea Bisericilor din Italia de a menține vie atenția față de persoanele cu dizabilități, cu o acțiune pastorală activă și inclusivă. A promova recunoașterea demnității fiecărei persoane este o responsabilitate constantă a Bisericii: este misiunea de a continua în timp apropierea lui Isus Cristos de fiecare bărbat și de fiecare femeie, îndeosebi de cei care sunt mai fragili și vulnerabili. Domnul este aproape.

A primi persoanele cu dizabilități și a răspunde la nevoile lor este o datorie a comunității civile și a celei ecleziale, pentru că persoana umană, "atunci când este rănită în minte sau în capacitățile sale senzoriale și intelective, este un subiect pe deplin uman, cu drepturile sacre și inalienabile proprii oricărei creaturi umane" (Sf. Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat participanților la Simpozionul "Demnitatea și drepturile persoanei cu dizabilități", 8 ianuarie 2004).

Aceasta era privirea lui Isus asupra persoanelor pe care le întâlnea: o privire de duioșie și de milostivire mai ales pentru cei care erau excluși de atenția celor puternici și chiar a autorităților religioase din timpul său. Pentru aceasta, ori de câte ori comunitatea creștină transformă indiferența în proximitate - aceasta este o adevărată convertire: a transforma indiferența în proximitate și în apropiere - de fiecare dată când Biserica face asta și transformă excluderea în apartenență, îndeplinește propria misiune profetică. De fapt, nu este suficient a apăra drepturile persoanelor; trebuie să ne străduim pentru a răspunde și la nevoile lor existențiale, în diferitele dimensiuni, corporală, psihică, socială și spirituală. De fapt, fiecare bărbat și fiecare femeie, în orice condiție s-ar afla, este purtător, în afară de drepturi care trebuie să fie recunoscute și garantate, și de instanțe și mai profunde, cum ar fi nevoia de a aparține, de a se relaționa și de a cultiva viața spirituală până la experimentarea plinătatea ei și la binecuvântarea Domnului pentru acest dar irepetabil și minunat.

A genera și a susține comunități inclusive - acest cuvânt este important, inclusive, mereu - înseamnă, așadar, a elimina orice discriminare și a satisface concret exigența fiecărei persoane de a se simți recunoscută și de a se simți parte. De fapt, nu există incluziune dacă lipsește experiența fraternității și a comuniunii reciproce. Nu există incluziune dacă ea rămâne un slogan, o formulă de folosit în discursurile corecte politic, un drapel pe care să ni-l însușim. Nu există incluziune dacă lipsește o convertire în practicile conviețuirii și ale relației.

Este necesar să se garanteze persoanelor cu dizabilități accesul la edificiile și la locurile de întâlnire, a face accesibile limbajele și a depăși bariere fizice și prejudecăți. Însă acest lucru nu este suficient. Trebuie promovată o spiritualitate de comuniune, așa încât fiecare să se simtă parte dintr-un trup, cu personalitatea sa irepetabilă. Numai astfel fiecare persoană, cu limitele sale și cu talentele sale, se va simți încurajată să facă propria parte pentru binele întregului trup eclezial și pentru binele întregii societăți.

Urez tuturor comunităților creștine să fie locuri în care "apartenența" și "incluziunea" să nu rămână cuvinte de pronunțat în anumite ocazii, ci să devină un obiectiv al acțiunii pastorale obișnuite. În acest mod vom putea să fim credibili atunci când vestim că Domnul îi iubește pe toți, care este mântuire pentru toți și îi invită pe toți la masa vieții, fără a fi exclus nimeni.

Pe mine mă impresionează mult atunci când Domnul relatează istoria acelui om care a făcut sărbătoarea pentru nunta fiului și n-au venit invitații (cf. Mt 22,1-14). Îi cheamă pe servitori și spune: "Mergeți la răscrucile drumurilor și aduceți-i pe toți". "Toți", spune Domnul: tineri, bătrâni, bolnavi, nu bolnavi, mici, mari, păcătoși și nepăcătoși... Toți, toți, toți! Acesta este Domnul: toți, fără excludere. Biserica este casa tuturor, inima creștinului este casa tuturor, fără excludere. Trebuie să învățăm asta. Noi suntem, uneori, un pic tentați să mergem pe calea excluderii. Nu: incluziune. Domnul ne-a învățat: toți. "Dar acesta este urât, acesta este așa...". Toți, toți. Incluziunea.

Iubiți frați și surori, în acest timp, în care auzim zilnic comunicate din război, mărturia voastră este un semn concret de pace, un semn de speranță pentru o lume mai umană și fraternă, pentru toți. Mergeți înainte pe acest drum! Vă binecuvântez din inimă și mă rog pentru voi. Mulțumesc pentru ceea ce faceți, mulțumesc! Și vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 109.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat